Friskis&Svettis är en idé om träning. En annan idé vi hört mycket om, är idén om kärleken. Den har vi människor ägnat en massa tankar och ord åt i alla tider.

Vi har försökt beskriva kärleken.  Vi har bibelns Höga visa, vi har Romeo och Julia, feelgood-rullen Notting Hill och miljoner andra konstverk. Vi slutar inte att fascineras av historier om kärlek och vi slutar inte att försöka leva i kärlek. Men hur går det för oss? Är det inte de kärleksfulla handlingarna vi behöver mest, inte ännu en dikt (som skulle kunna skrivas av en begåvad skitstövel)?

Just nu är Friskis&Svettis egen Höga visa den s k Vita boken, men även den svarta och naturligtvis Friskis&Svettis Motionsbok från 1983 och flera andra dokument som producerats genom åren, till exempel Johan Holmsäters ursprungliga anteckningar om Friskis&Svettis idé, mission och vision.

Idén om Friskis&Svettis är beskriven igen och igen. Precis som idén om kärleken.

Och igen och igen försöker vi förverkliga vår idé i handling. Men det känns som om vi har kommit till en platå. Vi försöker och försöker, men kommer inte vidare. Vi testar olika nya pass och de känns nödvändiga och roliga, men det är ändå något som saknas.

Det saknas inte utmaningar att ta sig an. Vi har just nu en stor mängd asylsökande, kan vi göra något där? Vi har fortfarande två tredjedelar (vissa säger mer) av befolkningen som rör sig alldeles för lite för kroppens och knoppens välbefinnande. Vi har allt fler äldre äldre som kan leva roligare och starkare med social samvaro i kombination med träning.

År det då läge att lägga energi på att ifrågasätta det tankegods som ältats i snart 40 år?

Jag vill i stället utveckla oss genom nya handlingar som bottnar i de gamla tankarna. När vi mest pratar om idén, utan att handla, står idén mest i vägen för oss. Vi kommer inte loss och gör nya bra saker. Jag tänker att det borde vara mer smedja, än ifrågasättande tankar.

Med den inställningen gick jag till tankesmedjan (initierad av Riks och genomförd på ganska många ställen i F&S-landet) i min hemmaförening Friskis&Svettis Stockholm. Jag gick även till sammanfattningen av alla tankesmedjor på Svettisdagarna.

Nu efteråt, håller jag fast vid tanken på att handling är bättre än ifrågasättande just nu, men tänker också att överlämningen av vår värdefulla idé från de grå uvarna till dem som fortfarande är så underbart släta i hyn, måste ske på något smart sätt.

Jag tänker att vi som varit med länge, funderat mycket och handlat i tron att vi förverkligar idén lämnar över alltihop som en gåva. Varsågod! Det här är idén. Det här har vi gjort. Så här tänkte vi. Förverkliga nu idén på ert sätt.

Jag tänker att tankesmedjorna borde handlat mer om ett överlämnande av värdegrunden. Som när Svarta Boken var ny och Riks genomförde en workshop i alla föreningar med budskapet: Det här är Friskis&Svettis. Vill du vara med? I så fall har du alla chanser att förverkliga Svarta Bokens innehåll med din energi och personlighet. I handling. Nu.

Det är möjligen ett sammanträffande, men det var under de tio åren efter Svarta boken-turnén som medlemsantalet ökade med över 100 procent. Kanske var det något magiskt som hade med lyskraft och självförtroende att göra. Folk häpnade, kände lycka, blev provocerade och några hatade (få) och några älskade (många) Friskis&Svettis ännu mer.

De nya tankesmedjornas buzzword har varit att vi ”provtrycker” vår idé, värderingar och vision. Sen ska det minsann bli en strategi. Då står vi inför samma fråga igen: Hur lever vi värderingarna? Vad gör vi? Och för att citera Vita Boken Hur gör du?

Nu kan vi ju till exempel ge oss f-n på att vi ska underlätta integrationen mellan  nya och äldre svenskar, och vi kan göra något stort för alla som är äldre än gamla. Det är bara två idéer. Och jag vet att det också jobbas i den riktningen i flera föreningar.Jag är säker på att vi på smedjorna är kapabla att producera mycket mer än den nya Höga Visan om Friskis&Svettis. Actions speak louder than words.

Första konkreta uttrycket för Friskis&Svettis idé var jympan. Vilka är de nya uttrycken?

Kärlek blir till i handlingarna, likadant med vår idé om träning.

Amen

Tankesmedja från 1900-talet

Tankesmedja från 1900-talet

 

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.