hjarta-av-eld

Om man ska tro Friskis & Svettis hemsida är Jympan hetare än någonsin. Då måste vi som leder Jympa också vara hetare än någonsin, eller hur? Riktigt hur det gick till att bli så het, har jag inte greppat men kanske kommer jag att fatta när jag leder mitt pass i höst.

På hemsidan läser jag att ”Nu skruvar vi ytterligare. Med musiken, energin och peppen från gruppen i fokus är Jympan hetare än någonsin.”

Hm, behöver jag göra något jag inte gör i dag? Eller är jag automatiskt hetare än någonsin? Måste jag bidra med något sensationellt nytt? Vad, i så fall? säger jag med darrande underläpp.

I sökandet efter svar på den frågan snubblar jag över Friskis & Svettis Täbys inlägg på Instagram. De skriver också att ”Jympan utvecklas och blir ännu bättre i höst där ledarna arbetar mer med musiken, peppen och vi-känslan.”

Alltså, jag vet inte om jag fixar mer ambition. Ingen har frågat mig om det är okej att trumpeta ut ovanstående kvalitetsförbättring.

Jag minns att vi pratade lite om att använda musiken mer på jympaträffarna i våras. Och att vi snackade om kreativa övergångar mellan rörelser och låtar, så att det inte blir hackigt och oskönt.

Självklart håller jag med, men jag går redan på gränsen för vad jag fixar i hitte-på-facket. När jag nu i höst börjat försöka bygga ett jympapass hetare än någonsin händer absolut inget kreativt. Jag reser mig upp ur soffan, sätter på min åtta minuter långa förstalåt, tar några stapplande steg och sätter mig ner igen.

För att försöka göra något nytt, peppigare och hetare skissar jag på TVÅ åtta minuter långa låtar i samma pass. Jag har använt långa låtar på sex – sju minuter förr, men aldrig åtta och aldrig två i samma pass.

Vad håller jag på med?

Risken för katastrof är uppenbar. Jag ser deltagarnas förlåtande leenden (som jag sett tidigare många gånger). ”Typiskt Janson”, kommer de att säga, ”men för Guds skull, tagga ner!”

Ärligt talat; jag tror inte det behöver vara så märkvärdigt. Ett klassiskt och enkelt jympapass med rörelser som sitter som en smäck till musiken (vad man nu gillar) och en ledare som är där för gruppen på ett personligt och inbjudande sätt, det räcker!

Jag älskar Friskis & Svettis.
Amen.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

6 kommentarer till Jag är hetare än någonsin

 1. Kerstin Persson skriver:

  Amen!

 2. Tomas Wenngren skriver:

  sååå bra! gör inte om bara för att göra om, kräv inte bara för att kräva, gör det du är brs/bäst på och andra kommer följa dig för det är så de vill ha dig, det är så de vill ha det när de tränar. Du brinner redan och är så het du kan bli. Förbli så. Amen

 3. Jympajesus skriver:

  Hehe, tack Tomas! Men har kört samma pass lite väl länge nu. Och att göra ett nytt ENKELT pass är inte ENKELT. 😀

 4. Jympajesus skriver:

  Hej Kerstin, Minns när jag upptäckte att man kan använda ALL SORTS MUSIK i jympan och det slog över i någonting som ingen kunde följa med på. Inte jag heller. 😀

 5. Eva Lothigius skriver:

  Du har så rätt Mats!!! Håller med till 100%.
  Vi motionärer känner oss rätt förvirrade. Tidigare gav bas,medel och intensiv en bra vägledning om intensitetsnivå. Nu får man leta reda på ”rätt” ledare för att inte hamna på ” fel” pass. Om frågar ledarna får man svar som” nej jag kör som vanligt” ???
  Förnya eller förvirra?
  Som gammal pensionerad ledare förstår jag ditt dilemma.
  Ditt pass blir säkert alldeles utmärkt,inspirerande och inkluderande i slutändan
  Lycka till!

 6. Jympajesus skriver:

  Hej Eva, Ja, ska bli intressant att se hur det nya faller ut efter en tid. Jag antar att Jympa blir en bredare benämning än vad vi är vana vid och att det kan leda till viss förvirring. Jag killgissar att det kan vara kul som ledare att studsa lite mer om man ledde bas och kul att testa att köra lite hårdare och gå till intensivkategorin om man ledde medel. Om det blir förvirring i stället för glada överraskningar får vi väl jobba för återgång till det gamla systemet. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.