Peer Weding var verksamhetschef i Friskis & Svettis Täby i 18 år. Han fick sparken en gång. Men Peer kom tillbaka och styrelsen fick gå. Bland annat om hur man ska kunna undvika liknande incidenter handlar Peers gåva till dem som ska fortsätta den ännu icke skrivna historien om Friskis & Svettis. Det är en radikal present.

– En skillnad mellan i dag och när jag kom i kontakt med Friskis & Svettis första gången på 80-talet är att mötet var mer i fokus då. Visst är vi lite av en ungdomsgård i dag, och väldigt viktiga för seniorer, men vi är också mer av ett träningsinstitut än förr. Vårt fokus på träningseffekt är starkt.

Aha, Svettis!
I början av 80-talet hade Peer sitt eget fokus på friskvård. Han pluggade till friskvårdspedagog, gick Svenska Gymnastikförbundets motionsledarutbildning – utan att bli imponerad – och jobbade ett tag på Volvo i Göteborg. Där träffade han Hans-Peter, kompis med initiativtagaren till Friskis & Svettis i Göteborg, Sigrid Hedén, som pluggat i Stockholm och inspirerats av Johan Holmsäter.
– En mycket korpulent Friskis & Svettis-ledare kom till oss på Volvo och ledde pass. Värden ställde in en sådan där stor pappersrulle som finns på bensinmackar. Redan under uppvärmningen förstod jag varför; ledaren svettades kopiöst. Aha, Svettis, tänkte jag.

Kärlekar i Täby
1985 flyttade Peer till Täby, gifte sig, skilde sig och fick barn. På Friskis & Svettis där han halvt motvilligt börjat efter att ha slutat med hand- och fotbollen – träffade han snart Charlotte. De har hängt ihop i över 20 år. Vilket leder till Peers första råd (med glimten i ögat):
– Glöm Tinder! Friskis & Svettis är den perfekta mötesplatsen för love stories!

Vad håller oss friska?
I samma veva som Peer träffade sin stora kärlek stötte han också ihop med Johan Holmsäter i en bastu någonstans. De märkte att de delade intresset för ett salutogent synsätt på människan. Det betyder att man är mer intresserad av frågan om vad som håller en människa frisk i stället för vad som gör oss sjuka.
– Vi klickade och pratade engagerat om tvärvetenskaplighet och hälsans ursprung. Jag blev inspirerad av Johans idé om att bygga Friskishus i stället för fler sjukhus.

Peer blir alltid som mest engagerad när framtiden och det stora linjerna kommer på tal.
– I Friskis & Svettis har vi blivit alldeles för lokala. Vi behöver lyfta blicken och se helheter i stället för att pyssla om vår egen förening. Vi kanske bygger en lokal till, men vi kommer inte vidare i de stora sammanhangen. Vi erbjuder bra träning, men förändrar inte längre något i samhället.Vi behöver ha ett mer utifrån-och-in-perspektiv. Människor ser oss som ett enda stort Friskis & Svettis.

Nobben först
1987 behövde Peer, lite sargad i kroppen efter lagsportar-åren, ny motivation för att hålla igång sin träning. Han sökte till jympaledare i Friskis & Svettis Stockholm, övertygad om att det var en ren formalitet. Han kunde detta, hade ju motionsledarutbildning o s v, men blev – smått förnärmad – inte antagen. 
Ett år senare ringde Tina Reuterswärd från Stockholm och uppmanade Peer att testa igen. Den här gången gick det bättre. Efter en tid som rookie i Stockholmsföreningen, när Peer tog kompledigt för att ta ”omöjliga” dagtider på föga glamourösa lokaler bytte han till Täby.
Det blev 25 år i sträck som jympaledare, innan knäna – som redan fått stryk av handbollen – tvingade upp Peer på en spinningcykel. Och där sitter han fortfarande, nyligen självmant befriad från många år med ledningsansvar i föreningen.

Konsten att hålla ihop
Redan 1990 ville valberedningen ha in Peer i Friskis & Svettis Täbys styrelse. Redan då drev han frågor som på olika sätt handlade om att knyta ihop rörelsen till ett enat Friskis & Svettis: gemensam klädkollektion, gemensamma inköp och en professionalisering av verksamheten, självklara saker för Peer med erfarenhet för hur stora koncerner höll ihop sina verksamheter. 
Efter att ha drivit igenom att föreningen skulle anlita ett opartiskt rekryteringsföretag i tillsättandet av föreningens första verksamhetschef sökte Peer. Och fick jobbet som han nu efter 18 år lämnat för att arbeta med integrations- och arbetsmarknadsfrågor i Täby kommun, ett uppdrag helt i linje med Peers ambition att alltid lyfta blicken, söka svar på stora samhälleliga frågor och sträva efter att anpassa verksamheten efter en ständigt ny verklighet. Och då är vi framme vid det som Peer ser som Friskis & Svettis-rörelsens akilleshäl.
– Friskis & Svettis styrs av 160 olika styrelser. Det blir ett enormt resursslöseri med alla formaliteter som det för med sig, alla förberedelser inför årsmöten som en bråkdel besöker, alla årsberättelser knappt någon läser och all tid som försvinner när nya ledamöter ska lära sig verksamheten.

