Jag läste en debattartikel i DN om svensk parlamentarism och riksdagsarbete. Jag insåg att jag delade författarens synpunkter. Och inte bara det, synpunkterna var överförbara till Friskis&Svettis.

Jag satt på ett tåg nyss och pratade om det som artikeln handlade om, fast det var innan jag läst den. Jag sa att Riks missar att jobba med föreningarna mellan stämmorna. Jag vet att det har hänt, men det är ingen regel och informationen från dylikt arbete har inte varit tillräckligt inkluderande. Kommunikationen får ju inte kännas uppfostrande, som om en liten expertgrupp i sin outgrundliga vishet meddelar de mindre vetande hur framtiden ska te sig.

Debattartikeln i DN hyllande det svenska sättet att arbeta parlamentariskt bortom tanken på att majoriteten alltid ska få igenom sin vilja onaggad i kanterna. Samförstånd och utredningar har varit positiva värdeord för svenska politiker.

Och så tycker jag att Friskis&Svettis också borde arbeta. Vad tjusigt det vore om vi var stolta över att viktiga processer tog tid för att vi ville ha alla med på tåget.

Jag talar inte om träningsutvecklingen. Från min utsiktspunkt skulle jag säga att träningsteamet redan arbetar inkluderande. Och att det ändå går snabbt mellan idé och lansering av ny träningsprodukt.

Men det finns ju massor av andra idéer att diskutera och i samförstånd utveckla. Så att frågorna är grundligt förberedda när besluten ska tas på stämman. Och vackert kommunicerade till alla under arbetets gång.

Här är några förslag på frågor som skulle kunna utredas i god svensk parlamentarisk samförståndsanda:
• Ska Friskis&Svettis ha bolag? I så fall, hur håller vi isär räkenskaperna på ett sätt som skattemyndigheterna godkänner?
• Hur utvecklar vi vår grafiska profil? Vilka värden är viktiga att bevara?
• Hur koordinerar vi utbildning, med behov av nya produkter och nya ledare? Hur snabba måste vi vara? Vilka skillnader från ort till ort kan vi acceptera?
• Hur ser vårt speciella ledarskap ut (om vi har något)? Hur får vi det att fungera? (Tror arbete pågår där, men har du hört nåt?)
• Vill vi engagera medlemmarna mer i föreningarna? Hur gör vi det i så fall?
• Hur belönar vi våra ideella funktionärer? Hur utvecklar vi vår HR?
• Hur bygger vi in verklig innovation i Friskis&Svettis? Hur förnyar vi oss mer än genom nya träningsprodukter?

Jag skjuter från höften. Jag är säker på att det finns fler ämnen som skulle lämpa sig för utskottsbehandling och utredning.

Sverige har under flera och långa perioder styrts av minoritetsregeringar. Efter valet i år har det skrivits nedlåtande om de stackare som ska försöka regera utan majoritet. Men vi skulle också kunna, som artikelförfattaren i DN tycker, vara stolta över att ordningen fungerat så ofta. Vi skulle kunna tycka att det är något fint med viljan att samarbeta och vilja det allmännas bästa, inte bara det egna.

Så vad jag säger är: Genom att arbeta parlamentariskt mellan stämmorna kan vi undvika den alltför frekventa fågelholk-looken på delegaterna. Arbetsutskotten informerar alla föreningar konstant. Du som åker till stämman är insatt och förberedd och tar bra beslut.

Amen.
image

Alla ska med!

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

2 kommentarer till Hur stämmorna kan bli bättre

  1. MarveW skriver:

    Mycket klok. Det finns mycket gott i att engagera fler i arbetet och förankra beslut. Vi har mycket att lära av andra tex politiken. Hoppas på en bra ny ledare/generalsekreterare som tar tag i denna utveckling.

  2. Jympajesus skriver:

    Hen kanske läser min blogg. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.