Om jag fick bestämma vad Friskis & Svettis skulle lägga till för vanor inför framtiden skulle det vara följande:

1 Vi utvecklar Friskis-sidan.
Friskis-idén är mer världsförbättrande än Svettis-idén. Den är en grundpelare och den gör oss stoltare.

2 Vi jobbar ännu mer med integrationsprojekt.
Vi blir som allra stoltast när vi gör skillnad i det stora. Genom oss kan fler känna sig hemma i Sverige.

3 Vi samordnar kommunikationen med verksamhetsutvecklingen.
Nu kampanjar vi rörelseglädje, men jag ser inga nya produkter för spridande av rörelseglädjen bortom marknadsföringen.

4 Vi styr över tydligare till rörelseglädje utan pekpinnar.
Vi brukade säga ”träningen på köpet”. Jag önskar vi hade mer av den sortens träning. Det är mycket slit nu.

5 Vi satsar på svenskan.
Alla använder engelska. Boring.

6 Vi bygger upp en Riks-oberoende inhousebyrå.
Tidigare inlägg här.

7 Vi bygger jympatempel.
Ge Friskis & Svettis unika träningsform ett eget rum designat utifrån jympans idé och med en ljudanläggning som levererar som de bästa biosalongerna.

8 Vi skippar Friskis som officiellt namn.
Så att vi kan fortsätta berätta, utveckla och vara stolta över hela idén om Friskis & Svettis. Mest gör vi Svettis just nu.

9 Vi kreerar en ny framtidsstrategi.
Tillsammans, synas, engagera och växa säger ingenting. Vad är alternativen? Femårsstrategier blir gamla medan man skriver dem.

10 Alla funkisar läser Friskissagan av Johan Holmsäter.
För att förstå vilka idéer vi kommer ifrån, veta mer om historien och inspireras inför framtiden.

Jag älskar Friskis & Svettis.
Gott nytt år!
Amen.

Johan Holmsäter och fyra jympaledare efter pass på Kungsholmen nyårsafton 2018.
Nyårsaftonsjympa 2018 med Johan Holmsäter.
 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

17 kommentarer till 10 nyårsönskningar

 1. L skriver:

  En nyårsönskning: att allt skulle gå lite mer back to basics. Jag är intresserad av den djupare meningen i saker och brukar fundera över sensmoralen i budskap. Så vad är sensmoralen i Friskis&Svettis? Vad är den djupare meningen? (Kanske kan Friskissagan bringa lite klarhet i detta.)

  Det har förändrat mitt liv att gå på Friskis. Jympan har varit, och är, helt magisk för mig. Jag vill inte att det ska bli mer som andra, creddigare, träningsinstitut. Jag vill helst bara gå på medeljympa några gånger i veckan och då ha en omtumlande, religiös upplevelse, och för det krävs bara en kreativ ledare och en entusiastisk grupp i en gudabenådad synergi (ska det vara så mycket begärt 😉 ). Jag önskar att Friskis huvudsakligen skulle vara ett forum för det. Jag vill inte ha jättemånga saker att välja på och betala för tjänster jag inte utnyttjar. Vill folk det?

  Jag förstår inte heller det här med behovet av att konstant expandera. Det går igen i alla verksamheter nu för tiden. Inget kan längre vara bra och tillräckligt i absolut mening. Då leds man att fundera över sensmoralen igen. Vad är meningen med allt detta?

 2. Jympajesus skriver:

  Att det vi gör känns meningsfullt – det är väl en plattityd – men det är ju en av grundpelarna i hälsa. Väl? Det är väl därför vi i Friskis & Svettis blir så stolta när vi ser att vi påverkar människor på ett (oftast) positivt sätt. I grundkonceptet ingick den ambitionen tydligare, vilket framgår i Friskissagan.
  I stadgarna står att vi ska expandera, som jag tolkar dem, och det gillar jag. Vi ska sprida rörelseglädje och insikt om motionens betydelse till så många som möjligt. Vi ska få så många som möjligt att röra på sig. Nåt sånt. Men växandet måste ju så klart ske i enlighet med en meningsfullare idé än att bara få fler medlemmar = fler sålda kort.
  Jag gillar att vi gör mer än jympar, men jag tror det är bra för organisationen/företeelsen Friskis & Svettis om vi fortsätter att hedra jympan med extra kärlek och investeringar i tid, projekt och pengar.
  Jag började precis titta på Springsteens Broadway show på Netflix och det han säger i början om när Elvis kom genom tv:en en söndagskväll 1956 i Amerika, det påminner mig – men det kanske bara är jag – om Friskis & Svettis. Plötsligt kunde något (livet) vara annorlunda. Det kunde vara kul.

