När jag blev jympaledare för 100 år sedan var det så enkelt att fatta vad som var grejen med jympa: lusten.

Det fanns en tid när vi i Friskis&Svetttis hade problem med ordet lust. Jag skrev mycket i Friskispressen under 90-talet och det var ett himla diskuterande om l-ordet. En del tyckte att det lutade åt sexhållet när l-ordet kom med i texterna. Och visst, det är ju väldigt bra om lusten är inblandad då också, men på jympagolvet är det total katastrof utan den.

Och för att återknyta till starten av det här inlägget: Det var enkelt att förstå att allt handlade i grund och botten om lust, på den tiden det begav sig att en någorlunda ung man i Jönköping gick på kurs utanför Trosa och blev jympaledare. Förmedlade jag inte glädje och en del andra besläktade vibbar, som att det här ska du inte ta så allvarligt och du duger som du är och vad du än gör så blir det bra, ja, då var det ingen jympa.

Nu känns det som om det inte är lika lättförståeligt. Är det tidsandan? Är det träningshetsen som håller på att ta över? Somliga säger så. Är det på det viset, borde vi i Friskis&Svettis vara ännu tydligare med jympans gamla värderingar om att det ska vara enkelt, effektivt och kul. På alla pass och i alla lokaler.

Jag tänker på alla unga män som jag betraktar i omklädningsrummet. Jag förstår bättre vad de ska ha sina rakade pungar till, än vad de ska göra med alla sina överdimensionerade överkroppar. De ska väl jobba på kontor som alla andra så småningom. Eller ska de släpa timmer?

Vi snackar mycket teknik nu och jag gillar det. Det är inte det. Jag har blivit rörligare under de senaste träningshetsåren, starkare också. Ändå tror jag att vi ska ta tag i det roliga mer medvetet igen. Vi som är ledare, även när vi instruerar teknik, måste låta värderingen om lusten (den nämns faktiskt först i vår verksamhetsidé) sväva över hela tillställningen.

Många instruktörer är väldigt duktiga på att skapa en lustfylld stämning, trots att passet kan handla jättemycket om att göra rätt och utmana sitt pannben. De imponerar på mig. De lyckas skapa energi utifrån sig själva och jag tror att jag fattar hur det går till: De älskar sin uppgift. De älskar oss som är där. Det tycker att det är förbannat kul och det märks. Det är ren och skär lust. Nästan lite porrigt. Och Friskis&Svettis som jag tror det ska vara.

 

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

7 kommentarer till Lusten den lusten

 1. A. skriver:

  Sjukt bra inlägg, och ja, jag håller med. Jag borde skriva något med mer substans också, men min hjärna är mos efter att ha snubblat mig igenom tre danspass på dagens hemmakonvent, efter ett uppehåll på typ … femton år. Arkiveras lämpligen under ”lust”. (För min egen heders skull vill jag påpeka att jag inser att det måste ha sett för jävligt ut, men det var roligt medan jag höll på och jag önskar att jag hade obegränsat med tid så att jag kunde ta upp aerobicsen igen.) Jag tror f.ö. att det är viktigt att ha arenor där man får vara och göra för att det är kul även om man är dålig, eller ja, där det inte spelar så stor roll om man är dålig eller bra så länge man är med i leken. Det är åtminstone en känsla som är stark hos mig själv, när jag till vardags befinner mig i en miljö med rätt så mycket prestationshets och rätt så lite tolerans för det inte fullt så perfekta.

 2. Jonas Kihlman skriver:

  Mats, du brukar skriva skarpsynta inlägg och texter men denna gång har du överträffat dig själv. Just hjärta och lust är våra konkurrens fördelar mot våra kollegor i träningsindustrin.

 3. Jympajesus skriver:

  Snubbla på! Vi som snubblar på danspass gör säkert en insats för andra blivande glada snubblare.

 4. Jympajesus skriver:

  Tack Jonas! ”Vi erbjuder lustfylld…o s v.”

 5. MarveW skriver:

  För mig är ordet lust kopplat till ordet längtan. Man känner lusten när man jympar och när man får uppleva längtan till nästa pass – då har man hittat lyckan. Lusten finns i upplevelsen men även i det långsiktiga i att må bra i livet.

 6. Jympajesus skriver:

  Så när får du lust att vara med en onsdag 11.45 på City i Sthlm?;)

 7. MarveW skriver:

  Lusten finns men därutöver krävs även att tiden är mötesfri och förkylningsfri. Men innan jul…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.