Som jag har förstått Friskis & Svettis träning bygger vi den på rörelseglädje och social gemenskap. Vi pratar om en träningsupplevelse. Och att den börjar innan själva passet.

Men hur långt innan passet börjar upplevelsen? Jag tänker att man kan dra den tanken väldigt långt. Och att vi borde göra det. Men det var faktiskt inte det jag tänkte diskutera denna gång, utan endast passet och upplevelsen under den tid som det pågår.

Alltså tar jag bort alla påverkansfaktorer utom en enda: gruppträningslokalen.

Jag känner personligen till tre typer av gruppträningslokaler i Friskis & Svettis: den kommunala gymnastikhallen, den egna med tydliga inslag av rött samt den egna lokalen målad i övervägande andra färger än rött, som t ex grått i mitt Stockholm.

Man kan väl lugnt påstå att vi ledare inte får mycket stöd av våra lokaler för att skapa de eftersträvade träningsupplevelserna. Vi måste ladda in en massa annat, men som sagt, det är inte ämnet för det här inlägget. Här snackar jag lokal och bara det.

Om vi lyfter blicken, hur ser då upplevelselokaler ut i övrigt? Är det relevant att jämföra oss med t ex kaféer, restauranger, biografer, barer, dansställen och kyrkor? Jag tycker det.

Överallt försöker man bygga in upplevelsen med hjälp av rummet, färger, inredning och ljus. (Och personal, men den får inte vara med i den här diskussionen.) I en kommunal gympasal är det svårt att jobba med lokalen, men har man en egen anläggning borde det väl gå?

Ofta verkar man nu tycka att den optimala lokalen för att bjuda våra medlemmar på träningsupplevelser är olika varianter på grå lådor.

Jag kan förstå om resonemanget gått ut på att det är människorna som ska stå för upplevelsen och färgerna. ”Tänk vad vi sticker ut och syns i allt det grå!” Därför har man t ex målat över de historiska väggmålningarna på Friskis & Svettis Kungsholmen (f d Jympalatset) och Gärdet. Jag tycker det var synd. Jag tycker de bidrog till att skapa en särskild Friskis & Svettis-upplevelse. Men det går att göra mycket mer.

I andra föreningar har jag sett att man sätter upp jättestora foton på folk som tränar. Vilken är den tänkta funktionen med dessa? Är de verkliga människorna på det verkliga passet för osnygga, eller vad? Ska bilderna kompensera ifall passet är halvtomt?

Är du med på vad jag så omständligt försöker säga? Att vi ska inreda lokaler mer i samklang med kärnan i Friskis & Svettis: rörelseglädje och social gemenskap. Jag vill ha mer konst, mer fantasi, mer vågat, mer mänskligt, mer värme. Det skulle hjälpa oss ledare att bjuda på de träningsupplevelser Friskis & Svettis utlovar. Det är ju vi som är Friskis & Svettis rock stars. Vi ska bjuda på känslor. Ge oss en värdig scen för vår show! Ok?

Gimme a break!

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

21 kommentarer till Rock star i grå låda

 1. L skriver:

  ”Uppenbarelsen av det heliga rummet ger människan en “fast punkt” och därmed möjligheten att orientera sig i den kaotiska homogeniteten, att “grunda världen” och att verkligen leva. Den profana erfarenheten däremot stannar vid rummets homogenitet och relativitet. […] Det finns alltså egentligen inte längre någon “värld” utan endast fragment av ett sönderbrutet universum, en amorf mängd av oändligt många mer eller mindre neutrala “orter” mellan vilka människan rör sig fram och tillbaka, driven av sina förpliktelser i ett industriellt samhälle.”

  Mircea Eliade förutsåg (1957) vad som skulle hända med Friskis&Svettis?

 2. Jympajesus skriver:

  Underbart! ”Neutral”, hur blev det idealet? Inte sticka ut. Inte beröra.

 3. L skriver:

  “Det finns alltså ett heligt, dvs. “kraftladdat”, betydelsefullt rum, och det finns andra rum som inte är heliga och följaktligen utan struktur och fasthet, med ett ord “amorfa”.” Man får med andra ord amorfa hallar. Grått får, åtminstone i Stockholm, rummet att flyta ihop med den dammiga, hårt trafikerade väg som i regel finns utanför. Vidare, “Det heliga är mättat med “vara”. […] Det är därför begripligt att den religiösa människan längtar efter vara, att ha del i realiteten, att mätta sig med kraft.” Det säger ju sig självt att detta hellre låter sig göras i ett kraftladdat, betydelsefullt rum än i ett amorft.

 4. Jympajesus skriver:

  Att leda pass handlar om att ladda ett rum med energi. Jag tror alla deltagare känner om den finns där och i vilken grad, direkt när de kliver in i hallen. Det vore bra om själva rummet hjälpte till med laddningen. Eller ska man behöva göra ALLT själv?

 5. L skriver:

  Om F&S skulle realisera sitt huvuduppdrag – att sammanföra jympan och jympans ideal end user – så skulle alla inblandade kunna hjälpas åt med laddningen.

 6. Jympajesus skriver:

  Jag måste tro att det går att få oväntade ideal end users. Inte bara talibaner. 😉

 7. L skriver:

  Se, där hamnar du i en slutsats som är logiskt ogiltig. Om det inte är så att vi är oense om premisserna?

