Tack alla ni som engagerade er i min omröstning om jympan är viktig eller oviktig för Friskis & Svettis framtid. Ju mer jag tänkt på frågan och hur ni kommenterat, desto mer övertygad blir jag i mitt eget ställningstagande.

Enligt mig finns t ex ingen mellanväg. Jag har lärt mig att allt man gör bara har två lägen: utveckling eller avveckling. Det betyder att det man inte utvecklar, det avvecklar man. Mellanmjölken är slut på lagret.

Jag har också lärt mig att allt man gör följer mönstret ”creation-maintenance-destruction”. Det liknar ovanstående insikt, så tillvida att man inte kan förvalta något genom att försöka bevara nuläget. Gör man det är man snart i ”destruction”, vilket inte behöver vara fel. För då är man strax i ”creation” igen. Det går runt runt. Inte bara i min skalle.

Jag ser ingen motsättning i att jag tycker att jympan är perfekt och samtidigt att den hela tiden måste utvecklas. Jag menar att idén om jympan är idealisk. Samt att vi som leder den och tänker mycket på den, hela tiden också måste försöka närma oss idealet och därför konstant testa våra idéer. Alltså, idealet är statiskt, utförandet i ständig rörelse.

Min största utmaning t ex, är att skapa ännu bättre möjligheter för deltagarna att känna glädje, vara sig själva, släppa loss och känna den stora tillhörigheten med gruppen och alltet.

Som tvåa på min utmaningslista kommer själva kreationen rörelse-musik. I den ingår träningseffekten, men det där brukar lösa sig.

Jag vet att projektet Mer Jympa i Jympan framför allt var tänkt att handla om de stora mänskliga värdena, men jag tycker det landade i ett nytt upplägg vad gäller minutindelningen av sekvenserna. Det är väl okej att också testa strukturen, men jag tror vi skulle ta en ny titt på minuterna nu. Jag saknar den lite längre ”upphämtningen, laddningen, samlingen” inför andra styrkan och jag blir uttråkad av att ”jympa loss” mot slutet. Det är svårt att få den långa konditionen att bli både enkel och intressant hela vägen.

Att jag tycker jympan är viktig för Friskis & Svettis framtid kommer antagligen inte som någon överraskning. Jag tycker det av tre anledningar:
1 Friskis & Svettis startade med jympan. I idén om jympan finns hela idén om Friskis & Svettis. Jympan materialiserar Friskis & Svettis kultur.
2 Jympan är vår mest egenutvecklade, unika och svårkopierade träningsform.
3 Alla andra av våra träningsformer och verksamheten över huvud taget borde benchmarka mot jympan. Hur kommer den vinnande kulturen, den som legat till grund för all utveckling och framgång, till sin rätt i alla hörn av Friskis & Svettis?

Så vad betyder det om vi skulle vara överens om att Jympan är viktig för Friskis & Svettis framtid? Jo, hör och häpna; vi måste satsa på Jympan, både på det yttre och det inre. Kanske att jympan får hyfsat många kvadratmeter i lokalerna, men för övrigt? Vad kostar gymutrustningen, spinningcyklarna och Indoor Walking-manickerna? Hur mycket satsas det på jympans rum?

Jag har sagt det förut: Jympan borde ha ett showroom i varje anläggning. Ett jympahelgat rum är ingen grå låda med mediokert ljud och ljus. Det är en kyrkolokal för jympariten. Jympaledaren får hjälp av inredning och design för att utföra sin stora mission. Ljuset följer upplägget. Ljudet är perfekt, starkt och rent.

Ett Friskis & Svettis utan jympan som flaggskeppsprodukt är som ett Heinz utan ketchup, ett Burger King utan Whopper, ett Finland utan bastu, ett Amazonas utan regnskog och ett pass med Jympajesus utan misstag.

Jag älskar Friskis & Svettis.
Amen.

Äppelplockning är också jympa.
 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.