Friskis&Svettis presenterade en sanning 1978. Den låter så här:
”Människan är byggd för rörelse och när vi rör oss mår vi bra. Men det måste vara roligt.”

Rolig rörelse
På denna sanning byggdes en modell för hur hyfsat friska människor och helt friska kunde hålla sig friska och vitala så länge som möjligt.

De hyfsat friska, kanske nykläckta från rehabträning välkomnades till Friskis-passen och de helt friska till Svettis-passen. Målet var att slussa allihop över till Svettis-passen. Den slussen symboliseras av & i namnet Friskis&Svettis.

Modellen byggde alltså på ”rolig rörelse”. Men hur blir det då roligt? Svaren finns i våra värderingar, som jag här återger helt fritt och inte ordagrant från vita boken:

Friskis&Svettis anser att träning blir rolig om den bygger på upplevelse, snarare än prestation, om den förutom att fokusera på kroppen, ger lika stort utrymme för själen, om den är fri från pekpinnar och i stället helt vilar på det egna ansvaret, om den ger människor möjligheter att utmana sina gränser och utvecklas som hela individer och om känslan på våra anläggningar är fräsch och modern samt om allt vi gör håller hög kvalitet.

Som kyrkan
När alla dessa pusselbitar faller på plats, är det ganska enkelt att ha roligt tillsammans med andra, lära känna nya människor, känna samhörighet, skratta mycket, slappna av och växa som människa.

Den sociala trivseln är superviktig, det är ju den våra medlemmar vill ha, den som får världsförbättrande effekter som större förståelse för olikheter, integrering av olika medborgare och mer. Så det är inte fel att som min hemmaförening nu gör, lyfta mötena. Människan är människans glädje.

Men de sociala effekterna kommer inte hux flux. Mötena är fantastiska, men kommer som en effekt av det vi är så bra på: att väcka rörelseglädje. De eftersträvansvärda mötena plus långtgående effekter av dessa, uppstår först när vi lyckas erbjuda ett starkt värde av vår sanning om rörelse.

När vi lever våra värderingar, visar vilka vi är och vad vi tycker är viktigt, då erbjuder vi ett värde. Och då kommer människorna. Helt frivilligt. Utan rabatterbjudanden och sån skit.

Det är som med kyrkan. Tron är grejen man jobbar med. Jesus saves. Församlingen är trevlig att vara med i. Man träffar folk och dricker kaffe, t ex. Man hittar själsfränder och blir en lite lyckligare människa o s v.

Amen.

När man skriver om sanningen måste man kolla med källan.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.