Pratade med Nina Forsberg, utvecklingsansvarig för jympan, om Mer jympa i jympan. Vi pratade bland annat om att utgå från musiken. Utan att det blir dans.

Där någonstans finns väl det där som är så kul och bra med jympan: vi utgår från musiken men gör träning. Det ska vara lätt att härma och hänga på utan att man måste vara ett koordinationsunderverk.

Nina skriver på ett helt nytt sätt i denna musikaliska anda när hon karakteriserar låtarna i passen till den omtalade jympaturnén som startar den 11-12 februari i Ödeshög och Norrköping. Klart nyskapande. Artiklar om projektet kommer på Friskis&Svettis Riks webb under hela året är det tänkt.

Det här inlägget skulle också kunna heta Grejen med mer jympa i jympan. För den är inte helt lätt att se direkt. Tycker i alla fall jag. Hur kommer  ”mera jympa” att märkas när turnén är klar nästa år och alla jympaledare är nyinspirerade? Kommer deltagaren att märka någon skillnad? Kommer varumärket Jympa att förflytta sig?

Alla vi som älskar jympan, vare sig vi leder eller är deltagare, är förstås nyfikna på det nya passupplägget med lite längre styrka och lite längre kondition, kortare uppvärmning och nästan ingen återhämtning i mitten alls, men det är inte där magin ligger. Det är en omställning att skapa pass som passar nya mallen, men blir inte mer jympa i jympan av att man kör 2-3 minuter mer styrka i första blocket.

Fast det är klart; i mer jympa i jympa ingår också en kvalitetshöjning vad gäller träningen. Men det är  inte i 3 extra minuter den blir av. Inte per automatik. Man kan slarva bort 9 minuter lika bra som 6.

Magin ligger i en känsla av att få träningen på köpet. Att upplevelsen av musik, ledarskap, kommunikation, musicerande och träning smälter samman i en upplevelse man inte kan få någon annanstans.

Det är svårt att se det där magin med blotta ögonen. Det är svårt att ta bilder på den. Det är svårt att göra en film om den. Det är svårt att prata om den. Det är svårt att övertyga någon annan om att den finns. Du måste uppleva den.

Sen undrar man ju: Kan alla uppleva den? Hur personkemiberoende (ledare-deltagare) är den? Hur musiksmaksberoende är den?

Jag tycker det här är spännande.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

En kommentar till Skillnaden mellan jympa och dans

 1. Peter skriver:

  Spännande tankar om Mer jympa i jympan. Håller med om det svåra i att formulera eller illustrera vad det är. Varje söndag och måndag står jag där och förmedlar jympans lovsång och Mer jympa i jympan utan att egentligen kunna skriva det i ord. Är det magi?

  Inspirationen på SVDA11 och den tankeprocess den startade har för mig varit fantastisk. Det skapade många frågor som i sin tur tände kreativiteten. Vad är det som gör jympan speciell som träningsform och upplevelse? Hur förmedlar jag det där speciella?

  Det är inte bara i en speciell musik jympan skapas, det är inte i nya spännande rörelser jympan skapas och det är inte heller längre träning som gör skillnad.Jag tror det handlar mer om känsla än rörelser, ännu mer anpassning mot musikens tempon och ledarskap i stället för illustration.

  Vårens medelpass är byggt med det nya passupplägget och ger mig mer känsla vilket jag tror märks hos motionärerna, som kommenterat flitigt: Det är högre tempo, mer träning, mer känsla, skönt att slippa övergången, mer kickstart i uppvärmningen osv. Väldigt få om ens någon negativ kommentar, än så länge, ja utöver de vanliga volym- och musiksynpunkterna såklart.

  Mer jympa i jympan – vi ser fram emot turnén!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.