Rebecca Rappner, TA i Friskis&Svettis Trelleborg, gav mig positiv respons för jympajesus.se. Gör man det kan man bli indragen i detta. Rebecca dök upp perfekt för min idé om att diskutera eldsjälsfenomenet i Friskis&Svettis. Mitt förslag var att vi skulle växla några mail, i vilka vi försöker analysera läget för eldsjälen i dagens Friskis&Svettis. Om det ska bli någon energi i en sådan brevväxling måste man vara lite modig, dra saker till sin spets och utmana. Precis så tycker jag Rebecca har hanterat utmaningen från mig.

bild

 

Eldsjälsbrev nr 1 från Jympajesus

Hej Rebecca,

Kul att du vill analysera läget för eldsjälen i våra föreningar. Hur har ni det i Trelleborgsföreningen med fördelningen mellan ideellt arbete och anställda? Som jag förstår det arbetar ni mycket ideellt i föreningsledningen.

Själv minns jag när jag var ideell verksamhetsledare i Friskis&Svettis Jönköping. Det kunde bli rätt rörigt kring frågor om vem som skulle göra vad och bestämma vad.

Jag kan tyvärr inte säga att jag hade koll på allt som bestämdes, trots att jag också var adjungerad i styrelsen och ivrig i mitt tyckande redan på den tiden. Den anställda receptionisten tog beslut som jag eller styrelsen borde tagit, inte av illvilja, bara p g a oklar organisation. Men som sagt, det var länge sedan och ni har väl kommit längre, eller?

Med eld
Jympajesus

Svar från Rebecca på brev nr 1:

Hej JJ,

I vår förening har vi en anställd verksamhetsledare, hon arbetar 25%, officiellt, inofficiellt har hon Friskis&Svettis i huvudet dygnet runt. Kassör i styrelsen och webbansvarig arvoderas, ledarna har ett symboliskt arvode. Övriga arbetsuppgifter bygger på eldsjälar med lust inför sin uppgift.

Varför har en förening av vår storlek en verksamhetsledare? Det första svaret som poppar upp är att då slipper styrelsen/föreningen arbeta. Vi köper oss fria. Sedan poppar det inte upp fler svar.

Din reflektion över tiden i Jönköping, måste varit förra seklet, och vi borde ha kommit längre, men det har vi inte. Allt för många beslut tas utifrån egen magkänsla, utan omvärldskoll, utan förankring i föreningen, utan förankring i dokumentation från Riks. Så säger min magkänsla. Också att den som skriker högst får mest uppmärksamhet.

Så vem bestämmer i vår förening? Vi har ansvariga inom olika områden, vi strävar efter att avlasta styrelsen, vi hamnar allt som oftast i en situation där styrelsen har för lite att göra och börjar bestämma lite här och där, randomiserat, utbildning, schemat, hemsidan, reklamtryck, allt som vi har ansvariga för. Visserligen sitter många på dubbla stolar i vår förening men allt som oftast kör styrelsen över ansvarsgrupper. Vi verkar ha lite olika agendor.

I min värld arbetar en styrelse med visioner, tydliga mål, lång och kortsiktiga. Dagliga beslut lämnas till de som är ansvariga. Kort och enkelt!? Hur svårt kan det vara? Men världen är full av kungar, drottningar och diktatorer. Då blir vi sura, eldsjälarna, och sakta slocknar vi.

Rebecca

I morgon kommer brev nr 2.

 

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.