Jag var så van att att jag inte reagerade. Det var lilla basledaren som gjorde mig uppmärksam på fenomenet. Efter det tänker jag på det varje gång jag går på spinning (inte särskilt ofta): Varför går alla spinningledare igenom passet i början?

Vi som varit på spinning VET det där. De som aldrig varit är alldeles för uppmärksamma på annat (Hur ser jag ut? Har jag ställt in cykeln rätt? Har jag för lätt/tungt? Gud, vad jag svettas!) för att lyssna och komma ihåg information om antal låtar och först kommer det ena och sedan det andra.

Om du går på jympa, har du någonsin hört en jympaledare säga att först värmer vi upp i tre låtar, sedan kör vi styrka i tre och sedan har vi en kort återhämtning innan vi kör två styrkelåtar till och går in i sista konditionsdelen. Det blir fyra låtar  innan vi avslutar med nedvarvning, rörlighet och avslappning i tre låtar?

Vad är det som gör spinningpassets upplägg så mycket intressantare än jympans och andra gruppträningspass? Eller snackar man om upplägget för att göra malandet på cykeln lite mer meningsfullt. Jag menar det händer ju inte skitmycket, direkt. Ettan, tvåan, trean. Japp, det var allt.

Nuförtiden brukar vi jympaledare snarare skämta om det där med att gå igenom rörelser innanpasset. Typ ”I femte låten kommer en rörelse som är lite krånglig. Så här.” Vi har insett att ingen är mottaglig för information. Alla vill bara sätta igång.

Under tiden som spinningpasset pågår däremot, då vill jag veta. Men bara en sak: hur mycket är det kvar?

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

10 kommentarer till Varför gå igenom just spinningpasset?

 1. Lena skriver:

  Jag brukade också undra ”hur lång tid är det kvar?” när jag förut gick på ”vanlig” spinning. Sen upptäckte jag spinnpuls och spinnpuls intervall och spinninglivet förändrades helt. Med en pulskurva att fokusera så känns det som att tiden går avsevärt fortare, och min uppfattning är att jag tar ut mig mycket mer fast på ett bättre (inte allt i början) och skönare sätt.

  Men, ”återhämtning” mellan styrkeblocken? Är det vad du kallar konditionsträningen? 🙂

 2. A. skriver:

  Nu vill jag inte göra anspråk på att var något slags spinningexpert, men mitt intryck är att många ledare har en tanke med hur de lagt upp passet, d.v.s. en tanke om hur det är tänkt att deltagarna skall jobba. Hur intresserade och/eller mottagliga de absoluta nybörjarna är kan säkert diskuteras, men de som går på spinning för att de gillar spinnning, som följaktligen är vana nog att se skillnader mellan olika typer av låtar, olika upplägg och olika ledare, DE kan mycket väl vara intresserade. (De kanske t.o.m. vill utvecklas inom spinning, hör och häpna.) Jag tycker nog att de nybörjare som kanske inte fattar eller inte hinner med att lyssna kan bjuda på (och jag tror nog att de flesta gör det utan ens en invärtes protest) de få minuter instruktören lägger på att snacka om passupplägget. Det är ju bara att skita i att lyssna om man inte vill höra på.

  Jag kan också tycka att snacket ibland går till överdrift, men att rakt av dissa det bara för att man själv inte är intresserad (vilket jag uppfattar är vad du gör här, för det enda argument du egentligen presterar är ju ”n00bsen fattar ändå inte, och jag skiter i det”) tycker jag är väl hårt. Jag menar, seriöst, hur mycket skulle du lyssna på någon som inte gillar jympa om den började ha åsikter om vad du fick prata om/inte prata om under ditt jympapass? (Inte mycket, tror jag, baserat på dina tidigare inlägg i den vägen.) Kanske skiljer det också mellan Friskis och andra gym. Om Friskis spinning är så extremt uppstyrd som jag ibland får intrycket att jympan är kanske det inte finns så mycket intresse för att veta något om upplägget, helt enkelt för att det inte finns så stora skillnader. Där jag tränar är det rätt stor skillnad mellan olika instruktörer, och mellan samma instruktörs pass olika terminer, så då är det intressant att veta lite.

  Obs. (jag vet inte om brasklappar behövs, men jag vågar inte ta några chanser) att det här inte är ett inlägg för att tala om att man inte får ha åsikter (vi har som bekant åsiktsfrihet i Sverige, och det här är dessutom din blogg), men har man åsikter kan man också få mothugg … 😉

 3. Jympajesus skriver:

  A. Alla (hoppas jag) har en tanke med hur de lagt upp passet. Men vad jag undrar är om spinningpassets grundupplägg, för det är ju det man får höra på varje pass, är värt att dra. Grundupplägget säger inget om ledarens personliga idé kring passet. Det är som att dra kurvan (har du hört talas om kurvan?) på jympapasset. Varför berättar vi inte om jympans grundupplägg med uppvärmning, styrka, kondition, återhämtning, styrka, kondition och slutet? Vari ligger skillnaden?

