Hittills har jag hävdat att jympan måste utvecklas och hänga med i tiden. Jag har tänkt att det då handlar om helheten: musiken, ljudkvaliteten, rörelserna, attityden, lokalen och ledarkläderna. Nu svänger halva jag i 180 grader. Ena halvan tittar framåt, men den andra jättebakåt. Och jag har ett förslag.

Jag tänker så här: vem vill vara ”medel”, mitt emellan tydliga alternativ, mellanmjölk, en trea? Ingen, väl? Försöka tillfredsställa alla. Inte sticka ut. Inte reta någon. Resultatet brukar bli ointressant, i jympans fall förmodligen med träningseffekt, men trist.

Mittförslag är därför att bara ha två alternativ, att dela upp oss ledare och våra pass i två tydliga kategorier: förvaltare och utvecklare. Jag kallar dem retro-aktivister eller futurister. Där emellan är det tomt. Endast det ena eller andra godkänns. Vi måste välja vad vi vill göra för slags pass, vilka ambitioner vi har.

Om du väljer retro är det sent 70-tal och tidigt 80-tal som gäller. Allt måste vara som det var då. Vilket inte betyder att man inte får vara kreativ, bara man är det inom de uppenbara ramarna. Något 90-tal eller 2000-tal får inte anas på något sätt. Det gamla upplägget återupplivas.

Jag tror retropasset skulle bli en enorm succé och inte bara för dem som känner igen sin ungdom och vill bada i nostalgi. Jag tror retropasset skulle kunna bli en riktig hit för unga människor. Liksom på andra områden där unga människor söker sig bakåt och tycker gamla varumärken är coola kommer retrojympan bli het.

Futuristernas uppgift skulle alltså bli att utveckla grundkonceptet för framtiden. Den som går på den här jympan förväntar sig överraskningar av alla sorter: musiken, rörelserna, känslan, ljus- och ljudmiljön, känslorna, ledarskapet. Man förväntar sig höga ambitioner och hel del del misslyckanden i kreativitetens namn, men man älskar försöken och kittlas av möjligheten att hitta guldkorn och upplevelser som lyfter en utöver den vanliga träningsvardagen. All musik mellan 1985 och 2018 går bort.

Vad tror du? Vilken kategori skulle du vilja leda? Vilket pass skulle du vilja gå på?

Jag älskar Friskis & Svettis.
Amen.

Jag är tillbaka.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.