När jag och lilla basledaren nyss ledde ett pass tillsammans tänkte vi busa lite med ingångsmusiken. Jag hörde en påflugen musik på P2 på förmiddagen samma dag och bad min klassiskt musikkunniga jympafavorit (LB) att  leta fram något liknande ur de egna samlingarna. Hon grävde fram intensiv pianomusik av ungraren Ligeti. Så vi spelade den under de fem minuter som det tar att släppa in deltagarna. Kontrasten med Michael Jackson skulle bli fin, tänkte vi.

Vad vi inte tänkt var att en intresserad deltagare skulle fråga oss vad det var för musik. Men det är ju så kul. Och så lärorikt. Vilka är vi som tror vi ska överraska folk med avancerad musiksmak? Bland deltagarna finns alltid människor som kan mycket om musik och vill ha något att bita i. Bevis på det saknas inte. När jag och LB tänker på de senaste terminerna är det ju de mest intressanta låtvalen som folk intresserar sig för. Här bara några exempel:

Bach på Svenska (Sarabande ur Fransk svit i G-dur) med Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam – Först ”hur länge ska du köra den här deppiga folkmusikgrejen?”. Senare ”du jag vet att jag var negativ, men nu vill jag ha den till mitt bröllop.”

Shit luck med Modest Mouse: En äldre man stannar kvar efter sitt eget pass och väntar hela mitt pass bara för att få säga ”Det var det jävligaste jag hört på Friskis&Svettis någonsin”.

Satellite med Fläskkvartetten och Freddie Wadling: Kvinna lägger sig platt på mage och håller för öronen. Varför? ”Jag vet inte, jag blev så berörd.”

Doj med Linda Kallerdahl: Folk garvar under styrkan, skämtar och undrar som aldrig förr. Somliga blir också irriterade.

Weil, Weil, Weil med Einstürzende Neubauten: ”Det där var Einstürzende Neubauten, va?” säger kvinna strålande av glädje.

Och med de senaste dagarnas upplevelser i bagaget (”Mer strupsång på jympan!” om Talking to The Spirits of The Forest 2 med Yat-ka) känner vi oss ännu mer stärkta i tron att ”mer jympa i jympan” också innebär mer spännande musik, mer utmanande musik, mer lek med oväntad musik, mer själspåverkande toner och mindre underskattande av folks smak och kunnande.

Ge inte folk vad du tror de vill ha, ge dem något de inte visste att de kunde få.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.