Det här med att röra sig till musik är en rätt gammal grej. Vissa kulturer anser att rörelse och musik hänger så tajt ihop att där finns bara ett ord för båda. Vad händer om vi tänker så om jympan?

Blir det någon skillnad på energierna om vi tänker att jympan är ett gemensamt skapande av…ja, vad…jag hittar inte ordet. Men jag har nyss fått reda på att det finns en bok som heter Musicking, skriven av Christopher Small för inte så länge sedan (ursäkta min slappa källangivelse). Han beskriver det här med att sätta rörelser till musik som att skapa mening ur musiken. Musiken är ju sällan komponerad med den mening som t ex vi i Friskis&Svettis söker. Det är vi som ger musiken mening. Small ser det som en skapandeprocess.

Och då tänker jag, att det är det här vi gör på jympan; vi skapar mening med musiken, en mening som ska passa oss som tränar till den.Precis som när man ser en film och bilderna tar fram en mening som inte automatiskt finns där. Tänk Hajen-temat, de där två tonerna. De är inte hotfulla i sig. För den som sett filmen har de en mening.

Faktum är att jag är så fylld av den här idén om musicking att jag känner att jag kan dela med mig av ansvaret för hur passet blir – om det blir bra energier, kul och bra träning – till dig. Du kan vara med och skapa, inte bara göra som jag. Om du inte känner för att göra något helt annorlunda, kan du ändå lägga till din personliga energi, din egen accent till rörelsen och inspirera mig till att hitta ännu mer eller en ny mening i musiken.

Så känn dig involverad i Mer jympa i jympan, Friskis&Svettis projekt för att renodla och ta fram det allra bästa med jympan. Jympa är ett tillfälle till underbar musicking mitt i vardagen. Jag ska vara ännu mer uppmärksam på dig nästa gång vi ses.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

3 kommentarer till Jympa är musicking, men vad är det?

 1. muffinshow skriver:

  Nurse Angry och Helena, ni som kommenterat det här inlägget. Jag råkade trycka bort inlägget och kommentarerna rök också. En snäll läsare hjälpte mig att få tillbaka inlägget men kommentarerna lyckas jag inte få hit igen, trots att jag har dem i min kontrollpanel. Sorry.

 2. muffinshow skriver:

  Här är Nurse Angry’s kommentar:

  Postat den 2011/08/15 kl. 05:19

  Musicking låter lite som trafficking eller nåt annat olagligt och lockande. Blev nyfiken på boken och hittade följande, låter verkligen som jympaupplevelsen när den är som bäst, fast deltagarna gör mer än bara lyssna. Men jag måste erkänna att ”exploring, affirming and celebrating” tar det hela farligt nära omvårdnadsteorierna som förpestade mitt liv under sjuksköterskeutbildningen.

  ”When we perform, we bring into existence, for the duration of the performance, a set of relationships, between the sounds and between the participants, that model ideal relationships as we imagine them to be and allow us to learn about them by experiencing them. The modeling is reciprocal, as is implied by the three words I have used persistently through this book: in exploring we learn, from the sounds and from one another, the nature of the relationships; in affirming we teach one another about the relationships; and in celebrating we bring together the teaching and learning in an act of social solidarity. The simultaneous inward and outward flow of information that goes on throughout the performance is made possible by the fact that the language of the information is not that of words but of gestures” p. 218.

 3. muffinshow skriver:

  Här är Helenas kommentar:
  Postat den 2011/08/15 kl. 06:35

  Jag hade lovat mig själv att inte stalka din blogg ständigt och jämt, men jag kan inte låta bli att urbrista i ett liknande Wow! efter Nurse Angrys citat: det måste ju ändå vara jympa han skriver om! (Gillar särskilt det där om ”an act of social solidarity”. 🙂 )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.