Jag får ont i magen när jag hör att Friskis&Svettis behöver kompetens utifrån. Jag har själv sagt det, även om det var 15 år sedan nu. Nu säger jag i stället att det allra viktigaste för en ledare, är att hon eller han har Friskis&Svettis-kompetens.

Med Friskis&Svettis-kompetens menar jag dels kunskap om hur Friskis&Svettis fungerar som organism, dels förmågan att leva värderingarna. Ännu mer kunskap utöver den, är plus, även UTIFRÅN!

Jag tänker att förmågan att leva värderingarna måste komma först, och att den kräver stor mognad och förmåga att brotta ner sitt ego. Egot vill ju göra avtryck, visa sig på styva linan, bli hjälte och motta folkets hyllningar. Vi kan alla drabbas. Vårt egenintresse kommer i konflikt med allmänintresset. Vi kanske inte ens märker när det händer.

När jag tänkte på det här, fick jag lust att fråga ett antal verksamhetschefer som jag uppfattar som lyckosamma, vad de tycker är ALLRA viktigast. Frågan löd:

VAD ÄR DEN ENSKILT VIKTIGASTE TANKE SOM DU HAR MED DIG NÄR DU LEDER EN FRISKIS&SVETTIS-FÖRENING?

Och här är svaren (som jag anonymiserat):

1
”Jag vill leda med våra värderingar, äkthet, tydlighet och värme i fokus. Som ledare måste jag vara ett föredöme (och göra som jag/vi säger att vi ska göra). Jag tror på ett ledarskap med stor ödmjukhet och lyhördhet inför dem man leder – anställda och ideella funktionärer. Jag tänker att min roll är att inspirera och motivera med en stor portion personlig omtanke. Att uppmuntra till kreativitet, att ge feedback och feed forward. Och lite humor skadar aldrig. Sist men inte minst så tar jag ansvar för att vi löser föreningens uppgifter och mål.”

2
”Jag drar ofta parallellen mellan mitt ledarskap som jympaledare med mitt ledarskap i föreningen. Jag strävar efter samma känsla i jobbet som jag känner tillsammans med deltagarna på ett jympapass och hoppas att det smittar av sig på mina medarbetare. Du vet den där härliga känslan av att folk ”bara ler och hänger på”, när det liksom vibrerar i hela salen av att vara synkade, att var och en har en enskild upplevelse och samtidigt ingår i ett större sammanhang. Det viktigaste i mitt uppdrag är att skapa förutsättningar för att personal och funkisar känner delaktighet och en vilja att vara med och bidra. Att vi skapar något bra tillsammans – och har kul på vägen! Om jag absolut ska försöka koka ner det, tror jag det ytterst handlar om transparens och förankring i beslutsprocesser mot ett tydligt mål, alltså ett inbjudande förhållningssätt där personer blir lyssnade på och får vara med och bidra till vår fortsatta utveckling.”

3
”Engagemang skapar engagemang. Jag försöker vara tydlig och stötta i funkisarnas uppdrag. Jag brukar alltid tänka och tro att alla gör sitt bästa. Sen kan de behöva mer eller mindre stöd kring sin uppgift. Jag gillar människor!”

4
”Min viktigaste uppgift som verksamhetschef är att vara en tändsticka med en ständig låga som får medarbetare och funktionärer att brinna för sina uppgifter. Jag anser också att en verksamhetschef ska ha ett stort nätverk som ständigt ska vårdas.”

5
”Vi ska vara självsäkra utan att vara stöddiga och tro på vårt sätt att se på träning, som en oas i fitnessdjungeln, som Annika Gärderud en gång myntade. Vi ska vara ödmjuka inför vår storhet, känna att vi hela tiden måste hänga med i utvecklingen och aldrig bli feta och nöjda katter. Lust är den yppersta drivkraften och den vill jag förmedla till alla: medlemmar, funktionärer, anställda och de som ännu inte tränar hos oss.”

6
”Vad är Friskis&Svettis uppgift? Varför finns vi? Utifrån de frågorna tar vi beslut kring verksamheten, allt från arbetstider för personalen, vad vi ska sälja i kiosken, vilka pass som ska finnas på schemat o.s.v.”

7
”Min enskilt viktigaste tanke i mitt ledarskap är LUSTEN. Vi pratar mycket om den när det gäller motionärerna och träningen. Och vi funktionärer måste också känna stor LUST till det vi gör.”

8
”Vår framgång beror mycket på att vi i personalgruppen har lyckats engagera och motivera våra funktionärer.
I mitt ledarskap vill jag vara ett föredöme, leva våra värderingar om alla människors lika värde och att vi alla tar ett stort ansvar för föreningen. Jobbet handlar mycket om inspiration och motivation, att skapa en delaktighet där allas åsikter och specialistkunskaper är lika värdefulla. Det handlar också om att ge stöd, lyssna och fokusera på det positiva. Vi hade inte nått framgång utan fantastiska medarbetare och funktionärer. Det var inte bara en utan många tankar. Viktigaste är att inspirera. Det känns fantastiskt att få vara en del av Friskis&Svettis.”

9
”Som bara ett år gammal i föreningen är den viktigaste tanken jag har haft med mig att vara lyhörd, engagerad och tydlig gentemot, medarbetare, funktionärer och medlemmar. Jag lutar mig mot vår vision och vår verksamhetsidé när jag ser framåt och vad vår uppgift är.”

Jag tycker det är vackert.
Amen
IMG_3668
IMG_3669

PS En av dem som svarat har bara varit verksam i föreningsliv i två och ett halvt år. Det är alltså möjligt att förstå och leva efter mekanismerna utan att först ha jobbat ideellt i 100 år. (Bilderna är en och samma sida i vita boken, kallad 12, om Friskis&Svettis värderingar.)

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.