Min åsikt om arbetet som pågår just nu kring Friskis&Svettis värderingar är att det handlar väldigt lite om våra värderingar och väldigt mycket om en ambition att förenkla. Det sägs att tolv värderingar är för många. Man kommer inte ihåg dem.

Om detta är min åsikt att man inte kan ändra hur många värderingar vi har. Det enda vi kan påverka är hur vi beskriver dem. Att vi sedan möjligen släpper någon eller lägger till någon värdering beroende på hur vi ligger till mot omvärlden kan väl vara, men i grunden står Friskis&Svettis för ett antal värderingar som vi inte kan göra mycket åt. De har hängt med från början för att vi har sympatiserat med dem och jobbat i enlighet med dem och därför förstärkt dem ännu mer.

Att kunna rabbla dem utantill, tycker jag är helt onödigt. Tvärtom, tycker jag att det är bra att vi tvingas tänka efter.

Fast det finns några värderingar som samtidigt är särskilt viktiga och särskilt sårbara. Den allra viktigaste är utsatt för ett stort tryck från trenden att betona ekonomi, struktur, ordning och reda, chefsområden och försäljning i föreningen Friskis&Svettis. Allt det där är bra, men det riskerar att trycka undan det allra, allra viktigaste med oss: känslan av delägande, att vi alla kan påverka, att vi alla tar ansvar för Friskis&Svettis, att vi får utrymme att testa våra idéer, att vi uppmuntrar varandras initiativ och som ett summa summarum av denna värdering, älskar att vara med och alltid gör vårt bästa på liv och död.

Jag vet just i denna stund inte hur vi ska formulera den här grundbulten, men i vita boken står det ”Varje enskild medlem och varje idé är viktig”, följd av en förklaring om att vi bygger verksamheten på engagemang och personlig initiativkraft, energi och glädje.

Hur vi än skriver; låt oss inte glömma att känslan av delägande och personligt ansvar är vad det stora antalet medlemmar, den goda ekonomin och det utsökta träningsutbudet vilar på.

Friskis&Svettis är ditt och mitt.

Amen.

Inleder vita boken.

Inleder vita boken.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.