Friskis&Svettis är inte verkligt på samma sätt mycket annat. Vi måste äta och sova, men vi måste inte vara medlemmar i en ideell förening med en idé om att erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla. Friskis&Svettis är något vi hittat på utöver det som sker som vi inte kan göra mycket åt. Jorden snurrar runt sin axel, i juli regnar det och när det blir kallt i Sverige flyger flyttfåglarna söderut.

Det är sant att vi människor är byggda för rörelse och att vi mår bra av rörelse. Det ligger också en sanning i att om den moderna människan ska röra på sig regelbundet, så måste det vara lustfyllt. Ur detta byggdes myten om Friskis&Svettis.

Myten om Friskis&Svettis kan sorteras in bland övriga myter vi människor håller oss med, t ex den om demokrati, alla människors lika värde, dollarns starka ställning på penningmarknaden, kapitalismen och vilken religion som helst.

En myt har ingen inbyggd evighetsmekanism. Slutar vi tro på den, försvinner den. Myterna är sköra. Om vi t ex slutar agera enligt demokratins grundpelare finns det inget som håller den kvar i vår värld. Vi ersätter den med annan myt, kanske den om en stark ledare, eller den om hyperliberalism.

Så hur går det för myten om Friskis&Svettis? Står den pall? Den utsätts ju hela tiden för prövningar. Utseendefixeringen utmanar tanken på att du duger som du är. Prestationsnojorna utmanar idén om att ha som mål att bara må bra. Strukturrationalismen står i motsats till tankarna om fördelarna med varje enskild funktionärs vilja att bidra med sin kreativitet. Ekonomiska realiteter hotar den ideella föreningsorganisationen. Dåligt självförtroende riskerar att vi försvagar myten, istället för att göra den mer självklar. Bara för att nämna några rörelser bort från Friskis&Svettis kärnvärden.

Enda sättet att bevara en myt är att hela tiden jobba på att stärka den. Det är därför vi ständigt måste hitta nya sätt att leva Friskis&Svettis värderingar. Språkdräkten – ord och bilder – måste hänga med i tidens förändringar, men viktigare är att kärnvärdena vårdas och får nya uttryck. Just nu tycker jag själv att olika initiativ i föreningarna för att inkorporera nyanlända är en superskön Friskis&Svettis-aktivitet. Myten om Friskis&Svettis frodas.

(Inlägget inspirerat av boken Sapiens, A Short History of Humankind av Yuval Noah Harari.)

Kickoff för F&S Jönköpings projekt där nyanlända bildar dream teams (Jönköpings beteckning) med passvärdarna.

Kickoff för F&S Jönköpings projekt där nyanlända bildar dream teams (Jönköpings beteckning) med passvärdarna.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.