Jag skrev både svarta och vita boken. Jag antar att det är därför som jag ibland hamnar i diskussioner om mängden värderingar. ”De är för många”, säger man ibland.

Med det är ju inte mitt fel. Jag kan inte rå för vad Friskis&Svettis är och vad Friskis&Svettis står för. Allt det där är som det är. Det blev så från början och sen dess har vi jobbat vidare med dem vi är i 37 år. Så det är fortfarande bara som det är.

Tänk på dig själv. Hur många värderingar har du? Tre?

Att ha många värderingar är en styrka. Då vet man vad man tycker och hur man vill handla i olika livssituationer. Värderingarna är en kompass i livet.

Utan kompass, då blir det problem.

Och därmed är vi tillbaks till Friskis&Svettis utmaningar. Vi har en kompass. Men vi är ännu inte tillräckligt bra på att använda vår högkvalitativa kompass ihop med en uppdaterad karta.

Det problemet har inget med antalet värderingar att göra. Det är en lednings- och en organisationsfråga.

Ledningarna i Friskis&Svettis måste jobba i en riktning som hjälper oss som träffar medlemmar att leva ut de många värderingarna. Det är när detta underbara sker som det unika med Friskis&Svettis märks och betyder något mer än ord.

Därför måste värderingarna ältas, det ideella engagemanget gödas, föreningsdemokratin bli mindre byråkratisk och fördelarna med medlemsskap i Friskis&Svettis tydliggöras.

Det där sista hjälper jag gärna till med att kommunicera, men det viktigaste – ledningsarbetet d v s att lägga kompassen på kartan och tillsammans med oss som är fotfolket kuta åt samma håll i en stor personlig klunga – det tycker jag ledningarna ska ägna sig åt. Den utmaningen borde räcka.

Så heja alla vc:ar och styrelseledamöter som inte går vilse i jag-vet-bäst-skogen, business-träsket eller interna politiksnåren. Jogga lugnt vidare tillsammans med oss funkisar för att leva ut och förverkliga Friskis&Svettis värderingar, mål och vision.

Amen!
image

Ett uppslag ur 12, också känd som vita boken.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.