Det har alltid stått skrivet i Friskis&Svettis heliga dokument att vi ska utveckla hela människan genom träning. Och det gör vi. Människor upptäcker, tack vare hur vi är, att det finns andra värden runt fysisk ansträngning än styrka, kondition och rörlighet.

Styrka, kondition och rörlighet är givetvis jättebra att ha och att träna vidare på, men attityden spelar stor roll för hur lyckliga vi blir av de fina musklerna, uthålligheten och mjukheten. Om vi ser på det hela med lite distans också, om vi värderar umgänget med andra, om vi inte försöker prestera så att vi sliter ut oss fysiskt eller psykiskt, om vi känner efter inåt och tänker att det ska vara roligt. Då utvecklas vi som människor, får bättre självkänsla, blir snällare, kärleksfullare, tålmodigare, bättre på det vi gör, mindre tävlingsbenägna och allmänt mer välmående och hela människor.

Det där tror jag på. Men det kan ta en väldig tid att utvecklas till en så fin typ. Så det vore bra om vi kunde skynda på processen. Ju fler år man hinner leva som stark och underbar jordvarelse, desto bättre.

Så vi behöver hjälp.

Och därför borde Friskis&Svettis satsa mer på hjärnträning än vi gör i dag. Vi tränar kropparna och får själen på köpet, fast för långsamt. Vi borde göras medvetna tidigare och arbeta med attityden till träningen och därmed till livet. Vad vill vi med vår existens? Hur vill vi känna och hur vill vi tänka om vår tillvaro, vår träning, det vi äter och hur vi ser ut när vi kollar på oss själva i spegeln.

Det vore ju sjyst om det mesta kändes bra för så många som möjligt. Jag tror Friskis&Svettis kan göra en ännu mer betydelsefull insats på hjärnområdet.

Hjärnforskaren Katarina Gospic vore väl en bra samarbetspartner för oss?

Hjärnforskaren Katarina Gospic vore väl en bra samarbetspartner för oss?

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

4 kommentarer till Styrka, kondition, rörlighet och en grej vi behöver lägga mer krut på

 1. Hans Gordon skriver:

  Hjärnfabriken inom F&S Sthlm är nybildad. Den består av 21 välutbildade och erfarna medlemmar. Den kommer snart att börja rulla igång. Inte hetsigt snabbt utan lugnt o mjukt. Då kommer nya inputs till hur man kan utveckla hela människan.

 2. Jympajesus skriver:

  Där ser man! Vad står namnet Hjärnfabriken för?

 3. Susann Lindelöf skriver:

  Nu 2016 finns inom Limited editionpassen ”Mind” där har vi ett smakprov i det breda utbudet vore spännande nu i halvlek att få veta hur många föreningar som gett sig på det passet och hur det har tagits emot av de som tränar. Medveten närvaro och mindfulness är en av nycklarna till att boosta hjärnan till sitt bästa jag. Jag och mina yoga kollegor planerar för att köra Mind i höst här hos Skövde.

  Anlitat på Svettisdagarna och för att arbeta med Röris (kanske något mera) är Susanne Wolmesjö (Bosön) med bla boken ”Smarta rörelser” där finns övningar klara så varför inte just ett sådant hjärnfokus pass inom Friskis-utbudet.

  Det är inte så svårt och vi är ju för att göra inte sitta ner länge och prata, prata. Nu är det dags jag räcker upp handen jag är med…

  PS Jag blir också jättenyfiken på Stockholmsföreningens, Hjärnfabriken något för Riks att dra kunskap ifrån till hela Friskis-rörelsen

 4. Jympajesus skriver:

  Kul! Jag har inte varit på Mind, borde jag kanske innan jag börjar gaffla. 😉 Vad Hjärnfabriken är och ska göra är jag också nyfiken på. Om du läser detta Hans Gordon, berätta mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.