Så här lyder vår verksamhetsidé: Friskis&Svettis ska erbjuda lustfylld, lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla.

Jag tycker den är bra. Varje ord kan diskuteras och det tycker jag att vi ska göra men jag tycker den är bra ändå. Dels just därför att den berör oss så pass mycket att vi kan ifrågasätta den millimeter för millimeter, dels för att den tydligt säger vad vi ska göra.

Ovanpå verksamhetsidén kan vi ha visioner. Och det har vi. Vi tänker oss en värld där människor ler när de tänker på träning.

Träning är alltså en positiv upplevelse, precis som det ska vara enligt vår verksamhetsidé.

Vi brukar också prata om vårt ändamål, att få så många som möjligt att röra på sig, och det är väl bra men jag kan ju inte borra i varenda jäkla grej, eller hur? Värderingarna är intressantare d v s vad som utmärker oss när vi agerar enligt verksamhetsidén. Vad vi anser om olika saker i livet kommer fram i vårt handlande, inklusive hur vi leder, pratar om träning, säljer kort, guidar i utbudet och beter oss i största allmänhet.

Låt mig stanna ett tag vid våra värderingar kring kroppen, våra kroppar, min kropp, din kropp och alla andras. Hur ska vi ha det med synen på kroppen?

Det viktigaste, tror jag, är att vi är jääääääävligt försiktiga. Jag kan faktiskt inte förstå varför vi ska prata om kroppar över huvud taget. Annat än om hur de fungerar och hur de funkar ihop med våra själar (flummigt samlingsord för hur vi mår på olika plan, men du fattar). Så fort vi börjar beskriva olika kroppar utifrån hur människor ser ut är vi på tunn is.

”Våra kroppar är byggda för rörelse. När vi rör oss mår vi bra. Men om vi ska röra oss regelbundet måste det vara roligt.”

Jag gillar den harangen! Dramatisera den i evighet med humor och värme och utan skymten av en pekpinne och vi är hemma.

Amen

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

6 kommentarer till På tal om kroppar

 1. anna fagerstedt skriver:

  Amen to that!

 2. MarveW skriver:

  Om det finns en diskussion kring värderingar om våra kroppar – då behövs en djupare diskussion om värderingar och värdegrund. Visst är en glad och fungerande kropp viktigt för hälsan men det betyder inte att kroppen behöver nämnas i en värdegrund.

  Och nu börjar jag bli orolig. Vad är det för diskussioner som förs och varför? Hade samma fundering i tidigare inlägg. Har det verkligen varit uppe på föreningsstämma/årsmöte? Dvs – är vi medlemmar med i diskussionen eller en mindre grupp av medlemmar?

 3. Jympajesus skriver:

  MarveW. Frågan om synen på kroppen har inte varit uppe på årsmöte. När det gäller imagefrågan som jag tog upp i förra inlägget är knappast den genomsnittlige medlemmen engagerad i diskussionen. Vad gäller synen på kroppen skulle jag säga att alla just nu är inbjudna, om man ser det jag ser och känner sig manad.

 4. MarveW skriver:

  Men varför ska vi uppmuntra till diskussion om värdering av kroppar, när vi tycker som du dvs att vi inte ska prata om våra kroppar och när vi gör det ska vi vara försiktiga?

 5. MarveW skriver:

  Intressant artikel. Jag tillhör tyvärr dem som enbart sett bilden och rubriken men har missat texten. Nu ska jag genast leta upp annonsen och läsa texten noggrant. För mig är det viktigt att ingen lägger värderingar om min kropp, det är ju därför som jag trivs så bra hos Friskis. I våra salar känner jag mig trygg i att ingen dömer, vi bryr oss om varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.