Jag är inte bara jympaevangelist. Jag har ett jobb också, som copywriter. Det betyder att jag hittar på saker när något behöver berättas. Och så skriver jag något, helst kort.

En del av det jag hittar på och en del av det jag skriver handlar om Friskis&Svettis. Mina kollegor som inte är copywriters, d v s alla andra på kontoret, kommer till mig och ber mig hitta på saker och skriva om det. Det brukar funka.

Värre är det när jag kommer till dem med något jag hittat på utan att de bett mig att hitta på något. Då går det mer trögt. Som när jag opponerar mig mot vad Friskis&Svettis träningspass heter, hur beteckningarna skrivs eller hur de delas in i grupper. Kalla handen, hej hej.

Jag leder jympa. Det kallas för gruppträning i våra scheman. När jag går in i gymmet, då tränar jag individuell träning. Fast nu har vi gruppträning i gymmet också och mer av den varan kommer. Hur funkar då uppdelningen i individuell träning och gruppträning?

Egentligen bryr jag mig inte om svaret. Min poäng är att all träning är individuell även om man har någon vid sin sida och även om denne någon tränar samma sak som en själv. Jag är ju ändå bara jag

Bara jag tar i av bara fan med min kropp. Bara jag upplever vad jag upplever av annat mer själsligt, som glädje eller något mörkare. Jag är jag och ingen grupp. Så därför tycker jag att sorteringen i lådorna märkta ”Individuell träning” och ”Gruppträning” är onödiga. Men det tycker ingen annan och om det kan man tycka att det är ingen stor fråga och spelar ingen roll. Fast det tycker jag.

Det här handlar om hur vi ser på människor. En grundtanke från Friskis&Svettis begynnelse var att vi inte var grupper, vi var individer i en grupp. Nu är frågan: ska jag lägga ner eller fortsätta slå pannan blodig? Ska jag fortsätta klyva hårstrån eller lägga ner? Det är ju liksom en copywriters jobb att grotta med detaljer och vrida och vända på formuleringar. För att det ska bli rätt signaler till omvärlden.

Medan jag funderar vidare på denna fråga tänker i alla fall jag se deltagarna på mina pass som dig och dig och dig och dig och dig och dig och dig och dig och dig och dig och dig och dig och dig och dig och dig och dig. Även om det heter gruppträning i schemat.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

3 kommentarer till Jympajesus har ett jobb som hårklyvare

 1. JossiPP skriver:

  Håller med. Kategorierna verkar handla mer om lokalen / var man befinner sig än vilken sorts träning som utövas. Det är ju t.ex. ganska förvirrande att ”skivstång” inte hör till träningsformen ”styrketräning”. Förklaringen är att vi skivstångare befinner oss i _samma_lokal_ som (vissa) övriga gruppträningspass, behöver koordinera schemaläggning med dessa osv.

  Det vore kanske mer ärligt och hjälpsamt att direkt framhäva att kategorierna avser lokal.

  Eller ändra om alltihop till nya kategorier:
  Styrkefokus (Core, Skivstång, Styrkeprogram i gym mm)
  Konditionsfokus
  Rörlighetsfokus
  Explosivitetsfokus
  Uthållighetsfokus
  Dans & Show-fokus
  Rehabfokus
  Allroundfokus?, för jympa 🙂
  mm mm

  PS. När du tröttnar på ditt jobb, ge det till mig 😉

 2. Jympajesus skriver:

  Kul att du håller med. Jag var rädd att ingen skulle förstå hur jag tänkte. Gillar din indelning. Den är mer riktad till den som ska träna. Vad jobbar du med?
  Mats

 3. JossiPP skriver:

  Jag jobbar med glada gubbar! Live-sorten 🙂
  Mer konkret affärsdokument, typ garantiavtal – behövs bra pedagogik och sinne för definitioner. Annars har jag en bakgrund inom användbarhets-research, ”användarupplevelse” och sånt dära. Kvalificerad?? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.