Okej, jag har skrivit om det här förut: om ljudet i jympalokalen, om att det skulle gå att göra ljudet så mycket bättre, om att upplevelsen av träningen då skulle förhöjas, om att jympan leds och upplevs inne i musiken och därför behöver något mer än ett ganska bra ljud. Den behöver himmelskt bra ljud, så bra att du inte tänker på det. När det ljudet är himmelskt är vi alla bara inne i musiken. Ingen tittar på ljudörat, ingen har öronproppar, ingen är rädd för tinnitus. Alla är i flow.

Tänk dig en symfoniorkester, världens mest repeterade, samspelta, proffsiga och passionerade. Tänk att de spelar på världens finaste instrument och att de ska hålla världens konsert. Och att den ska uppföras i…Johanneshovs Isstadion. Stradivarius möter en plåtburk. Ljuv musik uppstår ej.

Så behandlar vi musiken till jympan. All möda som lagts på att skapa ett fantastiskt sound i studion ignorerar vi med en ganska bra ljudanläggning. På den punkten håller jag med farbror Barbro i Killinggängets Nilecity: Det finns inga genvägar till ett bra ljud. Vi måste satsa på top of the line (farbror Barbros egan ord, om jag inte mins fel).

Kanske är det svårt att förstå vad jag menar. Har berättat om mina tankar om en praktanläggning för ansvariga, typ stora hallen på Friskis&Svettis Kungsholmen i Stockholm, ett skrytpalats för jympan, Friskis&Svettis original och fortfarande den träningsform som förknippas med oss allra starkast av alla våra pass. Synd då att vi själva inte satsar 100 procent på att göra den till ett stolt flaggskepp.

Det vore grymt intressant att göra om en fin hall till en riktig kyrka för jympa och se vad det betydde för träningsupplevelsen, tillströmningen av deltagare, jympans varumärke och i förlängningen för människors vilja att pröjsa just för jympan.

Jympan kräver mer av allting än till exempel min favoritträning Cirkelfys. Där är det inte så viktigt hur lokalen ser ut, inte så viktigt vilken musik ledaren valt och inte så viktigt hur skiten låter. Det är ju ändå mest Double Nature med Mustasch som man stånkar till.

Jympan kräver mer av ledare, musikval, inramning och musikupplevelse. Men hittills talar jag för döva öron, inte för jympaledares döva öron, men för dem som sitter på pengarna och beslutsförheten att våga satsa. De tror väl att jag slutligen flippat helt.

Utvecklingsprojektet Mer jympa i jympan var en bra idé. Nu är det bara mer musik i jympan som saknar ett genomförande.

 

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

10 kommentarer till Nu dags för mer ljuv musik i jympan

 1. A. skriver:

  Alltså, jag tror ju ärligt talat inte att det här någonsin kommer att inträffa (pengar osv., vem bryr sig osv.) men idén i sig är fantastisk.

 2. MarveW skriver:

  Jag skulle vilja förstärka musiken visuellt dvs kunna se takt och puls via ljustavla eller annat. Kan man bygga in det i ditt koncept?

 3. Jympajesus skriver:

  Nu blir jag lite osäker. Menar du allvar? Varför i så fall?

 4. Jympajesus skriver:

  Men varför blev bioljudet så mycket bättre? För att det var ett konkurrensmedel? För att man inte kunde låta bli att vilja utveckla? Eller konsertljudet? Jag tycker att samma borde hända i träningslokalen, framför allt i jympahallen. I still have that crazy dream.

 5. MarveW skriver:

  Det är en bra dröm du har. Jo, jag vill använda fler sinnen. Mer av en helhetsupplevelse.

 6. Jympajesus skriver:

  Jag tänker att lokalen ska vara speciell men att inget ska störa kontakten ledare – deltagare.

 7. MarveW skriver:

  OK, jag förstår och tänker vidare. Måste besöka ett jympa-pass snart igen. Har nog besökt för många dans-och IW-pass för att tänka klart. Tror visserligen att vi har mycket att göra avseende ljuset i hallarna men det är ju en helt annan frågan. Jag ska hålla mig till ämnet. Ber om ursäkt för utsvävningen i tanken.

 8. Jympajesus skriver:

  Ett danspass skulle också behöva drömljudet. IW och spin kan jag tänka mig att få lite övrig information. Gillar t ex spin puls. Ljuset har jag inte tänkt på samband med ljudet, men det är klart att det borde vi också ta tag i.

 9. Kia ojensa skriver:

  det finns inga genvägar till det PERFEKTA ljudet var det. Hej. Är du M Jansson? Känner inte igen dig riktigt på bilden. Men ”Lilla basledaren” är litegrannn
  copywrightat av dig, inte sant?

 10. Jympajesus skriver:

  M Janson. Ett s. Perfekt är ordet. Så ska ljudet vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.