Let’s do the Jympa!

Friskis & Svettis Stockholm minskar på ytorna i en av lokalerna för att anpassa utbudet till efterfrågan. Folk lyfter och stånkar i de här kvarteren. De dansar inte och inte jympar de heller.

Samtidigt flyttar man anläggningen en våning ner så att gymmet syns från gatan, vilket är bra, så klart. Gymmare ska skyltas med, jympare döljas.

Frågan är om det är så smart att justera erbjudandet efter historisk avkastning. Framtiden får utvisa, som man säger. Men innan dess vill jag vara lite pessimistisk.

Anledningen till min dystopiska inställning är att jag tycker mig se att vi i Friskis & Svettis nöjer oss med att följa, när vi borde sträva efter att leda.

Ett tecken på följandet är hur olika vi behandlar våra träningsformer. Gymträningen får mer och mer kärlek, jympan mindre och mindre.

Jag funderar på om det är kärlek, eller om det är panik och mer likt stalking, typ titta på oss alla gymmare! Vi kan också! Visst är vi cooooola?

Töntarna som jympar verkar vi inte bli av med, vad vi än gör. Små gråa lådor med dåligt ljud, räcker tydligen inte för att skrämma iväg rörelseglädjeidioterna.

Alltså.

När det gäller gymmen verkar det självklart att vi måste ha coola miljöer, de senaste maskinerna, de ballaste fria vikterna och visa upp nya sätt att inspirera människor till träning, t ex olika varianter på Plaza.

Jympan får nöja sig med en ommålning. Och ja, du vet i vilken färg. På min jympahemvist ersattes dessutom den stora glasväggen som gjorde att folk kunde se in i hallen med två sommarstugedörrar med titthålsrutor.

Jympan funkar bättre i en klassisk gymnastiksal med ribbstolar och högt i tak, än i de gråa lådor med pelare och lågt i tak som blivit så vanliga i Friskis & Svettis egna anläggningar.

Om vi ska börja bygga mindre lokaler för att de stora är för dyra, låt oss i så fall också bygga anläggningar för endast jympa där hallar och andra miljöer är specialdesignade för rörelseglädje: ljusa och konstnärliga, med perfekt ljud och möjligheter att labba med belysningen under passets olika sekvenser. Ett sådant jympatempel skulle passa för yoga, också. Och för fler gruppträningsformer med tillsammanskänsla.

Med mindre anläggningar för styrketräning följer vi trenden. Med rörelseglädjetempel skulle vi förstärka vår egenart.

Jag älskar Friskis & Svettis.
Amen.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

4 kommentarer till Följa eller leda?

 1. Petra Reinholdsson skriver:

  Jag vill ha ett jympatempel – nu!!

 2. Jympajesus skriver:

  Hur driver vi den frågan?

 3. Mermusiktack skriver:

  Såå sant! +1 på den! Råkar jobba nära just denna lokal och har längtat och väntat på fler jympa och danspass – nu när folk kommer tbax till kontor – och träning tänkte jag att det var på G, men istället, vad händer… jo INGA lokaler för fart och fläkt och rörelseglädje, musik och rörelse i TAKT;) För att ”folk inte vill ha det”?! Mig har då ingen frågat… Och om det inte erbjuds sådana pass i tillräcklig omfattning så är det klart ingen kommer. Känns SÅ fel.. F&S verkar hålla på att förlora sin själ. Är det ens en förening numera? Gör om gör rätt,hoppas jag. Och får åka över halva stan för att JYMPA!

 4. Jympajesus skriver:

  Känns bra att du håller med. Skriv till föreningen. Jag börjar också mer och mer tycka att vi ska lyfta att vi är förening och att ledarna är ideella funkisar. Förut var inte det lika viktigt, kanske, men nu när vi mer och mer liknar andra gym, vad är vår egenart då? Hörde igår att 70% av våra inpasseringar är till gymmet. Har du varit med på mitt pass? Jag inbillar mig att musiken och takten lever starkt där. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.