Lasse Twetman är en av Friskis & Svettis färgstarkaste, mest omdiskuterade och företagsamma personligheter.  Som verksamhetschef i Malmö retade han ett oräkneligt antal gånger gallfeber på den långsammare delen av Friskis & Svettis. Två tillfällen är historiska och förändrade Friskis & Svettis för alltid. Utan att vänta på godkännande från Riks startade Lasse först gym. Sedan spinning. När han också kom dragandes med Indoor Walking tillsammans med Göteborgsföreningen var motståndet nedbrutet. Tur, eller hur? Men för Lasse var Friskis & Svettis egentligen bara ett surrogat för det han innerst inne ville syssla med.

I september 1979 startade Lasse Twetman Ski Club Skåne. I Malmö var Lasse känd som en kille som var med överallt, särskilt inom idrotten. För ett gäng skidåkare som ville bli starka inför kommande säsong kunde inget kännas naturligare än att fråga Lasse om han kunde träna upp dem. Jovisst, Lasse satte ihop en styrelse, startade förening och körde två pass i veckan. Och precis som i Friskis & Svettis i Stockholm växte verksamheten lite väl snabbt. Lasse behövde någon att samarbeta med och ringde Johan Holmsäter. Resten är historia, som det brukar heta. Nej, nu tar vi det från början.

Bäst på allt
– Jag höll på med flera idrotter samtidigt i ungdomen, ville inte välja bort något. Jag tränade löpning i fem år och tävlade och spelade basket under ett high school-år i USA. Hemma i Sverige hann jag bland annat bli svensk juniormästare i fotboll med Malmö FF, spela en allsvensk match i basket och springa 800 meter på 2.08. I militär femkamp kom jag trea på SM i handgranatskastning, haha.

Att Lasse ville göra allt på en gång ser han i dag som orsaken till att han inte kom så långt han hade önskat i någon idrott. Det smärtar lite än i dag, för inte bara ville han vara med överallt; han ville vara bäst också. 
– Närmast hjärtat ligger fotbollen. Jag höll på tills jag fyllt 23. Innerst inne har jag undrat vad jag har på Friskis & Svettis att göra. Inte så att jag inte trivts, men egentligen hade jag hellre ägnat tid och engagemang på en stor och härligt grön fotbollsplan, först som proffs, sen som tränare.

Fullt direkt
Från tävlingsidrott till kravfri jympa, alltså. Hur fungerade den transformationen?
– Jag hade en massa kunskap med mig från mitt eget idrottande, men skidor åkte jag inte och jag hade aldrig satt ihop ett träningsprogram för skidentusiaster. Jag lånade en del från handbollsprofilen Bertil Andersén, läste den tidens styrketräningsprofet Arne Tammers bok och höll själv på med bodybuilding. Jag visste helt klart hur man tränar upp sin styrka och dessutom äter rätt.

Lasses skidgympa började med uppvärmning i 10 minuter – inklusive Lasses egenkreerade rörelser – fortsatte med15 minuters statisk träning och avslutades med 25 minuter cirkelträning. Lasse och kompisarna delade ut flygblad i skidbutiken i stan, bjöd in till informationsmöte och satte ett pris på 200 kronor per termin. Det blev fullt i salarna direkt. 

Lasse hade kontoret på fickan, ljudanläggning och träningsredskap hemma i lilla studentlyan. Två gånger i veckan packade han in alla grejer i sin folka och körde ut till gympahallarna. Snart var man fler ledare och 500 medlemmar. Det började bli ohanterligt. 1981 behövde Lasse – nu inbiten skidåkare – en större organisation om han skulle kunna ta emot alla som ville vara med och ha en chans att bygga ut verksamheten.

