Det var i Friskis&Svettis Örebro som benämningen Hallelujah Moments uppstod. Hallelujah betyder prisa Gud på hebreiska, och det må väl vara hänt. Det är ju sånt man kan säga när man blir glad, utan att vara bibelsprängd eller regelbunden kyrkobesökare.

Vad vi pratade om i Örebro var de tillfällen när vi kände ett stort lyckopirr i F&S-bröstet. Vi försökte definiera ett sådant happy ögonblick och klura ut vilka ingredienserna var.

Snart ska jag även hälsa på i Friskis&Svettis i Gävle, leda ett pass och prata mer om hallelujah moments. Först använde vi ordet ”föreläsning” om mitt bidrag, men den grejen har jag alltid haft svårt för. Det hade jag redan som lärare, trots att jag då hade både en kateder att cirkulera kring och en overhead-projektor att lysa upp en filmduk med. På OH-projketorn kunde jag lägga egenhändigt ritade bilder om de o-e-r-h-ö-r-t spännande ämnen jag trollband mina elever med: olika sorters adverbial eller starka verb-böjningar.

Nu tycker jag att samtal är bättre. Utom här då, i bloggen, där är det föreläsningar, eller snarare predikningar som gäller. Och här kommer en till:

Om vi ska hålla liv i de själsliga ingredienser som formar Friskis&Svettis, så måste vi prata om dem. Mycket. Vi gillar att träna, ja visst. Vi gillar att träna på en massa olika sätt, både intensivt och soft, men träningen kan ju för i h-e inte vara allt! Jag menar att i längden, kan ingen träna bara för träningens skull. Det måste finnas en m-e-n-i-n-g, en större mening än bra kondis och 100 kg i marklyft.

En meningsfull ingrediens är att det är kul i stunden, det vi kallar rörelseglädje. Den glädjen är tungt värdeskapande för oss. Den ingrediensen får vi aldrig slarva bort. Den är tidlös, kan inte förlora sin betydelse.

Men det finns mer, bl a uttryckt i vita boken med tolv värderingar. Dessa – för tillfället – tolv åsikter om hur vi bedriver vår verksamhet bör vi ständigt hitta nya sätt att undersöka, utmana och omformulera så folk känner igen sig och blir inspirerade i realtid. Man kan inte tvinga värderingar på någon.

Jag bidrar nu genom att starta Facebook-gruppen Halleluja Moments på Friskis&Svettis. Gå med där. Läs där. Skriv där. Skratta åt det du läser. Gråt. Bli varm i solarplexus. Sprid rörelseglädjen och allt det andra underbara som händer i vår underbara och smått underliga verksamhet.

Amen.

PS. Jag publicerar några utvalda berättelser från Örebro som första moments.

image
Tjoho, vad vi är lyckliga!
(Foto: Alvreten)

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.