Nyss hemkommen från ett mycket dynamiskt medelpass funderar jag på vad som skapar den där känslan av dynamik, att det hela tiden händer nya och överraskande grejer, att vi växlar från olika känslor och lägen i rummet.

Jag kommer fram till att det allra enklaste sättet att skapa dynamik är att välja olika sorters musik.

Här tänker jag inte alls på min egen smak eller deltagarnas smak. Jag är inte heller ett dugg orolig för reaktionen på de olika musikgenrerna. Funktionen är det enda jag är intresserad av.

Gillar jag den här låten tillräckligt mycket för att kunna utnyttja den potentiella energin? Kontrasterar den  tillräckligt mot musiken före och efter? Överraskar den här musiken på något sätt?

Plockar man ihop cirka 17 låtar efter de kraven blir passet automatiskt dynamiskt. Alla hör att det händer något nytt när en ny låt börjar. Alla känner något nytt mot låten innan. Alla blir förväntansfulla och fylls med ny energi.

Så varför använder inte fler jympaledare den här superenkla metoden för att skapa dynamiska och mer spännande pass? Varför är musiken så ofta i samma genre? Beats me.

Men ska det bli mer jympa i jympan tror jag mycket av potentialen ligger i ett annat och mer spännande sätt att välja och använda musik.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

En kommentar till Enkla jympaknep 1: Så skapar du dynamik i passet

  1. JossiPP skriver:

    Intressant! Nu känner jag mej lite extra nöjd med att jag har en Prokofiev-marsch som kontrast mitt i passet; en hermelin bland katterna? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.