Johan i skrubben
Lasse ringer Johan Holmsäter. De träffas några gånger, ibland tillsammans med andra personer från Friskis & Stockholms ledning. Alla vill köra igång, men Johan och Lasse träter om namnet. Johan säger att Lasse måste byta och helt inordna sig i Friskis & Svettis organisation. Lasse känner för Ski Club Skåne och vill behålla sitt namn. Någon större fan av underordnande är han inte heller. Men han vill komma till skott och går en kompaktkurs med Johan cirka 1982-83. Inte förrän 1984 är de överens om formerna. Ski Club Skåne blir fullt ut Friskis & Svettis Malmö. Och som sagt, tur för Friskis & Svettis var väl det!
– Samtidigt som vi startade Friskis & Svettis Malmö kom också Göteborg och Helsingborg igång. Men Malmö växte fortast, ruggigt fort, mycket tack vare vårt hyreskontrakt på Parkmöllan Fritid som redan hade en massa medlemmar som simmade, spelade badminton och motionerade på alla möjliga sätt. Många av dem började hos oss.

Gym? Jäkla Twetman!
Parkmöllan hade även fyra bowlingbanor. Lasse tyckte att Friskis & Svettis borde hyra den ytan också och bygga om alltihop till gym. Styrelsen sa nej. Lasse föreslog då att han skulle få hyra det personligen för dubbel hyra och själva driva gymmet. Den matematiken gjorde att styrelsen tänkte om och Friskis & Svettis första gym var ett faktum. Året var 1989 och traditionalisterna gick i taket, bl a Stockholms ledning. Friskis & Svettis ska väl inte ha gym! Jäkla Twetman! 
– Vi blev nästan uteslutna. En styrelsemedlem i Stockholm ringde skattemyndigheten i Malmö och frågade om min deklaration. Fick jag kanske extrapengar från gymverksamheten? Personen som svarade på myndigheten var en kompis till mig, så jag fick reda på det direkt, haha. 

Är man stark mår man bra
Lasse kunde inte förstå varför inte Friskis & Svettis medlemmar skulle få träna styrka. 
– Det har man ju gjort i alla sporter i alla tider. Men också i egen regi för att må bättre med sig själv. Och mår man bättre med sig själv blir man också mer social. Gruppträningen har ingen ensamrätt på må-bra-effekten.

Gymverksamheten blev snabbt rena guldgruvan för Friskis & Svettis Malmö och den direkta orsaken till att man hade råd att bygga en ny lokal 1997.
– Vi banade dessutom vägen för flera nya gym i stan. Före oss hade det bara funnits två stycken. Vi gjorde gymmandet rumsrent. Vanligt folk vågade komma och testa och vi fick flera tusen nya medlemmar. Vi gick nästan över natt från sju till tio tusen.

Agera eller vänta?
Detta med att inordna sig i Riks organisation blev problematiskt när det gäller gymverksamheten. Riks kunde inte erbjuda utbildning för gyminstruktörer. Gissa vem som tog tag i det? 
– Jag hade hållit på med bodybuilding och varit domare i flera år. Jag kunde det här. Men det blev ett jäkla liv när jag åkte runt till de andra Friskis & Svettis-föreningarna som också startat gym, bland andra Uppsala, Kristianstad och Göteborg. Jag hann utbilda 3-400 instruktörer innan Riks till slut stoppade mig.   

Snart var det dags för nästa konflikt.
– På ön startade vi spinning och det blev ett jäkla liv igen.

Lasse hade gått en spinning-utbildning utomlands och en i Göteborg. Nu satte Lasse återigen igång med egna utbildningar innan Riks hunnit reagera. Även denna gång hann han utbilda 3-400 ledare för Friskis & Svettis i Täby, Göteborg, Uppsala och några ytterligare pionjärorter. Riks kontaktade styrelsen i Malmö. Så kunde Lasse inte göra.
– Jag tjänade inga stora pengar, men jag hade kul, bodde på hotell och njöt av fina middagar. Så småningom blev jag blev kallad till styrelsen i Malmö. Nu ville de stämma i bäcken. Antingen skulle jag betala 100 000 eller så skulle jag få sparken. Som anställd skulle jag inte tjäna extrapengar på att utbilda ledare till andra föreningar. Några sådana begränsningar hade vi aldrig avtalat om, men jag var chanslös. 

