Jag har skrivit flera gånger om Friskis&Svettis dåliga självförtroende och ängslighet över att inte vara attraktiva. Jympan är kanske det tydligaste exemplet på vårt – jag höjer temperaturen från ängslighet – självhat.

Omöjlig ha ihjäl
Jympan var Friskis&Svettis i begynnelsen. Fortfarande tycks människor förknippa just den träningsformen starkast med oss. Det har vi förbannat svårt att ta. I minst tio år har vi försökt upplysa världen om att vi har 70 olika träningsformer. Bilderna visar gym, skivstång, HIT, cirkelfys, cirkelgym o s v. Ändå förblir vi mest kända för jympan.

”Vi måste tvätta bort jympastämpeln”, säger självhatarna. ”Varför det?” säger Jympajesus. Jag tycker tvärtom att vi ska älska den. Det verkar vara den enda träningsprodukten som fäster på allvar i folks medvetanden.

Jympan är Snövit och Friskis&Svettis är de elaka styvföräldrarna. Hon är underbar, men vi vill inte ha henne. Vi vill jaga ut henne i skogen och döda henne.

Kärleken blev fler armhävningar
Du tycker jag överdriver? Vi genomförde ju projektet Mer jympa i jympan, gjorde en film i samband med projektet och nu finns det en ny film. Här i stan hade vi också Jympans dag i höstas.

Men Mer jympa i jympan utgick också ifrån att träningsformen inte var bra nog. Huvudambitionen sades vara att renodla vår älskade jympa och förstärka det bästa, men samtidigt gjordes upplägget om. Fokus hamnade tyvärr på minuter hit och dit – d v s konkreta förändringar, lätta att ta till sig.

I stället för att ta till oss budskapet om personlighet och uttryck gick vi hem och la till en styrkelåt och tog bort återhämtningen i mitten. Klart! Orden beskrev rätt saker, men handlingen blev kontraproduktiv. Det blev aldrig mer jympa i jympan, det blev mer träning i jympan.

Oslagbar överlevnadsförmåga
I sagan överlevde Snövit. Jägaren kunde inte mörda henne. Inte heller häxan rådde på henne. Tack vare dvärgarna, de som älskade Snövit, och så prinsen förstås, levde hon lycklig i alla sina dagar.

Så vilka vill vi vara? De elaka styvföräldrarna eller de kärleksfulla vårdnadshavarna? Jympan måste vara urstark som stått emot förnekande och förgiftningsförsök. Den måste ha något särskilt, när den efter 40 år fortfarande är Friskis&Svettis starkaste produkt. Vi har inte en jympastämpel. Vi har en jympatatuering. Stämplar får man av myndigheter. Tatuerar sig gör man för att uttrycka sig.

”Ja, men den minskar faktiskt påtagligt”, säger Snövits elaka styvmor. ”Passen är inte lika många och inte lika välbesökta som förr.”

Men det är väl klart! Vi har ju 70 andra träningsformer nu!

Självhat är inte attraktivt. Om vi själva signalerar att vi har något vi skäms för och vill jaga ut i skogen, hur ska andra fatta storheten?

Senaste filmen är ett steg i rätt riktning. Nu är det 99 steg kvar.

Amen.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

2 kommentarer till Jympan är Snövit

  1. Pia Roos skriver:

    Halleluja! Du uttrycker precis det jag själv känt enorm frustration över de senaste åren.

  2. Jympajesus skriver:

    Tack, Pia! Ja, jympan är – om du frågar mig – vår mest unika träningsform och den som kräver mest av ledaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.