  Mina premisser:
  1. För att självständigt kunna stråla som en sol på jympan och bidra till laddningen av rummet behöver man få uppleva en särskild salighet.
  2. Om man får uppleva sagda salighet kommer den att övertyga en om jympans totala överlägsenhet mot alla andra träningsformer någonsin (och få en att omvärdera livet, träning och sig själv), med påföljden att man inte ser någon direkt poäng med att gå på andra pass någonsin igen.

  Det är väl i korta drag hur processen går till när en jympataliban radikaliseras 🙂 Är det något som du inte håller med om/ser annorlunda på?

 8. Jympajesus skriver:

  Varför är jag ologisk? Kan inte ateisten bli religiös?

 9. L skriver:

  Ja, men du kan inte få en motionär som avgudar jympan utan att bli jympataliban.

 10. Jympajesus skriver:

  Jag förstår.Jag ser fortfarande poänger med andra pass och gym. Jag är religiös men inte radikaliserad. 🙂

 11. L skriver:

  Precis. Man kan ju ändå helga jympans värden. Dock, att det finns en poäng med någonting betyder ju inte per automatik att Friskis&Svettis borde hålla på med det. Det blir som jag ser det misslyckad product bundling när man tar två produkter som är varandras ideologiska antiteser och marknadsför dem tillsammans.

 12. Jympajesus skriver:

  Du ger jympatalibanerna ett ansikte. 🙂 Ungefär den här diskussionen fanns ju faktiskt när frågan om gym o spinning dök upp. Osäker på när det var, men tror 90-tal. Lasse Twetman i Malmö blev först Ruda, sedan hjälte.

 13. L skriver:

  Ja, jag funderar på om jag borde använda min orubbliga ideologiska övertygelse till att skapa en lobbygrupp som kan arbeta för att flytta fram jympans positioner inom Friskis&Svettis 😉

  Klassisk förflyttning från kylan in i värmen? Jag vidhåller dock att han var helt fel ute 😉 Men läste faktiskt en liten intervju med vad jag tror var en spinningtaliban i senaste Friskispressen. Han gav i alla fall uttryck för en holistisk, religiös syn på sin träning 🙂 Om spinnarna är så sympatiska får de gärna följa med gruppträningen efter min lobbygrupps maktövertagande 😉 Kärnan är väl ändå inställningen till det man gör? Instrumentellt vs. existentiellt?

 14. Jympajesus skriver:

  Alltså finns utrymme för alla träningsformer i samma förening? Bara man är religiös. 😉

 15. L skriver:

  Visa mig en religiös gymmare och jag ska överväga det 😉

 16. Jympajesus skriver:

  För många år sedan intervjuade jag den nyss avlidne författaren Sven Lindqvist om detta. Han hade nyss gett ut boken Bänkpress.
  Artikeln finns i Friskispressens arkiv.

 17. L skriver:

  Jag tänker såhär: Människor har ett religiöst behov. Organiserad religion har länge tagit hand om det behovet, och innan det naturreligioner. Nu lever vi i något av ett tomrum i det avseendet, men har inte slutat behöva en ordnad värld och att kunna sätta in vår existens i ett större sammanhang. Så vi griper efter vad som nu finns till hands i tillvaron för att fylla den funktionen (och det går bevisligen att projicera en religiös övertygelse på många olika saker). Men vissa fenomen lämpar sig bättre än andra som religiösa medium. Om man som religiös uttrycksform väljer någon aktivitet som helt saknar andlig resonansbotten så riskerar det påföljande religiösa beteendet att bli missriktat och förvrängt. Kan inte svara på om det gällde Sven Lindqvist dock. Men att gymträning saknar andlig resonansbotten vågar jag nog hävda 🙂

 18. Jympajesus skriver:

  Jag tror du har helt rätt. Så när som på detta med risken för förvrängning. Jag tycker mig se att den är med i alla ”religiösa” sammanhang. Resultatet av andlighet borde bli en massa goda saker: mer kärlek, mer connection, mer förståelse, mer intresse, mer bildning o s v. Ändå blir det så ofta det motsatta: olika manier, intolerans, hat o s v. Jympan och några andra träningsformer är kanske de religiösa upplevelser vi fortfarande kan hoppas på. Alla människor är goda efter ett bra jympapass.

 19. L skriver:

  Ja, organiserad religion har ju inte heller direkt något perfekt track record när det kommer till det. Det svartvita tänkandet som delar upp världen i Kristus och Antikrist tror jag är en del av problemet. Därmed inte sagt att vissa saker inte är mer Antikrist än andra 😉

  Sen tycker jag också att religionen (och i förlängningen jympan) också borde kunna inrymma det mörka, fula och dåliga. Jag vill inte vara “god”. Jag vill vara komplex 🙂 Men ok, efter ett bra jympapass så är även jag salig och from.

 20. Jympajesus skriver:

  På jympan är det mer än ok att vara en komplex individ i ett kollektiv. Jympan erbjuder en chans till connection med både sig själv och kollektivet. Det blir en slags katharsis. Resultatet är salighet och fred på jorden.

 21. L skriver:

  DET borde vara jympans passbeskrivnning 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.