Fantastiska Nina, ansvarig för jympans utveckling i Friskis&Svettis, blir lite irriterad på mig när jag bara pratar om det nya jympaupplägget som är på gång. Jag pratar om minuter hit och dit och Nina pratar om ”mer jympa i jympan”.

Och visst, jag håller med. Att vi ändrar minutupplägget gör inte jympan till något annat än den varit hittills. Det stora sker på ett annat plan: i förmågan att göra jympan till en träningsupplevelse som känns fri, själslig, lustfylld och personlig.

Och inte får jag säga ”nya jympan” heller. Jag försöker hela tiden låta bli. Svårt.

Fast i dag sa en liten basledare en intressant sak som jag tycker borde bli en del av jympan 2012 och framåt. ”Det är något ovärdigt med dessa vuxna män och kvinnor som far runt på träningsgolvet till imbecill musik för tonåringar.” Något sådant sa hon. Se en 50-årig man röra sig till I’m a Barbie girl, na-na-na.na-na.

Så hädanefter tycker jag att vi borde kräva mer intressant musik av framtidens jympaledare. Visst kan man spela schlager men då får man väga upp med något mer vuxet, något med lite mer tuggmotstånd, något lite mer finkulturellt, skitigt, rått eller konstigt. Musik ska inte bara trallas. Den ska störa, överraska och bli till nya upptäckter. Tycker jag.

Så. Från och med nu betyder ”mer jympa i jympan” också fler musikaliska överraskningar. Amen.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

3 kommentarer till Vad nya upplägget också borde innebära

 1. Joakim Karlén skriver:

  Så vad betyder ”mer jympa i jympan” mer än musikaliska överraskningar och skruvning på minuterna? Är upplägget likadant för alla grundläggande intensiteter eller kommer tiderna variera över Bas upp till Intensiv? Som basledare med så hög intensitet som man kan/får ha och med mycket tuggmotstånd i musiken, både klassisk musik och hip hop via Teddybears, upplever jag att många gillar det men en del undviker det. Kommer ”ramen” att bli mer flexibel?

  Brukar uppleva att gå ner i styrka direkt från syretopp är ”klabbigt och flåsigt”, hur tänker ni där med 30 sekunders urmjölkning bara? Eller är det bara för intensiv som det kommer bli så?

  Sammanfattning: Jag är nyfiken.

 2. Helena skriver:

  Word! Musikaliska ledare som gör pass med varierad och vuxen musiksmak är precis vad jag önskar (och det finns flera stycken :). Det finns så fruktansvärt mycket bra musik där ute. (Till och med en välplacerad schlager kan pigga upp undantagsvis, men då gärna med glimten i ögat och rörelserna ska sitta som en smäck, tack.)

 3. muffinshow skriver:

  Det är Friskis&Svettis jympaansvariga Nina Forsberg som leder projektet ”Mer jympa i jympan” men jag tror jag törs svara på frågan om vad den frasen innebär. Jo, att lyfta det jympaunika mer och tydligare: härmaledarskapet, det personliga ledarskapet, musikens kraft – att vi gör det vi hör och uttrycker känslor med hjälp av musiken, det enkla och direkta, rörelseglädjen när rörelse och musik stämmer.
  Och ja, upplägget är lika för alla intensiteter.
  Och ja, tuggmotstånd och bredd välkomnas alltid.
  Och ja, bas är drag.
  Och när det gäller urmjölkning och flås – just nu verkar utvecklarna tycka att det räcker med 30 sekunder för att komma ner i varv. Testerna fortsätter.
  Kul att du är nyfiken. Jag tycker det ska bli jättespännande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.