Jympaledare är känsliga. Det kan inte vara på något annat sätt. Hårdhudade ledare kör sånt som Cirkelfys, Skivstång, Cirkelgym och HIT. Den som inte är lättsårad kan aldrig bli en riktigt bra jympaledare.

En ledare som ska tolka musik och uttrycka den i rörelser måste helt enkelt vara en känslig konstnärssjäl. Jympaledaren ska ju inte bara inspirera till att ta i för bra träningseffekt, utan också väcka känslor. På jympan ska vi skratta, gråta, ställas inför livets stora frågor och åka en hisnande berg-och-dalbana mellan känslor av misslyckande och eufori.

Den som inte har tillgång sitt eget inre liv, kan så klart inte klara det schaman-lika uppdraget att leda jympa.

Men man kan inte få bara det man vill ha – förmågan till empati och konstnärliga visioner – och slippa mörkret på jympaledarens bakgård: oförmågan att skilja på synpunkter på passet från personlig kritik.

Aldrig kommer baksidan av medaljen fram så tydligt som när en deltagare har synpunkter på volymen.

Själv har jag varit jympaledare väldigt länge, vilket inneburit att jag har getts jättemånga tillfällen att träna på att lägga band på mina känslor. I dag hinner jag (ibland) tänka efter innan jag svarar den deltagare som ber mig sänka.

Låt oss säga att vi förenklar deltagarens meddelande till detta: ”Vill du vara snäll och sänka volymen?”

Då bortser jag från varianterna ”Du tänker väl inte spela lika högt i dag som förra gången.” ”Skruva ner!” ”Jag har gått på jympa i 20 år och ingen har spelat lika högt som du.” ”Vill du ge oss tinnitus allihop?” ”Örat lyste rött precis hela tiden.” ”Alla vill att du sänker, men ingen vågar säga något.”

Min mognadsresa genom åren – att alltså inte ta synpunkter på passet som personliga påhopp – ser ut ungefär så här i mina svar:

Det första året:
Jag tittar argt tillbaka och säger: ”Nä, det ska vara så här.” Funderar på att sluta som ledare.

Åren när jag började bli varm i kläderna:
Jag ler stort och säger: ”Nä, det ska vara så här.” Ondgör mig tillsammans med andra ledare. ”Åh, vad man tappar lusten när någon klagar på volymen.”

De rutinerade åren:
Jag tar ett gruppsamtal under rörligheten. ”Jag fick synpunkter på volymen i dag. Hur många tyckte att det var för högt?” Fem procent räcker upp handen. ”Ok, tack” säger jag och sänder ett telepatiskt meddelande till personen som vågade ha synpunkter. ”Där ser du, det ska vara så här.”

De senaste åren:
Jag ler stort, nickar uppmuntrande, springer fram till ljudanläggningen, låtsas skruva ner och tittar frågande på personen som hade synpunkter. ”Bättre så?” Tänker ”Det ska vara så här.”

Slutsats:
Synpunkterna på volymen kommer aldrig att ta slut. ”Ge aldrig efter”, säger jag till dig som är jympaledare och lever med din sårbarhet som tillgång.

Till deltagaren säger jag: ”Att be en jympaledare sänka volymen är som att be om ett slut på tonartshöjningar i sista refrängen i låtarna på Melodifestivalen; det kommer aldrig att hända. Använd öronproppar om du trots noll gensvar för dina synpunkter älskar din neurotiske ledare.”

Jag älskar Friskis&Svettis.
Amen.

Fattar du hur lite jag vill leda när du klagar på mig så där? Buhuhu.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.