Sjukt stolt skivstångsledare.

Vad är det som händer? Jag brukade ha 95 deltagare på mitt lunchjympapass. Senaste gången var vi drygt 20. På mitt senaste skivstångspass i samma vecka var vi 42 i en mindre än hälften så stor lokal. Tre deltagare hade t.o.m. smugit in utan biljett. Vad håller jag på med? Konkurrerar ut min egen älskade jympa?

De officiella teorierna om varför antalet deltagare på mitt pass minskat är huvudsakligen dessa tre:
1 När folk började arbeta hemifrån hittade de andra sätt att motionera på. De åker inte in till Sthlm city för att träna.
2 City-anläggningen var stängd i kortköpartider p.g.a. ombyggnad, vilket gjorde att folk köpte kort på andra träningsanläggningar.
3 Styrketräningen trendar. Jympan passar inte in i kategorin styrketräning.

(Ingen har ännu offentligt framfört teorin att det minskade deltagarantalet beror på mig, vilket inte betyder att den teorin skulle vara osann.)

Har jag en egen och avvikande teori? Nej, men jag skulle vilja testa vad som skulle hända om vi marknadsförde Jympan mer och om vi gjorde det på ett nytt sätt. Vad jag menar med nytt sätt är det jag varit inne på tidigare, att tala om Jympan som en del av Mulifysfamiljen. För visst är det väl så att Multifys kan sorteras in i kategorin styrketräning? Även om vissa pass är s.a.s. viktlösa.

Multifys och Multifys Skivstång borde kunna samsas med Multifys Jympa i samma fack, tänker jag. Och inte bara i teorin; jag tycker verkligen att ett fullt genomfört Jympapass knäcker (och bygger). Visst har Jympan svagheter för den som vill bygga muskelvolym (glöm biceps), men jag känner mycket vältränade människor som ser sitt jympadeltagande som en kontrollpunkt för i vilken allround-form de är i. Jag har också sett hur starka förstagångsdeltagare får ge upp under vissa sekvenser under passet, en upplevelse jag tror jag delar med många jympaledare.

Nog för att jag gillar att leda Skivstång, men jag vill ju så klart inte konkurrera ut mig själv! Men det verkar som om intresset för Skivstång bara ökar och ökar (vi är cirka 100 ledare i F&S Sthlm), medan nyfikenheten på Jympan rasar. Kan vi göra något?

Hur tänker du?

Jag älskar Friskis & Svettis.
Amen.

 
Skrivet av

Jympajesus

Man tänker att på Friskis&Svettis finns det tjejer. Man blir värd. Man blir ledare. Men man får ingen tjej. Så man engagerar sig i föreningen i stället (kommunikation, styrelse, verksamhetsledare). Man skriver i Friskispressen (mest av alla, enligt nye chefredaktören). Man blir suppleant i Friskis&Svettis Riks styrelse. Sen åker man ut. Man jobbar på Friskis&Svettis Riks som copywriter (50% resten i eget företag). Man tror man är nåt. Så man åker ut igen. Men man fortsätter med en druckens envishet.

4 kommentarer till Håller jag på att konkurrera ut mig själv?

 1. Bob skriver:

  Jag skulle gärna se någon slags ”styrkejympa” eftersom jag inte kan hoppa och springa. Baspassen är tyvärr inte lika utmanande som intensiv då.

  Håller med om att jympan är oslagbar och att den marknadsförs för lite.

 2. Ingemar Hansson skriver:

  Jag tror jag förstår hur du tänker, men för en gångs skull håller jag inte med 🙂
  Ditt förslag känns snudd på desperat, gör vad som helst för att rädda en av F&S bästa träningsformer. För det är det även om min kropp inte tillåter mig att delta just nu.
  Lite som den supergamla slagdängan
  Allting går att sälja med mördande reklam:
  Kom och köp konserverad gröt!
  Det känns inte rätt att förpacka en intensitet i (delvis) nytt namn utan att förändra någonting. Jag ha så klart inte svaret hur man faktiskt ska göra, inte mer än att man i marknadsföringen skulle kunna trycka mer på att jympan innehåller bra och funktionell styrketräning.

 3. Jympajesus skriver:

  Ja, något behöver vi göra, tänker jag, och framför allt berätta om jympan med självförtroende.

 4. Jympajesus skriver:

  Jag går ut på en gren, så att säga, och ser om den håller. 🙂
  Jag tänker mig inte att förändra produkten, bara hur vi pratar om den.
  Tycker vi ska testa. Tycker Jympa är multifys. Och Multifys Jympa är fortfarande Jympa. I olika intensiteter och upplägg.
  Tänk att få träna hela kroppen och alla funktioner, ha kul med andra och få träningen på köpet! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Jympajesus på Facebook

Besatt av Jympajesus? Hålla dig uppdaterad med det senaste Jympajesus-skvallret! Klicka bara på ”Gilla”-knappen på Facebook så får du veta det allra senaste innan alla andra.

Jympajesus finns på Twitter

Jympajesus finns alltid med dig. Läs vad han tänker på just nu, och prata med honom när det passar dig. På Twitter finner du svaren på frågor som du inte hunnit ställa.