herbert-von-karajan
Herbert von Karajan och jympaledare gillar inte dåligt ljud.

Vad är det egentligen för slags människor som fortfarande gillar jympa?

Jympafolket pratar om hur rolig jympan kan vara, om gemenskapen, peppen från gruppen, att man kan köra så hårt man förmår eller vill, att allt ingår – styrka, kondition, balans och rörlighet.

Jymparna har med sina fåraktiga leenden aldrig bekymrat sig om att biceps får noll träning under ett pass. I stället yrar de om känslan av välbefinnande, typ att ingen annan träningsform får dem att må så bra både under själva passet och efteråt. De skrattar bara åt att de under vissa delar under passet ser ut som levande fågelskrämmor utan koordinationsförmåga.

Det är en kult.

Jympaledarna brukar vara allra mest hardcore. De vill att jympan ska ha en särställning i Friskis & Svettis och tycker att utbyggnaden av gym har skett på jympans bekostnad. Medan det investeras massor av pengar på ny utrustning i gymmen och nya kvadratmeter gym-yta, får jympafolket nöja sig med nya lampor och väggfärg.

Och apropå väggfärg, de mest extrema jympa-agitatorerna tror att färgen på väggarna har betydelse för hela jympaupplevelsen. De hatar grått.

Men de älskar bra ljud och tjatar om att det måste vara det allra bästa. Alla nyanser i musiken måste gå fram, skriker de högröda i ansiktet. Jympaledare är värre än de mest kompromisslösa dirigenterna på världens prestigeladdade konserthusscener.

Jympaextremisterna älskar också frihet. Att göra personliga pass har blivit en fix idé. De tar hellre risken att misslyckas än att alltid välja säkra kort. De får hellre feedback av typen ”det var det värsta pass jag varit på”, än ljumma kommentarer som ”ja, men det var väl trevligt”.

Jympaidioterna ser dock inte vartåt det barkar. Att de är den sista generationen som tycker att rörelseglädje är den viktigaste ingrediensen och motivationen i träningen verkar för långsökt för jympakulten. De kan inte ta in att de helt fotriktiga och kontrollerade träningsformerna sakta men säkert förpassar jympan – likt Kapten Uggla, Per Henrik Ling och husmorsgymnastiken – till historien.

Jag är en jympaidiot.

Och jag älskar (idén om) Friskis &Svettis.
Amen.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.