Som jag har förstått Friskis & Svettis träning bygger vi den på rörelseglädje och social gemenskap. Vi pratar om en träningsupplevelse. Och att den börjar innan själva passet.

Men hur långt innan passet börjar upplevelsen? Jag tänker att man kan dra den tanken väldigt långt. Och att vi borde göra det. Men det var faktiskt inte det jag tänkte diskutera denna gång, utan endast passet och upplevelsen under den tid som det pågår.

Alltså tar jag bort alla påverkansfaktorer utom en enda: gruppträningslokalen.

Jag känner personligen till tre typer av gruppträningslokaler i Friskis & Svettis: den kommunala gymnastikhallen, den egna med tydliga inslag av rött samt den egna lokalen målad i övervägande andra färger än rött, som t ex grått i mitt Stockholm.

Man kan väl lugnt påstå att vi ledare inte får mycket stöd av våra lokaler för att skapa de eftersträvade träningsupplevelserna. Vi måste ladda in en massa annat, men som sagt, det är inte ämnet för det här inlägget. Här snackar jag lokal och bara det.

Om vi lyfter blicken, hur ser då upplevelselokaler ut i övrigt? Är det relevant att jämföra oss med t ex kaféer, restauranger, biografer, barer, dansställen och kyrkor? Jag tycker det.

Överallt försöker man bygga in upplevelsen med hjälp av rummet, färger, inredning och ljus. (Och personal, men den får inte vara med i den här diskussionen.) I en kommunal gympasal är det svårt att jobba med lokalen, men har man en egen anläggning borde det väl gå?

Ofta verkar man nu tycka att den optimala lokalen för att bjuda våra medlemmar på träningsupplevelser är olika varianter på grå lådor.

Jag kan förstå om resonemanget gått ut på att det är människorna som ska stå för upplevelsen och färgerna. ”Tänk vad vi sticker ut och syns i allt det grå!” Därför har man t ex målat över de historiska väggmålningarna på Friskis & Svettis Kungsholmen (f d Jympalatset) och Gärdet. Jag tycker det var synd. Jag tycker de bidrog till att skapa en särskild Friskis & Svettis-upplevelse. Men det går att göra mycket mer.

I andra föreningar har jag sett att man sätter upp jättestora foton på folk som tränar. Vilken är den tänkta funktionen med dessa? Är de verkliga människorna på det verkliga passet för osnygga, eller vad? Ska bilderna kompensera ifall passet är halvtomt?

Är du med på vad jag så omständligt försöker säga? Att vi ska inreda lokaler mer i samklang med kärnan i Friskis & Svettis: rörelseglädje och social gemenskap. Jag vill ha mer konst, mer fantasi, mer vågat, mer mänskligt, mer värme. Det skulle hjälpa oss ledare att bjuda på de träningsupplevelser Friskis & Svettis utlovar. Det är ju vi som är Friskis & Svettis rock stars. Vi ska bjuda på känslor. Ge oss en värdig scen för vår show! Ok?

Gimme a break!

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

9 kommentarer till Rock star i grå låda

 1. L skriver:

  ”Uppenbarelsen av det heliga rummet ger människan en “fast punkt” och därmed möjligheten att orientera sig i den kaotiska homogeniteten, att “grunda världen” och att verkligen leva. Den profana erfarenheten däremot stannar vid rummets homogenitet och relativitet. […] Det finns alltså egentligen inte längre någon “värld” utan endast fragment av ett sönderbrutet universum, en amorf mängd av oändligt många mer eller mindre neutrala “orter” mellan vilka människan rör sig fram och tillbaka, driven av sina förpliktelser i ett industriellt samhälle.”

  Mircea Eliade förutsåg (1957) vad som skulle hända med Friskis&Svettis?

 2. Jympajesus skriver:

  Underbart! ”Neutral”, hur blev det idealet? Inte sticka ut. Inte beröra.

 3. L skriver:

  “Det finns alltså ett heligt, dvs. “kraftladdat”, betydelsefullt rum, och det finns andra rum som inte är heliga och följaktligen utan struktur och fasthet, med ett ord “amorfa”.” Man får med andra ord amorfa hallar. Grått får, åtminstone i Stockholm, rummet att flyta ihop med den dammiga, hårt trafikerade väg som i regel finns utanför. Vidare, “Det heliga är mättat med “vara”. […] Det är därför begripligt att den religiösa människan längtar efter vara, att ha del i realiteten, att mätta sig med kraft.” Det säger ju sig självt att detta hellre låter sig göras i ett kraftladdat, betydelsefullt rum än i ett amorft.

 4. Jympajesus skriver:

  Att leda pass handlar om att ladda ett rum med energi. Jag tror alla deltagare känner om den finns där och i vilken grad, direkt när de kliver in i hallen. Det vore bra om själva rummet hjälpte till med laddningen. Eller ska man behöva göra ALLT själv?

 5. L skriver:

  Om F&S skulle realisera sitt huvuduppdrag – att sammanföra jympan och jympans ideal end user – så skulle alla inblandade kunna hjälpas åt med laddningen.

 6. Jympajesus skriver:

  Jag måste tro att det går att få oväntade ideal end users. Inte bara talibaner. 😉

 7. L skriver:

  Se, där hamnar du i en slutsats som är logiskt ogiltig. Om det inte är så att vi är oense om premisserna?

  Mina premisser:
  1. För att självständigt kunna stråla som en sol på jympan och bidra till laddningen av rummet behöver man få uppleva en särskild salighet.
  2. Om man får uppleva sagda salighet kommer den att övertyga en om jympans totala överlägsenhet mot alla andra träningsformer någonsin (och få en att omvärdera livet, träning och sig själv), med påföljden att man inte ser någon direkt poäng med att gå på andra pass någonsin igen.

  Det är väl i korta drag hur processen går till när en jympataliban radikaliseras 🙂 Är det något som du inte håller med om/ser annorlunda på?

 8. Jympajesus skriver:

  Varför är jag ologisk? Kan inte ateisten bli religiös?

 9. L skriver:

  Ja, men du kan inte få en motionär som avgudar jympan utan att bli jympataliban.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.