Vi söker ny generalsekreterare, bl a med annons i DN: ”Kan du inspirera, hålla ihop och utveckla Friskis&Svettis?”

image

Vi är alltså trötta, splittrade och saknar idéer. Är det styrelsens känsla? Varför så deppiga?

Visst, jag har hört att Friskis&Svettis medlemsökning har planat ut och att några har tappat, men att vi var så lost in space, det hade jag inte fattat. Känslan (och ekonomin är väl bäst att tillägga) i de föreningar jag haft kontakt med under hösten känns tvärtom skitbra.

Brödtexten i annonsen handlar mest om budget- och personalansvar samt lång chefserfarenhet. Ett långt uppradande av krav. Friskis&Svettis själ får inte vara med.

Beskrivningen stämmer inte med min uppfattning om Riks och Friskis&Svettis-rörelsens behov.

Jag är ingen Einstein, men jag kan citera honom: ”Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka.”

Det nya för mig är att Riks inte behöver en chef. Ju mindre chefande, desto bättre funktion i hela organisationen. Vad som behövs är en nod i det nätverk som flödar av energi och idéer. Hen, den nya generalsekreteraren, behöver nästan inte göra någonting, mest akta sig så att hen inte hämmar i stället för frigör.

Att bygga hierarkier är inte nytt. Det är det äldsta sättet att försöka bringa ordning, med kända följder som entusiasmens och det personliga ansvarets död.

Efter mina 100 år i Friskis&Svettis skulle jag säga att uppdraget borde vara att kanalisera, informera, föra samman, släppa krafter fria och vara modig. De bästa gs-tricksen är att ”leda” (gillar inte ens det ordet längre) utan att ha en egen agenda, utan att vilja bli rörelsens Messias och i stället lita på kompetenser, drivkrafter, erfarenhet och innovationslusta som redan finns.

Att vara en jäkel på budget kan inte vara grejen. Nya GS behöver heller ingen egen tidigare chefserfarenhet, ingen erfarenhet av engagemang i ideell förening och hen behöver aldrig någonsin tidigare ha implementerat ett större projekt i en annan organisation. Hen behöver bara vara en mogen människa som levt och arbetat ett tag. Hen har väl haft egna chefer? Hen har väl arbetat med projekt tidigare? Hen har väl lärt sig massor och har alldeles egna (eller stulna), nya idéer? Det är viktigare.

Resten av Friskis&Svettis-jobbet kan redan människorna i rörelsen göra, på Riks och i föreningarna. Idéer finnes, kompetens och erfarenhet likaså och folk kan och vill samarbeta. Tänk jultomte, han är väl en kul figur att lura barnen med, men det är inte han som gör det stora jobbet under året.

Vad vill föreningarna ha? Någon som fått frågan?

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

6 kommentarer till Varför vi söker fel generalsekreterare

 1. MarveW skriver:

  För mig är det skillnad på chef och ledare men eftersom vi använder ordet ledare i annan bemärkelse i föreningen så blir det ju lite knepigt. Men ledarskapet är viktigt och jag tror att erfarenhet är bra. Förutsätter även att de som rekryterar ha fler kriterier än vad som står i annonsen. Likaså förutsätter jag att det krävs ett visst intresse för att söka denna typ av jobb. Hoppas att annonsen är tillräckligt intressant för att locka många att söka så att vi får en bra generalsekreterare. Det behövs!

 2. Jympajesus skriver:

  Min åsikt: Många behöver inte söka, bara rätt personer.

 3. Pink skriver:

  Fler än bara IT-startups i Silicon Valley måste inse att ledarpositioner ska rekryteras från den egna organisationen.

  Att ta in en ”proffsig” CEO är att kissa 15.000 funktionärer och 500.000 medlemmar i ansiktet en blåsig novemberdag.

  Det finns en kille som håller lunchjympa på Friskis & Svettis City som fastän han spelar musik på rött är bättre än ok på att inspirera. Vet du om han har sökt?

 4. Jympajesus skriver:

  Att söka ligger inte för den snubben. Han är mer den man söker. 😉

 5. Elisabeth Krogh skriver:

  Tänk om någon kunde skriva en platsannons med rubriken: ”Platsen som generalsekreterare på F&S står tom just nu. Vad vill du fylla den med?” Enfald går alltid före mångfald vid rekryteringar, och den dagen generalsekreteraren är (exempelvis) en kreativ, uttrycksfull, lyhörd, tränande, bisexuell och muslimsk kvinna vet jag att några har tänkt till. På riktigt.

 6. Jympajesus skriver:

  Grymt bra idé!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.