Som en motvikt, ärligt känd, mot mitt hackande på den träningsform jag älskar mest av alla: Jympans fem möjligheter.

1 Att skapa en träningsupplevelse
Kombon ledare-musik-rörelser kan genom musikens direktträff i magtrakten, stöttad av ledarens närvaro och val av rörelse påverka deltagarens helhetsupplevelse av träningen som ingen annanstans. Jympan berör.

2 Att ge allroundträning
Passens upplägg kommer åt alla träningskvaliteter. Med rörelser som folk kan hänga med på och göra i rätt tempo ger jympan deltagarna god konditions-, styrke-, rörelse- och balansträning.

3 Att hjälpa till bygga självbild
Deltagare på bra jympapass känner mer än tänker. För den fysiska träningseffektens skull är det viktigt att rörelserna utförs rätt. Men i den större träningsupplevelsens ingår också effekterna på deltagarnas känsla för sig själv. Rörelseglädjen i kombination med övningarnas öppna, lekfulla och livsbejakande karaktär (tänker inte på kålmasken och kissande hunden) bygger kroppskännedom och positiva tankar.

4 Att hjälpa till regelbundenhet
Tack vare jympans lustfyllda, lättillgängliga och sociala personlighet lockar den till återbesök. Deltagarna vill känna den där kicken igen. Det är som en enkel dans med träning på köpet.

5 Att skapa intresse för musik och människor
Jympaledare som väljer annorlunda och utmanande musik kan göra träningsupplevelsen än större. Kanske öppnar man intresse för en ny artist. Kanske är det någon som blir förtjust över att en ledare delar intresse för en lite udda artist. Kanske kan en personlig ledare göra något positivt för en större nyfikenhet på andra människor och deras egenheter. Jympan öppnar för samtal och möten.

image
Bonus: En idé
Jag skulle önska att min hemmaförening satsade på att inreda en paradlokal för jympa. Jag tror att Kungsholmens stora hall skulle passa bäst för det. Den har en cool historia (Jympapalatset)och genom sin arkitektur (högt i tak, ljusinsläpp, pelare, inhängande loft) och icke-lådliknade form skulle den lämpa sig för att bygga om. Jag skulle önska att ett antal inredare, arkitekter och konstnärer gjorde hallen till ett rum för upplevelser. Extremt petiga ljudtekniker skulle få fixa drömljudet: rent och njutbart i en perfekt akustisk miljö. Det vore intressant att se vad som skulle hända med varumärket jympa om vi själva visade att vi var stolta över träningsformen och visade att vi satsade på den för framtiden.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

6 kommentarer till Jympans fem möjligheter

 1. Mats dafnäs skriver:

  Att hjälpa till att bygga självbilden, är nog det viktigaste bidraget jympan ger. I dag när yngre mår allt sämre psykiskt ger effekten av träningsupplevelsen en bättre känsla för dig själv.
  Tack för den insikten, den tar jag med mig till mitt nästa jympapass.

 2. Anders Berg skriver:

  Bonusidén borde bli verklighet alldeles alldeles nu på stubinen! Motion till årsmötet?

 3. MarveW skriver:

  Nu tror jag bestämt att vi måste hjälpas åt. Det måste ju finnas fler möjligheter än problem:-)

  Jag vill bidra med:
  6. Alla kan vara med.-Alla utgår från sina egna förutsättningar och det krävs inte mycket till utrustning. Alla stilar är tillåtna och uppskattade.
  7. Mångfald av pass. I grunden känner man igen sig, man vågar delta i vilket jympapass som helt, var som helt i landet. Vill man ha variation, finns alltid ett annat pass, en annan ledare och det är så häftigt att uppleva.
  8. Sprider leenden. Det går att jympa och le samtidigt. Det är inte så vanligt i andra träningsformer. Och i jympan sprids leenden mellan deltagare.

  Måste tänka lite till nu…

 4. Jympajesus skriver:

  Jag uppskattar verkligen entusiasmen. Kan du formulera om punkterna till att-satser också? Jag försökte beskriva möjligheterna, inte hur det är. Är du med?

 5. L skriver:

  Här håller jag med om allt allt allt. Men jag håller också med ovanstående om att de negativa sakerna inte kan vara fler än de positiva. Så här kommer några fler positiva:

  6. Att ge en upplevelse, fristående från träningen. Självklart kan inte passets andra delar förstås isolerade från konditions- och styrkebiten, men det är inte bara träningen i jympan som ger en upplevelse. I ett bra jympapass är uppvärmningen uppiggande, rörligheten småtrevlig, nedvarvningen harmonisk och avslappningen ren mindfulness.

  7. Att ge en träningsupplevelse, fristående från träningseffekten. Ett vanligt incentiv för att träna är ju att det är bra för hälsan. Vad gäller jympan är det dock inte den huvudsakliga motivationen. Sanna jympa lovers skulle antagligen gå på jympa även om det var dåligt för hälsan. Jag ser framför mig ett gäng dekadenta damer som träffas i hemlighet ett par gånger i veckan för att jympa i en sjabbig källarlokal i någon av stans sämre delar. Jag skulle vara en av dem.

  8. Att appellera till detet istället för överjaget. Freud är lite ute nu men jag tycker verkligen att uppdelningen i detet, jaget och överjaget är ett relevant analysverktyg för jympan (åtminstone som metaforer för de olika intressen och mål som finns i en människa och som det kan finnas konflikter mellan). Träning generellt är överjagsstyrd verksamhet (när jag springer är det överjaget, cirkelfys – överjaget. Jag har inte ens ett tillräckligt starkt överjag för att gå på spinning regelbundet), men i detta sammanhang har jympan en USP och det är att den tilltalar detet lika mycket. Även om detet är primitivt och lat så tycker det att det är stimulerande att hoppa och studsa glatt till medryckande musik. Överjaget behöver inte vara med och styra och bestämma över det. Det blir alltså ingen konflikt i jaget för att detet och överjaget vill olika saker, som i fallet där överjaget vill gå på spinning men detet vill ligga i soffan och kolla på tv.

  9. Att skapa incentiv för att träna andra (överjagsstyrda) träningsformer. Jag tror att du har nämnt hur cirkelfysen gör dig bättre på jympan. Jag springer huvudsakligen för att jag märker att när jag gör det så orkar jag mer på jympan och det är mäktigt.

  10. Att skapa och reproducera socialt kapital i samhället. Detta handlar om Friskis&Svettis organisationsform, men blir som tydligast genom jympan och i mindre föreningar (där jympan ofta också är det huvudsakliga utbudet). Här är inte jympa och förmedlingen av jympa en del av näringslivet utan istället en del av civilsamhället. Ta allt som är bra med jympan hittills, och lägg till att engagerade funktionärer delar med sig av det här till det omgivande samhället helt ideellt. Jag känner stor tacksamhet och något som liknar vördnad för de jympaledare som har gett mig så fina upplevelser och alla dessa positiva sidoeffekter genom åren. Det här är främlingar (åtminstone inledningsvis) som uppenbarligen vill mig väldigt väl, när de erbjuder mig allt det här. Jag är helt säker på att det är en positiv kraft för känsla av samhörighet och tillit mellan människor.

 6. Jympajesus skriver:

  Grymt! Åttan och tian önskar jag att jag hade skrivit själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.