Jag hoppas att alla funkisar ska läsa Johan Holmsäters självbiografi Friskvårdsrebellen. I den får vi hela bakgrundshistorien till hur Friskis & Svettis kom till och varför. Men det finns en hake: Någonting i historien gör att Friskis & Svettis som organisation är skeptisk till boken.

Vi som har varit med länge anar så klart varför intresset för Johans bok är ljummet från Friskis & Svettis sida. Jag har kontaktat ett antal föreningar från norr till söder och har mötts av liknande svar från verksamhetscheferna: ”Jag är intresserad, men måste läsa den själv innan jag eventuellt köper in den till funktionärerna.”

Det här inlägget är en guide till en ung person, nybliven funkis eller medlem som bara har underbara saker packade i sin Friskis & Svettis-ryggsäck. För dig försöker jag reda ut orsakerna till att Friskis & Svettis inte riktigt vill ha med sin grundare att göra. Jag ska försöka vara objektiv.

1 Johan utmanar konventioner, system och idéer.
För en organisation kan det vara svårt att hantera oliktänkande personer som ifrågasätter sådant som de flesta andra är bekväma med. Det är enklare att tacka nej än att börja en förändringsprocess.

2 Johan är en karismatisk ledartyp.
Ibland kan det kännas tungt att jämföra sin egen mediokra person med någon som så tydligt har något mer: visioner, kunskap, karisma och en förmåga att entusiasmera människor.

3 Johans idéer ger upphov till för- och emotgrupperingar.
Idéer som ställer saker och ting på sin spets delar ibland upp människor i läger. Somliga vill köra på med det nya. Andra vill stanna kvar i det man beslutat på senaste mötet. Nya tankar både hotar och inspirerar.

4 Prestige.
Att släppa gamla meningsmotsättningar kan vara svårt. Att förlåta, försonas, skaka av sig dammet och gå vidare som vuxna är inte homo sapiens bästa gren. 40 år gamla gräl kan fortfarande ligga och puttra strax under ytan. Och vem ska ta initiativet till försoning?

5 Grupptänk
Berättelser sprider sig, vare sig de är sanna eller inte. Och sprider de sig uppifrån och ner i en organisation är de svåra att gå emot. Bäst att hålla tyst eller hålla med. Man vill inte riskera att bli utstött ur den stora och starka gruppen genom att säga något kontroversiellt.

5 Rädsla.
Förmodligen befinner vi oss alla på en skala mellan längtan efter äventyr och ena sidan och trygghet å den andra. När äventyret blir lite större än vi tänkt oss blir vi rädda. Johan drar åt äventyrshållet.

6 Konflikten
Mellan 2004 och 2009 pågick en juridisk konflikt mellan Friskis & Svettis och Johan om rättigheter och royalty. Efter den skrev Riks styrelse i verksamhetsberättelsen från 2009:
”Vi vill att samtliga mellanhavanden mellan Friskis & Svettis och Johan Holmsäter ska vara avslutade för gott.” 

Dags att vara lite mogna?
Jag tror det vore bra för Friskis & Svettis framtid att läsa Johans berättelse om sitt liv före, med och efter Friskis & Svettis. Allt är inte smickrande varken för författaren själv eller rörelsen han startade. Men vem har ett helt klanderfritt förflutet? Och vem ska döma?

Läs boken, njut av berättelsen, känn en massa saker och gå ut och var glad (som Uffe sjunger) över att vi är där vi är och har så mycket kvar att göra i Friskis & Svettis-anda.

Jag älskar Friskis & Svettis.
Amen.

Snart kommer boken alla funkisar borde läsa.
 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

5 kommentarer till Varför stödjer inte Friskis & Svettis Friskvårdsrebellen?

 1. Ingemar Hansson skriver:

  Det är bara så sorgligt att F&S och Johan H inte kan mötas igen på ett moget plan efter alla dessa år. Kanske de sura minnena av det rättsliga spelet på 00-talet är alltför starka. Tyckte det var tråkigt att Johan ansåg att han behövde gå så långt, det brände nog många broar.
  Av de 7(!) punkter du räknar upp så är det nr 1 som överskuggar allt att om du frågar mig. De andra punkterna är underordnade den första. En människa som utmanar det vi är vana vid och jobbar för förändring är bara jobbig. Klart vi ska fortsätta som vi ”alltid” har gjort.
  Fortsätt att vara en PITA, ställ de jobbiga frågorna och kom med förslag på hur vi ska komma vidare. F&S kommer att skrumpna ihop om vi undviker förändringar. Förvisso görs det mycket bra jobb på Riks, man tar fram nya träningsformer och försöker ha en öppenhet. Men jag tror man kan vara ännu mycket mer öppen!
  Hitta ett sätt att försonas! Johan är ju en extremt viktig person i F&S historia. Vi kan inte agera som totalitära stater gör och skriva om historien. Vi har vår historia, låt oss vara stolat över den och inkludera alla som har varit med och drivit och påverkat den!

 2. Jympajesus skriver:

  Vilken fin kommentar och reflektion att vakna upp till på lördagsmorgonen! Tack! Har legat på en text om försoning i två år snart. Jag lutar mig mot dig när jag släpper ut den i ljuset strax. 🙂

 3. Jenny Kindströmer skriver:

  Godmorgon! Intressant läsning! Yes, vi måste tillåta människor att vara som Johan! Jag har tränat med i Friskis sen 1987, fastnade direkt som 19 åring för den sköna, prestiglösa & härliga stämning där. Började som värd, blev ledare och fick också förmånen att få jobba på Friskis (en fantastisk period i mitt liv och en dröm som gick i uppfyllelse). Det var inte helt lätt att verka i en sådan organisation som Friskis men samtidigt ändå ett av de bästa och roligaste jobb jag haft! Jag älskar också Friskis:)

  Jag känner till konflikten men inte så mycket mer än så, minns att jag blev lättad när den var över juridiskt sett men förstår också att det skapat ett djut sår i organisationen. Jag har hela tiden tyckt att det varit väldigt sorgligt att det blev som det blev med Johan. Friskis behöver människor som Johan! Som utmanar & utvecklar! Så otroligt synd att det fortfarande ligger och pyr missnöje över det FANTASTISKA Johan varit med och skapat och som gör så otroligt mycket gott i vårt land och i andra länder i dag. Jag är så glad att jag träffade Johan på SVDA 2018 och fick ett kort på oss tillsammans. För mig är han stor och betyder så mycket.

  Tack för alla fina inlägg du gör om Johan!

 4. Jympajesus skriver:

  Tack för din fina kommentar, Jenny. Nä, det är inte alltid lätt att jobba i Friskis & Svettis. Det vet jag också av egen erfarenhet. En del får man ta på sin eget personliga ansvar, men hittills kan jag säga att det varit enklare för mig att samarbeta med Johan än Friskis.

 5. Ingemar Hansson skriver:

  Jaa, skriv om försoning! Det skulle visa på en storhet i vår rörelse som är svårslagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.