Jag skriver alltså ganska mycket om projektet ”Mer jympa i jympan” här. Hittills har jag mest intresserat mig för omfördelningen av minuterna som ingår i projektet. Något som projektledaren Nina Forsberg, ansvarig för utvecklingen av jympan i Friskis&Svettis protesterat mot. Hon menar att det här handlar så mycket mer om jympans själ och vårt ledarskap än om hur länge vi kör styrkeövningar respektive konditionsträning i passet. Från sex till nio minuter är intressant, men inte avgörande för varumärket Jympa.

Så rätt, så klart.

Nina pratar om att utveckla härma-och-häng-på-ledarskapet, om att utveckla vår förmåga att använda musiken och om vår förmåga att skapa en träningstimme  lika stark när det gäller effektivitet som känsla. Ungefär så.

Så vem kan göra detta?

Jag tänker på skoldebatten och jämför rekryteringen. Precis nu i dagarna har debatten handlat om lämplighetsprövning och hur en sådan skulle kunna vara möjlig och bra. Jag är skeptisk.

Först låter det bra; klart man bör vara lämplig. Men vid närmare eftertanke; hur ska man kunna bedöma lämpligheten på ett sjyst sätt innan personen har gått utbildningen. Är det inte utbildningens uppgift att förvandla lärar- och ledaraspiranten till det man vill ha? Ungefär. För det finns aldrig bara en modell som funkar. Alla lektioner i skolan kan inte genomföras på exakt samma sätt och alla pass på Friskis&Svettis ska inte ledas av bara en ledarsort.

Klart att vi måste ha en uttagning som tar fram de bästa ämnena och det är klart att rekryterarna måste få välja, men det krävs en enorm intuitiv förmåga för att känna igen fröna som kan utvecklas till fantastiska jympaledare.

Du som redan är en fantastisk jympaledare, var du det redan på uttagningen? Eller var du så nervös att du inte ens höll takten?

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

2 kommentarer till Vad det egentligen handlar om

 1. Motionär skriver:

  Bra inlägg

  Ett fantastiskt pass och en fantastisk ledare skapar/blir man nog först när man är riktigt erfaren.

  Men vad händer fram tills dess? Borde inte alla pass och ledare vara fantastiska hela tiden?

  Personligen anser jag att man som ledare borde ha valfriheten att välja ur en buffé av färdigkomponerade fantastiska pass (både musik och rörelser).

  En buffé säkerställer att inget pass blir exakt likt det andra eftersom man kan välja en uppvärmning här och en styrekedel där. Varje del innehåller både musik och rörelser. Och givetvis kan man plocka en del och ändra i den som man själv vill.

  Buffén borde finnas där, även om det i praktiken inte kommer att nyttjas av de flesta ledarna.

  Buffén säkerställer att ledare som inte har tid eller ork att komponera nya pass, ändå får fantastiska pass av hög kvalité. Buffén kan finnas där dem som endast vill fokusera på sitt ledarskap och att förmedla glädje. För de som vill vara fantastiska ledare, men inte ännu har förmågan att skapa fantastiska pass.

  Buffén är som ett slags skyddsnät. Det finns där, men behöver oftast inte användas.

 2. Andreas skriver:

  Jag tror att mottivationen och ledarskapet är viktigare än förmågan att lära sig tekniken för att leda ett pass. Rätt blick, rätt rörelse teknik (tydlig) så är vi mer än halvvägs. Tex motivationscoacher är ett tecken på att företaget/organisationen har misslyckats. Man ska inte behöva motivera fel folk att göra rätt saker om man rekryterar rätt! Börja se personen, ambitionen och passionen mer. Med de två sista egenskaperna motiverar man sig själv och tar föreningen mot nya höjder varje dag !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.