Det tog hårt. Dels hade inte Lasse 100 000, dels tyckte han att det var jäkligt orättvist efter allt han startat och drivit som gjort att Malmös Friskis & Svettis hade kunnat utvecklas och få så många nya medlemmar och nya lokaler. Friskis & Svettis i Malmö var Sveriges nästa största Friskis & Svettis med 35 000 medlemmar.
– Jag grät på mötet, men jag ville inte sluta i föreningen, så jag tog ett banklån och betalade. Min revisor tyckte att det var för jävligt.

När det här hände hade Lasse ett helt nytt färdigutvecklat träningskoncept liggande på skrivbordet: Rowing. I ett år hade han jobbat tillsammans med en känd leverantör av träningsutrustning. Allt var klart, inklusive upplägg och utbildning. I en tyst protest slängde han hela projektet i papperskorgen. 

Malmös kungar
Med nästa nyhet – Indoor walking – gick det lättare. Tomas Fredriksson i Göteborg kom med idén och fick med sig Lasse till Spanien där de utbildade sig med Riks välsignelse. 
– Det var nu mitt i framgången vi gjorde våra största misstag och byggde flera jättestora lokaler. Heleneholm är på 4 000 kvadrat, Johannislust 4 100, Parkmöllan 2 500 och Ön 2 700. Vi var kungar i stan. Och vi hade hybris. Vansinnigt! 

I dag beklagar Lasse hybrisen. Han menar att den alltid varit en del av Friskis & Svettis kultur. Vi har lyssnat för lite, säger Lasse.
– Det började direkt med Johan. Hela världen skulle frälsas. Friskis & Svettis idé var oöverträffad. 

Lasse rannsakar sig själv också.
– Min egen hybris var störst av allas. Jag tävlade mot alla och skulle ha världens största anläggningar.

Missade möjligheter
Lasse talar om sin livslånga prestationsångest. Om hur han känt sig tvungen att göra än det ena, än det andra och alltid vara bäst. Som motvikt har han haft sin öppenhet för nyheter och trender och välkomnat samarbeten med sjysta företag som sträckt ut en hand.
– Tyvärr har vår Friskis & Svettis-kulturella hybris gjort att vi sagt nej till många gyllene tillfällen att synas mer, få ut vårt träningsbudskap till fler och få bättre finanser.

Lasse kunde t ex inte för sitt liv begripa varför Friskis & Svettis tackade nej till SAS och Kellogg’s erbjudanden om samarbeten. SAS ville erbjuda sina resenärer ett fot-träningsprogram att använda under långa flygturer. Kellogg’s upplät baksidan på sina flingpaket. När Friskis & Svettis ville ha betalt blev det inget. 
– Vi är för introverta, belönar oss internt och är för ointresserade av marknaden. Att vi är så stängda för influenser utifrån stoppar vår utveckling. 

Lasse tar Zumba och PT som exempel.
– Hela världen körde med PT, utom Friskis & Svettis. När det 6-7 år för sent blev tillåtet av Riks var man tvungen att vara utbildad av Friskis & Svettis. Trots att det finns en massa andra och kanske bättre utbildningar som vi borde godkänt och kompletterat med en ren Friskis & Svettis-kurs. Samma sak med Zumba. Tusentals ville köra Zumba med oss, men vi var tvungna att säga att vi inte hade det på schemat. Efter ett par år hade vi Fuego. Men folk ville ha Zumba när det var hett. Det här introverta synsättet kostar oss en massa onödiga pengar.

Vändningen neråt
Kanske kan man säga att Malmö-föreningen var bland de första offren för Friskis & Svettis generella hybris. När det under 2010-talet startades nya träningsställen i stan tappade föreningen medlemmar. Många medlemmar. Att flexibelt justera minskad efterfrågan med minskade lokalytor var omöjligt. Ekonomin dök.

