Bild Alvreten.

En av mina goda vänner som läser Jympajesus ser ofta saker på ett annat sätt än jag. Det är nog inte säkert att vi tycker olika i sak, men han råder mig att framföra mina åsikter i god föreningsdemokratisk anda. Varför inte ha ett avspänt samtal med ledningspersoner, skriva motioner eller försöka bli invald i styrelsen?

Inte för att jag inbillar mig att den här bloggen är bättre, men är det någon här som tror att min väns råd är genomförbara? Jag är tvekam därför att:
• jag inte tror att någon ledning skulle göra plats i sina agendor för ett möte om framtidens Friskis & Svettis med mig. Alla ivriga med sina anteckningsböcker?
• min erfarenhet av motioner är att de i stort sett alltid blir avslagna i ett tempo av 4 ”bifalles ej” i minuten.
• mina back-to-basics-präglade åsikter är för kontroversiella för en valberedning med orden ”digitalisera” och ”modernisera” uppsatta på flanellografen.

Så ett gäng förslag kommer nu i vanlig ordning här i stället:

1 Styr rörelsens pengar mot den lokala föreningen, inte mot en administrativ överbyggnad.

2 Satsa på en inhouse-byrå med kärnkompetens kring Friskis & Svettis varumärke. Köp bara in produktion och mediabearbetning.

3 Jobba mycket mer på att marinera alla funkisar i vår idé, filosofi, värdering, mission och vision.

4 Fortsätt jobba med nya och kreativa passprodukter.

5 Återuppliva Friskis-delen i en seriös satsning på folkhälsa.

6 Undvik kommersiella samarbeten som riskerar skada vår legitimitet som varande en helt obunden aktör som arbetar för folkhälsa.

7 Se till att kommunikationen befäster oss som en organisation som bygger all vår verksamhet på rörelseglädje och möten mellan människor.

8 Försök inte bevisa hur bra vi är med diverse mätningar. Satsa bara pengar och energi på projekt som ökar medlemsnyttan.

9 Skapa rum som hjälper oss att ge en helhets-Friskis & Svettis-kulturell upplevelse. (Överge den nya grå färgskalan i våra lokaler så fort det bara går.)

10 Tro mer på jympaledarnas förmåga att vara rock stars. Behåll jympans kreativa personlighet genom att inspirera till personlig skaparkraft i stället för att producera konceptpass.

Jag älskar Friskis & Svettis.
Amen.

PS Jympajesus inkompetensförklarar aldrig någon. Han framför inte heller svepande kritik utan konstruktiva förslag.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

4 kommentarer till Jympajesus 10 bud för framgång

 1. Hans Gordon skriver:

  Skulle jag kunna ”gilla” det här inlägget?
  Absolut. Det är värdefulla synpunkter. Men först lite granskningar.
  Misstron mot personer i F&S-ledningar (i pluralis) är alltför framträdande för mina smaksensorer. Det finns ju ingen som har tid, eller lust, med Mats J. Enligt Mats.
  Alltså ingen enda i Riks styrelse, inte GS för Riks, inte någon i Sthlmsföreningens styrelse, ingen i Sthlmsföreningens verksamhetsledning. Sannolikt ingen i någon valberedning heller. Om det nu vore sant, vilket jag har svårt att riktigt tro, är det ju kört med mannen som älskar F&S. Men det är förstås inte sant.
  Styrelserna (i pluralis) har ordnat det så att i princip alla motioner till stämmorna (i pluralis) avslås på löpande band, med en hastighet av fyra i minuten. Inte heller det är sant. Sthlmsföreningen lägger ju dessutom ambitioner på att se till att samtliga motioner i rimligt god tid läggs ut på nätet – för diskussion och preliminära ställningstaganden. Ett bra grepp för att stärka föreningsdemokratin. Men mannen som älskar F&S ser inte den ambitionsnivån.
  Valberedningar (i pluralis) har bara mest digitalisering och modernisering för ögonen, och därmed avlägsnar även dessa instanser sig från ursprungliga kärnvärden. Är det sant? Inte enligt mina erfarenheter. Valberedningar strävar ju alltid efter att bredda och förstärka de demokratiska processerna inom ramen för ett starkt föreningsliv, och det gör man med flera visioner framför ögonen. Men mannen som älskar F&S dömer ändå ut dem.
  Sen kommer alla punkterna. Jag berör inte alla, men några.
  1. Sedan en längre tid tillbaka pågår en form av omorganisation i avsikt att förstärka de lokala engagemangen, i Stockholm de lokala anläggningarna. Den administrativa huvudcentralen ska inte vara någon tung, klumpig eller kostsam överbyggnad.
  2. Viktigt med in-house-kompetensen. Även om den kan, och bör, utsättas för kritisk granskning, finns den ju där (i pluralis).
  3. Det har funnits tider med angelägna marineringar av funkisar, dels via deras basutbildningar (via Riks), dels via satsningar som Rocktåg och andra inslag. Men visst, behov av sådana insatser existerar alltid och kan alltid få nya utformningar. Enligt mina erfarenheter är det inte många som kan vara där emot.
  4. Jo, men visst, nya kreativa passprodukter är ju nästan alltid på G. Idag menar jag dock att den totala menyn blivit alldeles för omfattande, och borde bantas i stället.
  5. Det görs en hel del inom ramen för det som förr avdelades i en särskild Friskisdel. Enkeljympa, flera varianter av Softjympa, Seniorklubbar och liknande hör dit. Sen hör det till saken att det inte alltid är lätt att hitta nog med erfarna sjukgymnaster och liknande yrkeskategorier som skulle kunna tillföra än fler renodlade Friskisorienterande rörelser. Mannen som älskar F&S har ju t ex uttalat att han själv inte har kompetens för något sådant.
  6. Absolut ska F&S avstå från kommersiella samarbeten som strider emot grundläggande idéer och framtida visioner. Men hittar man partners som vill samma saker och där båda i kombination med varandra kan generera än större nytta borde det förstås välkomnas. Eller hur?

  Och med det stannar jag för idag. I alla fall här och nu.
  Men min uppmaning till mannen som älskar F&S är att försöka mer av att bygga broar och att åstadkomma samförstånd för att nå värdefulla, övergripande mål. T ex genom att prata och umgås med folk, inte minst de som sitter i olika ledningsfunktioner.

 2. Susann Wase skriver:

  HALLELUJA på varenda punkt!
  Återigen satte du huvudet på spiken

 3. Jympajesus skriver:

  Jag är glad att höra att du tycker allt fungerar så bra.
  Och du hade rätt att jag överdrev när jag skrev att motioner ”bifalles ej” i en takt av fyra motioner i minuten.
  Igår på årsmötet fanns 35 motioner och det tog 31 minuter. Det blir bara 1,1 motion i minuten.
  Räknar jag bort de två som tillsammans tog 13 minuter att behandla, blir det 2,5 motioner i minuten.
  Och en av dessa långkörare gick ju faktiskt igenom!

 4. Jympajesus skriver:

  Glömde tacka för den fina kommentaren. Tack Wase!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.