 3. L skriver:

  Jag kan känna igen mig i det. Plötsligt kunde något (träning) vara annorlunda. Det kunde vara kul. Vilket var rätt så radikalt och fortfarande är det.

  Om man nu absolut måste expandera så tänker jag att man verkligen behöver tänka igenom målgruppen. Det finns redan många arenor för personer som redan är träningsvana. De känns igen på sin coola gråblå marknadsföring. Det är inte sådana motionärer Friskis borde sikta in sig på att innesluta. Såklart har jag inget emot att fler skulle få göra jympan till en lycklig rutin, men jag tror att ett för starkt fokus på marknadsandelar och anpassning efter konkurrenter riskerar att leda till att man blir ytterligare en sån gråblå arena. Där träningsovana inte känner sig välkomna.

 4. Jympajesus skriver:

  Håller helt med dig om den blå-grå arenan. Tycker inte vi ska vara där. Men jag tror inte jympan räcker. Samtidigt tror jag den är vårt flaggskepp bland produkterna, om vi satsar på den. Den är vår mest besökta gruppträning, men den måste få mer kärlek.

 5. L skriver:

  Jag tycker inte att meningsfullhet som mål är en plattityd (jag tycker faktiskt att konceptet “mening” är underutnyttjat), men det är svårt att hävda som konkurrensfördel. Har Friskis tolkningsföreträde framför andra aktörer när det gäller hur väl man materialiserar abstrakta, filosofiska begrepp? Just när det kommer till det metafysiska så har jympan faktiskt en särställning. Jympan innebär mer kreativitet, salighet och andlighet än all annan gruppträning (i universum), vilka alla kan ses som existentiella självändamål. Det är svårare att argumentera för att det är mer meningsfullt att gå på gymmet på Friskis än någon annanstans.

 6. Jympajesus skriver:

  Nej, meningsfullhet är ju grejen. Menade att det är så självklart att jag inte behövde uttala det. För jag tror ju att jympan är vårt tydligaste uttryck för Friskis & Svettis-kulturen och därför behöver hanteras särskilt kärleksfullt av organisationen. Nu kommer Jympa Celebrate, som väl är ett uttryck för det, men jag är så klart skeptisk när det gäller att konceptualisera jympan mer än den redan är konceptualiserad med ledarens personlighet och eget ansvar intakt. Jag kan ha fel. Räknar med en recension från dig från ett Jympa Celebrate-pass. 😉

 7. L skriver:

  Det kan du lita på. 😉 Flowride spökar fortfarande, men jag är såklart nyfiken på, och nog ändå försiktigt positiv till Celebrate. Det blir spännande att se om detta försök att bevara jympans autencitet lyckas bättre. Har dock haft förmånen att gå på helt fantastisk, originell, komplex jympa i höst och ser inte hur Celebrate skulle kunna toppa det. Det är nog en del av problemet både för konceptpass och andra träningsformer. Att den ursprungliga jympaupplevelsen, när den är som bäst, är helt omöjlig att tävla med.

 8. Jympajesus skriver:

  Jag tror också aningen mer på Celebrate. Ska absolut testa. Men vilket var det fantastiska passet? Var o vem?

 9. L skriver:

  Av hänsyn till de inblandade parternas integritet så vill jag inte tillkännage det. 🙂 Men upphovspersonen ska helt klart få veta det.

 10. Jympajesus skriver:

  Förstår. Om personen vill kanske man kunde göra nåt, typ en intervju/diskussion om jympan o framtiden.

 11. L skriver:

  Ja. Jag är dock inte säker på att denna person är teoretisk/ideologisk kring jympan och ser implikationer för jympans framtid i sitt hantverk.

  Det särskiljande skulle jag nog säga är graden av kreativitet, vilket ju handlar mycket om originalitet. Jag har läst en del om just kreativitet på sistone och en väldigt formell definition av begreppet är att helt enkelt ska vara idéer som är statistiskt osannolika. Bakåtsparkar till en enkel poplåt är till exempel inte statistiskt osannolikt i jympan. Men detta pass inkorporerar många originella element.

