Finns bara i fantasin?

Som du vet finns inte längre Jympa bas och Jympa medel. Dessa två intensiteter är ersatta med intensiteten Jympa. Men vad är egentligen Jympa? Ingen verkar veta. Jag ställer mig frågan om det har någon betydelse att ingen har koll.

Jag jobbar just nu med ett företag som pratar om förändring av första och andra ordningen. Förändring av första ordningen innebär att man endera gör mer, eller så gör man mindre av samma saker. Förändring av andra ordningen betyder att man tänker helt nytt och sedan gör något helt nytt. Förändring av andra ordningen är alltså en jobbig process.

Om jag då tänker på att Jympa bas och Jympa medel nu erbjuds under samlingsnamnet Jympa, så definierar jag det som förändring av första ordningen. Vi gör fortfarande samma saker i alla passen, bara mer eller mindre. Ingen f.d. bas- eller medeljympare blir förvånad över vad som händer i passet som enbart kallas Jympa.

Däremot kan han eller hon bli besviken, för att passet var för lätt eller för hårt. Det konstiga kring detta för mig är att vi i Friskis & Svettis försvarar oss med att säga att bredden har blivit större och att vi förväntar oss att medlemmarna ska bli nöjda med den förklaringen. Att de fortfarande inte vet vad de får när det står ”Jympa” i schemat, det får bli deras problem.

De löser det.

Jag tror sanningen är att jympastammisarna helt enkelt skiter i våra förändringar av första ordningen. Först blir de kanske lite förvirrade och irriterade, men sedan hittar de precis som tidigare sina nya eller gamla ledare och upptäcker att inget har ändrats. Det var inte ens förändring av första ordningen. Allt är precis som förut. De som körde Jympa bas kör som de alltid gjort. Samma gäller Jympa medelledarna.

Det enda som är nytt är att namnet nu både beskriver alla jympa, och det enskilda passet Jympa.

Slutsats: Intensiteten Jympa finns inte. Jympa bas och Jympa medel finns däremot fortfarande, fast dolda i schemat. Förutom att leta upp sina favoritledare, får jymparna chansa mer än förr. Säkert blir de positivt överraskade ibland, och säkert negativt.

Så varför har vi gjort de här förändringarna av första ordningen? Vilka är vinsterna för föreningen, d.v.s. medlemmarna och attraktionskraften i träningsformen Jympa (inklusive Jympa soft och Jympa intensiv)?

Hjälp mig förstå!

Jag älskar Friskis & Svettis.
Amen.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.