Ena året kanon, nästa katastrof
Peer vet så klart att han är ute på tunn is i en rörelse som älskar sin föreningsform, men han tror verkligen att man behöver se över själva organisationen och göra radikala förändringar om Friskis & Svettis ska kunna växa och ta initiativ som betyder något för ett framtida Sverige.
– Inte nog med att styrelserna är så många, de byts ut för ofta. Ena året har jag som verksamhetschef världens bästa chefer, nästa är det en fucking katastrof. Jag skulle kunna berätta många historier om andra lidande verksamhetschefer p g a dålig behandling, t o m  fysiska hot har förekommit med skadestånd och psykopatvarningar. En stödjande HR-funktion saknas i princip överallt. 

Peer blev själv avsatt för några år sedan. Och belagd med munkavle. För det skulle han få 13 månadslöner. Men han skvallrade för några funkisar som på två dygn samlade in 450 namnunderskrifter för att kunna kalla till extra årsmöte. Mötet blev mycket välbesökt och innehöll ett misstroendevotum. Peer fick tillbaka jobbet, styrelsen avgick.

Sveriges sämsta arbetsgivare
– Valberedningen är oerhört viktig, säger Peer, men blir ofta och halvt motvilligt, inslängd på slutet av ett årsmöte representerat av någon procent av medlemsskaran. På så sätt blir Friskis & Svettis en av Sveriges sämsta arbetsgivare. Olämpliga personer får förtroenden de inte borde ha. De blir drottningar och påvar i stillastående ankdammar där folk är rädda för att säga sin mening.

Peers lösning är helt i linje med idén om ett enda sammanhållet Friskis & Svettis, precis som människor utanför funktionärsskaran tror att det fungerar.
– Jag tycker vi ska ha en enda professionell styrelse och göra om våra lokala föreningar till avdelningar utan egna styrelser. Den lösningen skulle jag gärna vara med och jobba fram, med grunden i ett slags koncerntänk. För många är det ett rött skynke, men andra non-profit-organisationer lever gott i den formen. Och jag skulle vilja bygga upp det HR-stöd som saknas i dag.

Han liknar konstruktionen med Stockholmsföreningens. Friskis & Svettis Stockholm har nästan 100 000 medlemmar och ett tjugotal anläggningar.
– Kungsholmen, med tusentals egna besökare, har väl ingen egen styrelse?

Den moderna människan med den gamla hjärnan
Peer jobbar i dag som chef för integration- och arbetsmarknadsfrågor i Täby kommun. Ett jobb där han tagit med sig något som Friskis & Svettis är mycket bra på – att få människor att känna sig välkomna. Peers råd till nästa ledningsgeneration i Friskis & Svettis knyter an till nya sysslan inom kommunen. Det handlar om nödvändigheten att vara flexibel och se helheter, om man ska kunna hantera nuet. 
– Tänk igenom hur vi kan hjälpa den moderna människan att klara av dagens samhälle, t ex hur reptilhjärnan ska kunna fungera i datavärlden.  Jobba på att få bättre kontakt med ungdomar, ta reda på hur de tänker och vad de behöver. Utgå från och jobba med Friskis & Svettis idé. Betona vikten av att vara med och bygga något bra. Skapa delaktighet. Tänk att vi är samhällsbyggare och fokusera på hur vi kan bidra till bra framtidssaker: klimatsmarta, folkhälsosamma, generationsöverskridande och integrerande. Vi behöver ta hand om varandra och enas i bruset, men just nu bromsas kreativitet och handlingsförmåga av organisationens navelskådande.

Hur vi ska växa
I stadgarna står att vi ska växa. Det håller Peer med om, men tycker att frågan om hur ständigt behöver aktualiseras. Kvantitetsmål är meningslösa utan realistiska strategier för hur. Peer skulle vilja testa att ”spotifiera” Friskis & Svettis.
– För 300 kronor i månaden får man tillgång till alla aktiviteter och träningsanläggningar i hela stora föreningen, geografiskt obundet och utan bindningstider. Ett pris, ett Friskis & Svettis.

Se tillbaka och gå framåt
Peer är övertygad om att utveckling inbegriper att se tillbaka på historien och lära av den. Han tror på Friskis & Svettis grundteser: att skapa sociala kontaktytor för vanliga människor och missionen att få andra i rörelse genom glädje utan pekpinnar. Han har kvar sitt holistiska synsätt. Det handlar om att träna, träffas och ta en öl under samma tak.
– Visionen om Friskishuset lever för mig. Vi kan göra något åt ohälsan, den dåliga konditionen, nu sämre än någonsin, om vi vill. Men vi behöver finansiella muskler för att göra större insatser, gärna tillsammans med näringsliv, försäkringsbransch, stat och kommun. Enstaka events och uppvaktningar räcker inte, det krävs konstant lobbying.

Peer:
– Ge uppdraget till ett gäng unga trainees och låt dem jobba fram ett förslag på en nygammal agenda!

En av Täby kommuns populäraste chefer enligt färsk medarbetarundersökning.
 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

2 kommentarer till Bättre organisation behövs

  1. Lars Fond skriver:

    Så enkelt, så rätt! Ta in Peer på riktigt på högsta nivå i rörelsen och låt honom driva förändringen av F&S i huvudsaklig linje med hans idéer!

  2. Jympajesus skriver:

    Nominera Peer till styrelsen! Här är adress till valberedningens ordförande: stromberg_andreas@hotmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.