All hålla isär saker och ting när vi analyserar Friskis&Svettis är inte helt lätt. Men jag tycker att det är värt besväret. Att reda ut svaren på varför vi gör det ena eller det andra är ett måste för mig. (Som om inte det framgått.)

Jag vill fatta vad jag lägger ner så mycket tid och engagemang på. Jag vill se en meningen med mina insatser, och jag vill att Friskis&Svettis ska fortsätta skänka mening till fler människor. Det kommer att ske, om vi som jobbar på insidan av föreningen håller koll på byggstenarna, såväl de immateriella som de materiella.

En vanlig verksamhet utförd på ett ovanligt sätt
Det där med att väcka glädje och skapa mening, det kan man säga är en mission och en viktig del av vår helhet. Det är vad vi ska åstadkomma i våra möten med våra medlemmar och omvärlden.

Men hur får vi glädjen att spira och meningen att kännas? Jag tänker att vi på ytan har en till synes ganska traditionell verksamhet.

Verksamheten består av ”lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla”, eller rättare sagt: idén verksamheten beskrivs på det sättet. I verkligheten är det mer ambitioner än faktiska förhållanden. Plus att vem som helst kan påstå samma sak.

Våra värderingar styr på vilket sätt vi försöker förverkliga den där idén och på vilket sätt vi blir speciella. Värderingarna är allt sådant vi tycker är viktigt när vi erbjuder träningen. Några värderingar har sipprat in i verksamhetsidén, de viktigaste. Men de är många fler, minst tolv stycken, förmodligen fler.

Borra djupare
Vår verksamhetsidé hjälper oss inte att förstå vad som är allra viktigast. Det är för många kära grejer som nämns. Man måste välja en grej som är allra viktigast. Med endast en tydlig grej i huvudet, vet jag vad jag ska åstadkomma varje gång jag är ansvarig för en träningsupplevelse på Friskis&Svettis.

Svaret på vad som är allra viktigast bör jag få i missionen, alltså i beskrivningen av vårt (självpåtagna) uppdrag. Den hittas i våra stadgar. Där formuleras själva anledningen till att vi finns i den s k ”ändamålsparagrafen”. Vårt djupaste ”varför”, sägs där vara att sprida rörelseglädje och öka förståelsen för motionens betydelse för hälsan.

Som du märker finns ett problem: det är två grejer vi ska hålla i huvudet. De är inte ihopkokade till en.

Första halvan förstår jag perfekt. Den är superenkel: jag ska väcka människors känsla av glädje medan de är på Friskis&Svettis. Andra delen av den meningen krånglar till det och behöver diskuteras en hel del om du frågar mig; hur ska vi gå tillväga med hälsodelen?

Min lilla värld och den stora
Uppdraget är lätt att förstå för mig i min microverksamhet av att leda pass, men vilken är föreningens stora strategi? Hur ska Friskis&Svettis bli likvärdigt med rörelseglädje och planterandet av insikter om motionens betydelse?

Jag jämför med Volvo, som återvänt till sitt forna säkerhetstänk med ordet ”omtanke” och en ny vision om att ingen ska dö eller bli allvarligt skadad i en Volvo 2020.

Vilken är vår rörelseglädje- och hälsovision? Jag skrev en för snart 20 år sedan – Människor ler när de tänker på träning. Jag tänker inte försvara den till varje pris, men den innehåller både och: Ler man när man tänker på träning, då tränar man. Och då mår man bättre.

Jag kan ju tycka att den lirar rätt hyfsat med ursprungsformuleringen om att ”människan är byggd för rörelse och när hon rör sig mår hon bra. Men det måste vara roligt.”

Missa inte nästa predikan!

Amen.

I dag i F&S: Människor ler när de tänker på träning

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

4 kommentarer till Träna för en bättre värld

 1. Mats Dafnäs skriver:

  Hej Mats.

  ”Människor ler när de tänker på träning” har jag med mig in på varje jympapass. Tycker man träningen är kul fortsätter man träna, resten löser sig själv.

 2. Jympajesus skriver:

  Så enkelt kan det ju vara! Varför inte köra hårt på den kärnkunskapen i HELA Friskis&Svettis? Såväl inåt som utåt!

 3. Ingela högerås skriver:

  Du skriver att hälsodelen är det svåra. Hm ja kanske är det så men det spännande nu är att forskningen hunnit ifatt oss och kan bekräfta såå mycket av det vi anat sen länge. Finns en bok av Anders Hansen ”Hjärnstark” som sammanfattar mycket av den forskning som finns och som förklarar varför vi mår bra av träning. Kunskap är ändå ett steg bättre än att tro. Träning gör mej glad men nu vet jag också varför jag mår bra av träning.

 4. Jympajesus skriver:

  Håller helt med dig. Det jag menar är att jag haft svårt att säga att vi sysslar med hälsa. Och det för att jag har tyckt ordet hälsa har varit så belamrat med associationer som jag inte tyckt vi ska höra ihop med. Vi har sagt att vi sysslar med träning. Men allt ändrar sig. Jag också. 😉 Nu kan jag tänka att hälsa kanske är vägen framåt om vi pratar om den på vårt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.