 4. Jympajesus skriver:

  PS A. Här behövs inga brasklappar. 😉

 5. Jympajesus skriver:

  Lena. Jag gillar också puls. Angående återhämtning så var den med gamla upplägget VERKLIGEN återhämtning för mig. Mittenkonditionen har alltid drabbat mig hårdast som ledare.

 6. A. skriver:

  Grundupplägg? Vad ÄR ens ett grundupplägg (du ser ju hur lite jag egentligen vet)? Jag undrar om det är skillnad mellan våra respektive föreningar, för där jag tränar är spinningpassens upplägg så pass olika att en beskrivning av ett ”grundupplägg” skulle vara typ ”uppvärmning, arbete, nedvarvning, (diminutiv) stretch” (och det är det ingen som säger, utan det är mer en banbeskrivning). Hur passen ser ut mer i detalj än så är i princip helt instruktörsberoende; vissa kör få långa backar, vissa många och korta, vissa kör mycket fartlek, vissa kör korta intervaller osv.

 7. Jympajesus skriver:

  A. Ja, så kan det vara, att föreningarna skapa sina ritualer. Här den kungliga huvudstaden gås alltid grundupplägget igenom. Jag vill gärna veta hur ett spinningpass är konstruerat, men nu har jag fattat det, efter att ha fått informationen på precis varje pass jag varit på sedan första passet. (Här blir jag lite osäker på om min kamrat Mr Eaglestorm går igenom upplägget eller om han bara pratar skit.) Om jag har någon poäng så är det (tror jag) varför just spinningpassets grundupplägg förtjänar att gås igenom vid varje tillfälle. Varför inte jympans?

 8. A. skriver:

  jag undrar om vi kanske har mindre genomgång av ”grundupplägget” då, eftersom jag är så oförstående till var det ens är. Genomgången här brukar mer handla om ”banprofilen”. Om jag skall lägga fram en väldigt enkel (och möjligen väldigt sann) teori skulle det vara denna: De får väl lära sig på utbildningen att de måste göra det. 😉 Jag har förstått att ni har baspass och mer avancerade pass; är det någon skillnad mellan dem i hur mycket ledarna ”förklarar”? Förr var det här så att ledarna på de kortare passen ägnade mer tid åt att snacka om vad spinning är och hur man ställer in cyklarna.

  Jag har genom åren fått intrycket att spinningen är den känsligaste träningsformen när det gäller just ledarklyschor; ett tag pratade precis alla (utom enstaka utbrytare som, liksom din kollega, mer körde på skitprat som koncept) om KÄNSLAN, ett tag pratade alla om PULSEN, ett tag pratade alla om SITSEN (fast det hette nog något annat på spinningspråk, när jag ser det skrivet känner jag mig väldigt hästig) osv. osv. Eventuellt märks det mer för att själva träningsformen ju är sådan att den lämnar rätt mycket utrymme för den som vill hinna tänka på annat.

 9. Lilla basledaren/A.k.a. Nurse Angry skriver:

  ”Hej jag heter L.B., och det här är ett medeljympapass. Vi börjar med en uppvärmning, 10 min inklusive en första rörlighet, 4 låtar då vi får göra allt från att gå på stället till härliga hälkickar och så sträcker vi på oss ordentligt. Sedan kommer en styrkeblock på 9:45, 3 låtar, kondition 5 minuter, 2 låtar, sedan ner på golvet igen för andra styrkedelen, 5:15, 2 låtar, sedan en avslutande konditionsdel på 10 minuter, 3 låtar där vi verkligen får jympa loss. Vi avslutar med 13-14 minuters nedvarvning och rörlighet där jag valt att köra totalt 4 låtar…..”

  Jag stänger av helt när spinningledaren börja berätta om upplägget. Snacket i början av ett pass är för att skapa kontakt. Att prata upplägg tycker jag är en tråkig start. Jag är själv skyldig till att snacka ihjäl motionärerna innan passet ens börjar, men det här med upplägget på spinningpassen är träligt. Spinningledare, tala hellre om dina musikval eller vädret. Eller om hur jobbigt det är att ha fikavecka på jobbet. Eller om dina besvärliga hemorrojder.
  Eller presentera dig och kör!

 10. A. skriver:

  LOL, bra kommentar, jag skrattade rakt ut. Jag minns faktiskt fortfarande en som pratade om hur hon hade bråkat med sin häst precis innan passet.

  On Topic så var jag faktiskt nyligen på ett pass där det inledande snacket påminde rätt mycket om exemplet ovan, och det tyckte även jag var too much. Dock att jag inte tänker sträcka mig så långt som till att folk inte skall få beskriva passet (typ om det är ett backpass eller ett landsvägspass). Men jag tror också att vi har större variation mellan enskilda ledare än vad i alla fall Friskis Sthlm har, och då blir det ju på något sätt även ett större behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.