Annika Gärderud är på många sätt min Friskis-musa.

Ordet musa är – in the olden days – en slags gudinna som inspirerar konstnärer. Det låter lite slirigt – att jag skulle vara en manlig konstnär som inspirerats av något slags kvinnligt väsen – men skit i den vinkeln! Tänk könsneutralt!

Annika är min musa för att det var hon som utbildade mig till jympaledare. När jag jympade till Thorn in my Side av Eurythmics och hon log mot mig visste jag att allt skulle ordna sig.

Det var med Annika jag hade de första idédiskussionerna och det var Annika som jag bjöd ner till Jönköping när vi skulle förmedla F&S-kulturen vidare hemma i föreningen. Medan jag var anställd på Riks var Annika den livs levande röda tråden bakåt till starten och ursprungsidéerna.

Hasse Helander var Annikas kompanjon på utbildningen, så han är min…eh…mus? Liksom givetvis också geniet allt kommer ifrån: Johan Olof Ludvig Holmsäter.

Men för att hålla mig till Annika. På den s k framtidssöndagen på året årsstämma (2018) sa hon något som var i samklang med det jag precis hade skrivit i min anteckningsbok.

Annika sa att ”när Friskis&Svettis startade var vi 100 procent VOKA”, vilket för dig som inte var där måste låta förbryllande.

Men VOKA borde enligt söndagens föreläsare Henrik Martin, leda till en organisationskultur som är rakt motsatt den urgamla vi alla är så vana vid: hierarkin.

Vi känner alltför väl till chefer som ser sig som någon slags Napoleon och ger en order till en lägre chef som i sin tur ger en order till en mellanchef som i sin tur ger en order vidare i pyramiden så att den till slut landar på den person som befinner sig längst ner och ska göra jobbet; typ jag som jympaledare.

VOKA betyder volatil (rörlig, svängande hit och dit), osäker, komplex och ambivalent (präglad av motstridiga känslor) och beskriver tiden vi lever i. Endera angriper man VOKA-verkligheten med Napoleon-hatten på skallen eller så är man nätverksorienterad. Någonstans bland alla noder och länkar i en nätverksmodell är jag som jympaledare med och käftar också om de stora frågorna. Om jag vill.

Annika sa alltså att Friskis&Svettis 1978 var en organisation vars arbetssätt var totalt anpassat efter en VOKA-syn på tillvaron. Inget av hierarkins kännetecken – sånt som kontroll, chefskap, hemligheter etc – fanns bland pionjärerna i Friskis&Svettis. I stället var det t ex tillit, engagemang och experimenterande som gällde. (Henrik ställde upp många fler motsatsord, men det här inlägget blir för långt om jag ska redovisa allihop.)

Vad jag skrev i min anteckningsbok var att Friskis&Svettis efter 1978 utvecklats mer och mer mot att att bli hierarkiskt. Och att vi – om inte årsstämman 2018 blir vändpunkten (vilket möjligen är förhoppningen) – fortfarande är på väg åt Napoleons håll.

Så bisarrt det är! Tänk att det år 2018 behövs en managementkonsult som talar om för Friskis&Svettis ledningar att tillit är bättre än kontroll!

Kämpa med VOKA-anpassningen Friskis&Svettis! Kämpa för en organisation som arbetar utifrån den värdegrund som satte fart på elden från början. Ta oss från hierarki till självledarskap, från kontroll till tillit, från kvantitet till kvalitet.

Jag älskar Friskis&Svettis.
Amen.

Nej, åt andra hållet!

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.