Vi i Friskis&Svettis gör flest dopingkontroller av alla gym, om jag inte har fel. Det är bra förstås, men jag tycker ändå att vi skulle kunna jobba mer i linje med våra värderingar.

Vi är med i PRODIS projekt 100% ren hårdträning, och det är inte fel alls. Men vi utnyttjar inte potentialen vi har i våra värderingar. Vi hänger på budskapet att doping är fusk och farligt och tar inte chansen att föra ett samtal om varför människor fuskar och riskerar hälsan.

Eller det kanske händer, bara att jag inte sett det? Vi är ju 159 föreningar, så det är mycket möjligt att det sker någonstans. Om du som läser detta känner till ett sådant arbete, hör gärna av dig!

I ganska många år har vi diskuterat om det är maten som är Friskis&Svettis nya verksamhetsområde. Mat och träning hänger intimt samman. Ju ”bättre” du äter, desto bättre effekt får träningen.

Jag vet att många behöver guidning och stöd i matfrågan, eftersom man vill gå ner i vikt. Det är därför många börjar träna, inte för att träningen är lättillgänglig, lustfylld, av hög kvalitet och för alla. Man vill bara bli lättare och snyggare.

Men ändå.

Risken med att ge oss in på matfrågan är att vi hänger på resten av världens fitness-hysteri. Visst, vi vill alla vara i form, men varför vill vi vara det? För att må bra eller för att duga? Och vilken vetenskaplig matlinje ska vi göra till vår?

Allt är en balansgång.  Och den pågår i huvudet på oss. Alltså tror jag den måste börja med att vi tänker ett tag på varför vi tränar. Jag tror det är hälsosamt om den anledningen drar åt må-bra-hållet snarare än duga-hållet. Jag tror det är bra om vi arbetar med självkänslan innan – eller åtminstone samtidigt – som vi kör medvetna träningspass av hög kvalitet där vi strävar efter att lyfta mer och springa snabbare.

Våra argument om doping borde handla om självkänsla och att i grund och botten duga som vi är och som vi ser ut.

Vilket betyder att nästa stora utvecklingsområde för Friskis&Svettis faktiskt också handlar om träning, bara inte styrke-, konditions- och rörelseträning, utan om att träna skallen.

image

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

2 kommentarer till Värderingar mot doping och vidare mot framtidens F&S

  1. Ingemar Hansson skriver:

    Bara sååå rätt! Om vi känner efter så inser vi snart att ”må bra” handlar mycket mer om det inre än något annat.
    Fortsätt jobba med detta viktiga ämne!

  2. Jympajesus skriver:

    Tack! Visst är det så. Vi särskiljer oss med våra värderingar. Det svåraste för oss är inte att göra nya pass – vilket också är en utmaning som jag tycker vi gör jättebra, liksom så mycket annat i verksamheten – utan att få folk att tänka annorlunda kring träning, att inta en skönare attityd, inte så krävande, mer må-bra-bejakande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.