Min förenings verksamhetsledare har fått kicken. Enligt styrelsens förklaringar till varför man avskedar den mest populäre chefen vi haft sedan Hedenhös, är skälen tre till antalet:
1 Digitaliseringen går för sakta.
2 Anskaffandet av nya anläggningar går för sakta.
3 Johan är trött. Det behövs ny energi.

Jag tror dessvärre att allt är feltänkt.

Johan Lampinen anställdes för fyra år sedan. Han är f d militär av majors grad och f d global chef inom ABB-koncernen med erfarenhet av att arbeta i ett flertal länder långt från vårt lilla land här i norr. Han vet alltså mycket väl hur man pekar med hela handen i en hierarkisk organisation, men förstår att den metodiken inte funkar i Friskis & Svettis. Här behövs ett helt annat ledarskap.

Läser man på och känner in Friskis & Svettis innersta väsen är detta inte svårt att förstå. Här värdesätter vi tillit, kreativitet, eget ansvar, tillhörighet, glädje samt att få betyda något för ett högre syfte och få utrymme att få vara som man är. Att Friskis & Svettis är den samlade kraften av allas vårt engagemang är ingen tom klyscha, det är sant. Och det förstod Johan.

Styrelsen å sin sida värderar uppenbarligen andra saker högre. Vår nye chef kommer – om man ska ta fasta på styrelsens förklaringar – att bli en person som gillar att digitalisera och förhandla med fastighetsägare. Sådana behövs verkligen också, men inte som verksamhetsledare. Det är som att låta elektrikern och vvs-montören göra stadsarkitektens jobb. Eller hålla i gudstjänsten.

Hur vanligt är det att Friskis & Svettis styrelser gör liknande missbedömningar av behov och prioriteringar och därför missar att anställa rätt person på rätt plats? Jag tror alldeles för ofta. Och att det beror på att man på ett instrumentellt sätt plockar ihop styrelser p g a ledamöternas yrkeskompetens. Dessa kompetenser tillåts sedan trycka undan de mjuka värden som Friskis & Svettis framgång bygger på. Klart det suger energi.

Om vi ska behålla och arbeta vidare på vår framgångsrika särart som den mest mänskliga, välkomnande, personliga och involverande institutionen i hälsa- och träningsvärlden, då måste vi anlita rätt ”hantverkare” för varje del av verksamheten. Jobbet som verksamhetsledare är det svåraste och viktigaste. Att digitalisera och skaffa lokaler är peanuts i jämförelse.

Jag älskar Friskis & Svettis.
Amen.

Bra på mycket.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

2 kommentarer till Fel slags hantverkare

  1. Mats Dafnäs skriver:

    Tyvärr tror jag att du har rätt, när det gäller att utse styrelser i Friskis. Sitter själv i vår valberedning i Uppsala och har tidigare suttit i valberedningen för Riks.
    Min erfarenhet är att när vi väljer fel styrelse som inte förstår vår kultur och inre väsen förstår de inte verksamhetschefens viktigaste uppdrag.
    Byt ut styrelsen och behåll verksamhetschefen.

  2. Jympajesus skriver:

    Betyder mycket att just du, med din erfarenhet, håller med om att det finns ett problem här. Jag är ju inte ute efter någon person – tycker inte att någon är ond, inkompetent eller maktgalen – anser bara att beslutet att avskeda Johan var helt fel och tycker mig se varför det kan bli så. Vad är viktigast och vilket ledarskap behöver vi för att hela tiden vidmakthålla och utveckla det som är viktigast för vår framgång?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.