Vi bjöd till lite extra. Då kom folket. Och mer ville de ha.

För två år sedan hade jag fulla pass på luncherna på Friskis & Svettis City i Stockholm. Vi var 95 deltagare nästan varje gång. Sedan blev vi cirka 30 en lång period p g a ni vet vad. Efter det har inte passet återhämtat sig.

Det är klart att jag funderat på om Jympajesus har förlorat sin attraktionskraft, men jag tänker inte dröja vid den trista nojan. Tappet måste bero på något annat, säger jag snabbt till mig själv och söker orsakerna så långt ifrån mig själv som möjligt.

Stöd för min förnekelse får jag av andra jympaledare som delar min upplevelse av glesa led. Att någon eller några ledare drar fulla hus bortförklarar vi enkelt. ”Han/hon har så bra tid på en så bra lokal i ett historiskt jympaälskande område av stan.”

Men seriöst nu då!

När gymmet och de s k instruktiva gruppträningspassen visar på viss återhämtning i statistiken, syns det tydligt att jympafolket inte har kommit tillbaka.

Så vad göra?

Vi diskuterade det lite grann efter passet som bilden är hämtad ifrån. Vi var sex ledare som i stället för att ställa in alla pass p g a arbete i it-systemet, roddade ihop ett specialpass. Som uppskattades väldigt mycket om man ska tro deltagarnas kommentarer.

Så hur ska man tolka detta?

”Vi behöver förändra något”, sa en av ledarna bestämt. ”Kanske byta namn på jympan.”

Jag snubblade på svaret. ”Men…men… jympan är ju själva ursprunget och…och…traditionen…” Och vad skulle Johan Holmsäter säga, hann jag tänka innan jag kom att tänka på mitt eget 10 – 15 år gamla förslag om att skapa ett showroom för jympan.

Jag är ju övertygad om att jympan kräver en viss inramning för att komma helt till sin rätt. Precis som de andra träningsformerna. Gymmen behöver t ex ha de nyaste maskinerna, coolaste stängerna, snyggaste vikterna och allt annat i en lokal som känns nutid vad gäller inredning och möjligheter till kreativ träning.

Att jympa i en rektangulär gråmålad låda med lågt i tak, många pelare och dåligt ljud som studsar runt bland väggarna är sämsta tänkbara miljön för rörelseglädje.

Jag säger inte att ”min” hall på City är sådan, även om jag skulle önska bättre ljud och andra färger, men även om City inte är dålig, är den lokalen inte optimal. Men det var just den optimala lokalen jag kom att tänka på igen efter flerledarepasset härom dagen.

Jympavarumärket behöver en uppgradering och jag tror att ett showroom skulle kunna vara en bra grej.

Jympans showroom måste vara stort och ha högt i tak. Ljudet måste vara perfekt, som jag ibland upplever att det är i nya biosalonger. Basen känns i stolarna och alla frekvenser låter starkt och rent. Det är högt, men inte smärtsamt.

Sen har vi färg- och ljussättningen. Den grå trenden som Friskis & Svettis vältrar sig i nu är en krigsförklaring mot jympan. Folk ser vilsna ut i den stora cementsarkofag som vi nu tränar i och som vi försöker leva ut rörelseglädjen i på ett smått hysteriskt sätt, kämpande mot gråskalan.

Så kan vi inte ha det.

Men sist jag föreslog ett showroom fick jag frågan om jag kunde lova någon slags ROI (return on investment). Vilket jag så klart inte kunde. Men tänk om! Om jympafolket kom tillbaka skulle de stanna livet ut, för sådan är de jympafrälsta. Och tänk om många fler yngre människor upptäckte träningsformen och blev lojala (för att de älskar rörelseglädje i coola lokaler) jympare!

Jag tror det är möjligt. Vad tror du?

Jag älskar (idén om) Friskis & Svettis.
Amen

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

2 kommentarer till Hur ser Jympans showroom ut?

 1. Michael G. Berman skriver:

  Vi valde rött i loggan ( bokstäverna)med vit bakgrund !
  Rött för blodets cirkulation i kroppen!
  Förstår inte varför man gjorde om loggan.
  Stiftelseurkunden från 1978 är också ändrad! Varför?
  Själen i Friskis & Svettis IF finns kanske kvar?
  Ändra inte för mycket, och vårda jympan, annars ramlar allt ihop!
  Michael G Berman
  Föreningens förste ordförande och förste hedersledamot

 2. Jympajesus skriver:

  Hej Michael, Det är ju vanligt att man behöver ha en svart/vit variant på loggan, men nu håller jag med om att man är oförsiktig med loggan. Jag var med på en årsstämma för Riks när ett helt annat, nytt förslag på logga presenterades. Vi ska vara väldigt glada att det förslaget inte nådde hela vägen fram. Varför de två ringarna kom till och krympte originalet, försvarades med (om jag inte minns fel) att loggan var svår att hantera i litet digitalt format på t ex Instagram. Tror mig också minnas att man trodde att den justerade loggan skulle bära en historia om ett modernt/uppdaterat Friskis & Svettis. Att stiftelseurkunden är ändrad, känner jag inte till. Hur då? Och ja, jag tycker att det finns själ kvar, fast den riskerar att bli urvattnad av olika anledningar, en del p g a val man gör för att ”hänga med”, ibland för att man inte tar vara på det bästa med originalidén. TROR, jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.