För två år sedan startade vi – Friskis&Svettis Riks och Kungliga Musikhögskolan – ett forskningsprojekt om musikens roll i jympan. Egentligen var det en s k förstudie som skulle kunna bli riktig forskning lite senare, men det låter ballare att säga forskning direkt.

Vi hade en idé om att undersöka sambandet musik-rörelse på en mer teoretisk-akademsik nivå. Vi tänkte att vi skulle söka efter nya sätt att prata om hur vi använder musiken, nya termer. Hittills har vi pratat om energinivåer, var känslan är i rummet när vi hör en viss låt, vilka bpm som passar på olika platser i passet och lite mer. Inget fel i det, men kanske skulle vi kunna gå lite djupare och förstå ännu bättre hur vi skulle skapa träningsupplevelser utöver det vanliga. Ett nytt sätt att prata om rörelser och musik kunde öka förståelsen för vad som händer på passen och det skulle vi kunna utnyttja.

Så tänkte vi. Och satte igång.

En rolig grej var när vi filmade tre låtar, tog bort musiken och lär studenter på ljuddesignlinjen (minns inte exakt vad den heter) komponera ny musik. Det var när tittate på resultatet och analyserade tillsammans med forskare och musiker som vi kunde mejsla ut några relevanta parametrar att jobba med, parametrar i musiken och parametrar i rörelsen. Och så kunde vi se hur vi parade ihop dem i verkligheten på jympagolvet. Ungefär så. Forskarna bidrog förstås med sin kunskap om musikens byggstenar på ett alldeles särskilt sätt, som vi inte hade klarat på egen hand. Och vi var rörelseexperterna.

 

Nu är det tänkt att de nya kunskaperna ska komma med på ledarutbildningarna, det är kul. Personligen tycker jag nog ändå att det roligaste med projektet är ambitionen att berätta för folk i allmänhet hur enormt seriösa, kunniga, personliga och unika vi är i träningsvärlden med vårt sätt att jobba med musiken.

För det ändamålet har vi nu – efter många omklippningar – producerat en liten 10-minuters dokumentär om projektet. Stilen är en efterapning av Musikministeriet som gick på Svt för några år sedan, en lättsam (förhoppningsvis) beskrivning av ett problem och hur vi försökte lösa det.

Filmen kommer att visas på utbildningarna, men förmodligen också på friskissvettis.se och då i delar. Tio akademiska minuters filmtittning på webben brukar ju anses ställa för höga krav på webbmänniskan. Fast jag tror det där håller på att ändras i takt med att fler och fler intressanta grejer – jag menar grymt seriösa prylar – dyker upp på Internet (TED Talks t ex) och bara på Internet

Nåväl, vi får se.

Har du läst rapporten från jympaturnépremiären i Norrköping, förresten?
http://web.friskissvettis.se

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.