  Jag är också osäker på hur ”objektiv” jag är i min bedömning av jympakvalitet. Har en pågående diskussion med min bror om ifall det över huvud taget går att säga att saker är objektivt ”bra” (han hävdar nej, jag hävdar ja, men så brukar han inte gå på jympa heller, så vad vet han 😉 ). Det är hur som helst besvärligt att försöka definiera kriterier för vad detta att något verkligen är ”bra” innebär, inte minst för jympan.

 12. Jympajesus skriver:

  Skulle ju kunna vara intressant att försöka analysera det annars icke medvetet analyserade. I den kreativa processen tror jag inte att jag är särskilt analyserande, men att jag söker det ”statistiskt osannolika”. Jag älskar förmodligen den leken med deltagarna. ”Kolla på detta, liksom! Hur funkar det, tycker ni?”
  Jag läste en bok en gång som handlade om begreppet kvalitet: den kultförklarade Zen eller konsten att sköta en motorcykel. Tyvärr minns jag inte vad Robert M. Pirsig kom fram till. Jag försökte läsa om den 20 år senare. Det gick inte.
  Jag vill nog hävda att det finns en slags kvalitet, men att alla inte tycker att det är det. 😉

 13. L skriver:

  Det är intressant att du tar upp det, för det räcker nämligen inte med originalitet för att något ska definieras som kreativt. Den kreativa “produkten” måste också vara adaptiv, i bemärkelsen att den måste tjäna sitt syfte, fylla sin funktion. Man skulle kunna säga att det är det du gör när du ”testar” dina jympaidéer på gruppen: du kollar om din kreativitet är adaptiv, d.v.s. om den tas emot väl 🙂

  Jag känner verkligen intuitivt att saker kan vara olika bra och att det inte är helt och hållet subjektivt, men det är svårt att bevisa. Lena Andersson skriver:

  “Eftersom människan hade förmåga att uppfatta det perfektas existens och egenskaper – den ideala cirkeln, kvadraten, mazarinen – och enkelt klarade att skilja det från ofullbordade varianter av samma ting, torde hon också innerst inne veta hur det perfekta jympapasset såg ut.”

  Nä, ok. Hon skrev inte om jympan. I ursprungstexten var ordet “samhället”. Men jag tänker att om det gäller för samhället så borde det gälla för jympan. Jag testade i alla fall detta på min bror och bad honom bedöma vilken mazarin av denna och denna som var mest perfekt. Han hade inget problem med att avgöra det men hävdade ändå att det bara var hans personliga åsikt. Så nu är mitt nästa steg att beforska detta mer storskaligt. Mazariner är dock ganska simpla, liksom cirklar och kvadrater. Hur fungerar det egentligen med mer komplexa helheter, som samhället, eller jympan? Kan människan uppfatta det perfektas existens och egenskaper där, och skilja det från ofullbordade varianter av samma ting?

 14. Jympajesus skriver:

  Haha, roligt mazarin-test. Jag är helt med på din och Anderssons linje. Jag tror mig kunna avgöra graden av kvalitet på ett jympapass, dels en helhetsbedömning, dels en bedömning av de olika delarna och övriga ingredienser, ledarskap, närvaro o dyl. Men grejen är ju att de bedömningarna förmodligen kommer skilja sig från andra bedömares. Fast jag tror ju ändå att det finns en sann kvalitet. 😉

 15. L skriver:

  Exakt! Alla har rätt till sina egna bedömningar, och det går att se saker ur olika perspektiv, men min bedömning är ändå, i slutändan, lite mer rätt 😉 Nä, men på allvar, är allas bedömningar lika giltiga? Ibland stöter man ju på någon som uppvisar gott omdöme, som är klarsynt och verkar vara duktig på att tolka verkligheten. Innebär det en fördel i att bedöma sakers kvalitet? Och kan “majoriteten” bedöma hur bra något är? Säger det något vad majoriteten föredrar?

  För mig blir det existentiellt problematiskt om det inte finns något objektivt gott. Vad finns det då att sträva mot? Vad finns det för mening med att göra sitt bästa, om ens bästa inte är bättre än ens halvbra?

 16. Jympajesus skriver:

  Har ett par bloggutkast som surrar kring jympa-kvalitet. Ska titta på dessa. Tror jag tvekade publicera för att de i nuvarande skick är odrägligt självgoda.

 17. L skriver:

  Skrattade rakt ut när jag läste detta. Vi är många som kanske stundtals har en viss övertro till vår egen förmåga både att bedöma och att materialisera kvalitet 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.