Jag tror att problemet är tydligast på basjympan: deltagarna bestämmer för mycket.

Möjligen verkar jag arrogant, men jag vill v-e-r-k-l-i-g-e-n att alla ska trivas på Friskis&Svettis, alla som våra produkter (passen) passar för vill säga. Och det är många, både produkterna och människorna som kan gilla dem.

Men.

1 Alla produkter passar inte för alla.
2 Vi har inte produkter för precis alla.

Så.

När missnöje uppstår hos deltagare kan det bero på två saker:
1 Deltagaren har valt fel produkt
2 Funkisen håller sig inte till produktbeskrivningen.

Min spaning är att missnöjet oftast beror på att deltagaren valt fel produkt. Och för att Friskis&Svettis produkter ska behålla sina unika karaktärer bör inte vi funkisar ta intryck av deltagarna. Visst ska vi lyssna och vara trevliga, men vi ska oftast inte vidta någon åtgärd som förändrar produktens karaktär.

Vilket leder mig tillbaka till basjympan.

Det är något med benämningen, det är något med tiderna i schemat och det är något med åldersfördelningen som gör att våra basjympaledare blir särskilt utsatta för synpunkter från deltagarna. ”Du har konstig musik. Du spelar på för stark volym. Du kör för hårt. Du tänker inte på oss som är gamla.”

Alla kritiska röster bör självklart bli lyssnade på. Förstås ska du vara vänlig i bemötandet och gärna le ett ärligt leende. Men du ska inte göra som de säger, inte skruva ner volymen, inte byta musik, inte mildra intensiteten.

Vad du ska göra är att vänligt hävda att du vet vad du gör. Rekommendera sedan andra pass och träningsformer till de människor som kanske låter gnälliga just då, men förmodligen är lika underbara som du och jag.

Tror vi på produkterna måste vi hålla på formerna. Då måste vi våga lyssna utan att åtgärda.

Basjympan, bara som ett exempel, är basjympa. Aldrig något annat.

Amen.
giphy

Säg inte så!

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

En kommentar till Varför du måste säga nej till önskningar från deltagarna

  1. Mikaela i Linköping skriver:

    Alltså WORD. Wordwordeliwordword. Jag är lite sent ute kanske att läsa ditt inlägg, men sweet jympajesus vad du har rätt i detta! Jag börjar känna mig som en bakåtsträvande typ som bara ”vi måste hålla på formerna” när folk har tweakat sina pass för ”det blir mycket roligare så och motionärerna säger att de tycker att det är kul!” NÄJ. Vi måste hänvisa dom till en annan träningsform som ger dom det de vill ha, för vi har nästan garanterat en sådan. Typ medlem säger:”jag vill att det ska vara med koreograferade steg i danspassen”. Instruktör säger: ”Aha, men då tror jag nog att du skulle tycka Aerobics eller Step är kul!”. Instruktör säger och tänker inte: ”Aha, min motionär säger att jag ska ändra mig, det måste vara representativt för vad alla tycker, jag gör’t”.

    Ah, jag har kanske ingen direkt poäng, mer än att jag bara ville njuta lite av att Jympajesus håller med mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.