I djupet av oss själva vet vi vilka vi är. Som människor, alltså. Vi ser styrkor och svagheter, försöker använda styrkorna och dölja, förlåt, jobba på svagheterna.

Vår bästa egenskap
Ett problem är att man inte är någon vidare objektiv betraktare av sig själv. Ibland får man viktiga grejer om bakfoten. Man ser styrkor som svagheter och svagheter som ännu värre svagheter.

Sådana bakfoten-idéer uppstår också i Friskis&Svettis som organisation. Vi har t ex lidit av beröringsskräck inför vår bästa gren: rörelseglädje. Jag skulle ju säga att rörelseglädje är vår verkliga kärnverksamhet. Träningen är vårt verktyg för att kunna ägna oss åt rörelseglädje.

Vi kan jämföra oss med Volvo. De bygger bilar, men är det deras egentliga kärnverksamhet? Deras senaste kommunikation tyder på att det i stället är säkra persontransporter.

Tant eller tönt
Vår unika förmåga att hjälpa människor att hitta sin rörelseglädje är vår största styrka. Vi brinner för att trigga igång den djupt liggande kittlingen, den starkt drivande mellangärdeskänslan eller den kvittrande, snurriga, förlösande upplevelsen av glädje. Den som sitter i länge.

Jag antar att beröringsskräcken beror på att vi förknippat röresleglädje med den träningsform vi är mest kända för, den som fortfarande är vår största gruppträningsform, den som människor bara kan hitta hos oss, och den som ställer högst krav på ledarens kreativitet, mod och kvalitet: jympan.

Vi har ju inte ens själva varit övertygade jympa-älskare. ”Det är väl bara att skutta omkring och vifta lite till musik? Och det kan väl vara skoj ibland om man är på det humöret. Typ om man vill träna lite töntigt eller tantigt.”

Vad töntigt av oss att tro att vår styrka är vår svaghet.

Dags för omtag
Nåväl, nu är det nya tider. Kollegorna i branschen blir fler, de har jäkligt bra idéer och de utmanar oss. Så vad gör vi?

Jympajesus säger: Vi gör som andra starka varumärken som levt och utvecklats länge (och som också ibland vacklat när det gäller tron på sin kärnverksamhet och sina kärnvärden):
Vi framhäver vår unika förmåga, d v s vår passion för att sprida det vi vet är hemligheten bakom ett liv i rörelse. Och vi agerar med verksamhet som stödjer det vi predikar.

Rörelseglädjen är vår stora framgångsfaktor. Den var det 1978 och den är det 2017 och för alltid.

Amen.

En bild vi gjorde på 1900-talet på Riks. Rörelseglädje som dröjer sig kvar.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

2 kommentarer till Skräcken inför vår bästa idé

  1. Anna Fagerstedt skriver:

    Amen.

  2. Jympajesus skriver:

    Frid (och rörelseglädje) vare med dig, Anna!:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.