En tid har jag lekt med tanken att ordna in Jympa i Multifyskonceptet. Det var när jag läste beskrivningen av Multifys som jag såg att den texten stämde för Jympa också, förutom att inget nämndes om musikens roll, vilket i praktiken skulle vara det särskiljande elementet för Jympan i Multifys-familjen.

Efter att ha lett mitt eget pass härom dagen för första gången på sex veckor, tänkte jag återigen på detta med Multifys och Jympa. Dagen efter var jag lätt stukad i kroppens alla muskler. Jag kände mig helt multifysifierad.

Nu kanske du tänker att jag slappat i sex veckor och då är det ju inte konstigt att det gör ont, men jag skulle nog vilja påstå att jag var i rätt god form när jag klev in i hallen och sa ”Hej, jag heter Jympajesus!” Nä, det sa jag inte.

De två veckorna utomlands var lite lojare än normalt, men jag joggade 5k varannan morgon och gick till en biluthyrning och gjorde några chins två gånger om dagen. Jag vet, det låter skumt att jag gjorde det på en biluthyrning, men de hade en bra takställning för chins där. Ägaren kom förresten ut en dag och undrade om jag visste hur många som gjorde som jag. Jag var tydligen inte unik. Han funderade på att starta ett gym i stället. ”Jag tjänar ju inte mycket på att hyra ut bilar och scootrar.”

Under de fyra veckor som gick innan jag ledde första passet efter semestern fortsatte jag springa ca 30k i veckan, hann med två Multifys skivstång, simmade bana två gånger och var med på fem skivstångspass. Ändå gav Jympan mig klart mest stryk. Rumpa, axlar, ben, rygg – allt protesterade morgonen efteråt.

När jag pratar med Lilla Basledaren om fenomenet tar vi upp risken för slängighet under ett jympapass, att man inte är tillräckligt core-stark för att göra rörelserna på ett kontrollerat sätt, vilket i så fall skulle betyda att idén om Jympa som en bra träningsform att börja med är fel. Man måste träna upp sig för att kunna utnyttja Jympans upplägg till fullo. Annars blir det hattigt och ineffektivt. Kan det vara så?

Vad skulle hända om vi marknadsförde Jympan som – förutom Soft – mer krävande träning? Det vore inte ljug i alla fall. Jympa är kanske inget för nybörjare. Nu när vi har så många pass där vi bygger styrka och kondition under mer kontrollerade former – Multifys, Skivstång, Cirkelfys, Plaza, Cirkelgym, vad mer? – borde vi kanske rekommendera dessa pass innan man ger sig på Jympa, ja eller Multifys Jympa då.

Vad tänker du om det?

Jag älskar Friskis & Svettis.
Amen.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.