Ibland tar det lång tid att fatta grejen. Länge var jag en förespråkare av budskapet att vi i Friskis & Svettis erbjuder träning. Jag ville inte prata om hälsa. Någon gång skrev jag att ”det är för mycket hälsa i hälsosvängen”, men jag visste tyvärr inte vad hälsa är.

Nu har jag mognat. Dessutom har jag redigerat grundaren Johan Holmsäters självbiografi som också rymmer berättelsen om Friskis & Svettis. Jag har en en annan idé om vårt erbjudande, starkt påverkat av Johans grundtankar som var att träningen ”bara” är en anledning att skapa förutsättningar för möten mellan människor. För i möten utvecklas man, och har kul. Människors allra största intresse är andra människor. Och då närmar vi oss hälsobegreppet som är större än att inte vara sjuk. Johan talar om hälsa i vid existentiell mening.

Så vad jag i dag tycker är vårt erbjudande på gym-marknaden är inte träning, det är MÄNSKLIGHET. Själva träningen är som ett verktyg som vi kan använda för att jobba med vår mänsklighet. Vad som är praktiskt med det är att vi människor verkligen också behöver röra på oss. Vi behöver underhålla vår kondition och styrka efter bästa förmåga hela livet. Men det är ju så självklart!

Vad som inte alls är lika självskrivet i vårt alltmer digitaliserade tidevarv, är att fokusera på det som är mänskligt och som vi också vet genom årtusenden av existens är bra för oss, inslag i livet som stärker vår självbild, vårt allmänna välbefinnande, vår känsla av att betyda något (fast vi bara är myror i universum) och upplevelsen av att ha något så när kontroll över skeendet man är mitt i.

Vi är redan rätt bra på att leverera mänsklighet, men jag tror vi kan bli bättre om vi tänker mer på det. Att bli superbra på att leverera träning är ju liksom inte jättemärkvärdigt. Att hitta folk som kan instruera ett marklyft är ingen konst, men att få oss funkisar att bli experter på att få andra människor att känna att allt är toppen under före och efter träningen, det är en riktigt kul utmaning.

Mina jympapass kan absolut bli bättre tekniskt sett, men vinsten med det är minimal. Om jag kan bli lite bättre på att leverera mänsklighet, då jäklar händer det grejer.

Jag älskar Friskis & Svettis.
Amen.

Man är mans gamman. (Havamal)
 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.