– I dag skulle jag inte satsa på mer än 1 500 kvadrat och komplettera med boutique-träning på små lokala ställen med plats för bara en träningsform: gym, IW, spinning och annat som skulle passa på en mindre yta i områden där folk bor eller jobbar.

Vi är inne på Friskis & Svettis framtid. Mycket i Lasses vision om framtidens Friskis & Svettis utgår från övertygelsen om att det är bättre att vara extrovert än introvert. Att vara öppna för andra kompetenser och utveckla lokala ambitioner och partnerskap kommer bli nödvändigt. 
– Riks borde samla in idéer, ge feedback, sprida och stärka utveckling genom samarbeten. Någon förening kan ha en roddavdelning eller vad som helst, utan att alla behöver ha det.

Skilj på person och sak
I stället för att vänta på godkännande eller avslag från Riks, valde Lasse ofta att fixa sina egna samarbeten. För det fick han regelmässigt på skallen.
– Man skulle kunna tro att jag hatade Riks, men det gjorde jag verkligen aldrig. Jag tyckte om människorna där. Man måste skilja på person och sak. Jag tycker fortfarande att man måste få agera snabbt lokalt innan konkurrenterna hinner före. Det är inget personligt, bara marknadsmässigt nödvändigt.

Lasse ser hela branschens träningserbjudanden som halvfärdiga.
– Vi måste ta in hela livet, inte minst maten. Det har alltid varit kontroversiellt i Friskis & Svettis, men väldigt många människor vet inte vad de ska äta för att må bra, nå bästa träningseffekt och för att hålla en bra vikt.

Lasses idéer om Friskis & Svettis rimmar väl med Johan Holmsäters 40 år gamla vision om ett Friskishus.
– Jag tycker att vi ska bli världens bästa organisation på livsstil. I våra lokaler ska vi ha inrättningar och aktiviteter för hela människan: bank, bio, restauranger och shopping – allt som folk alltid behöver.

Sista rebellhandlingen
En av Lasses sista kontroverser som verksamhetschef – förutom att hålla öppet till klockan 24 innan han fått styrelsens godkännande – var att starta ett samarbete med färdigrätts-företaget Foodbox. Det är helt klart på kollisionskurs med Friskis & Svettis policy om att inte lägga sig i folks matvanor. Men det blev en succé.
– Folk stod i kö för att komma med i våra äta-bättre-program och föreningen fick in massor med pengar. Men så fort jag avgått som verksamhetschef slutade också föreningen med matprojektet.

Kanske törs man säga att när Friskis & Svettis utvecklas, då är det inte ovanligt med konflikter med sura eftersmaker, trots att resultatet av våra ”anarkisters” initiativ oftast smakar mumma på lång sikt.

Lasse har som tack för sina gärningar blivit hedersmedlem och fått ett gratis träningskort. Men på kortet finns också en slags varningstext att om Lasse startar någon form av konkurrerande verksamhet, då kommer kortet dras in. På Malmös hemsida nämns inte Twetman med ett ord. Efter 38 år som verksamhetschef. Bland alla saker som kan utvecklas i Friskis & Svettis finns möjligen också personalpolitiken.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

2 kommentarer till Mannen som vill göra allt och vara bäst på det

 1. Anders Ros skriver:

  Jympajesus….Mats!
  Verkligen en jättebra artikel om Lasse T.
  Lasse som skapade F&S Malmö och utvecklade den till något faktiskt riktigt betydelsefullt i Malmö.
  Lasse hade sannerligen ideerna samt modet och styrkan att genomföra dem ofta på tvärs mot Riks o egen styrelse.
  Med Friskishälsningar
  Anders Ros med 17 år i F&S Mös styrelse
  o på många Riks årsstämmor där vi har råkat på varandra

 2. Jympajesus skriver:

  Supertack Anders!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.